Rigshospitalet lukker barselsstuer: Sådan klarer du de første dage hjemme med en nyfødt baby

Førstegangsfødende på Rigshospitalet skal fremover regne med at tage hjem senest fire timer efter fødslen. Få gode råd til de første døgn med baby.

Rigshospitalet lukker nu de sidste barselspladser for almindeligt fødende.

Om en måned vil alle førstegangsfødende, der ikke har haft komplikationer, blive sendt hjem fra hospitalet senest fire timer efter fødslen. De sidste fem barselsstuer på patienthotellet lukkes på grund af besparelser.

Læs mere om lukningen af Rigshospitalets barselsstuer her.

De forældre, der har været glade for tilbuddet om at blive på patienthotellet, er kede af Rigshospitalets beslutning:

- Vi var virkeligt glade for at kunne blive og ringe efter hjælp fra en jordemoder, hver gang jeg skulle amme. At der var én, der kunne svare på alle de dumme spørgsmål. Det gav en kæmpe tryghed. Og dagen efter var vi klar til at tage hjem, siger gymnasielærer Anne Sofie Nørrelykke, der fødte sin søn på Rigshospitalet sidste år, til TV 2.

Har man ikke den mulighed, er her en række råd til, hvad man skal være opmærksom på, når man som nybagte forældre kommer hjem med sin baby.

Barnet græder

Amning

Gulsot

Temperaturregulering

Udslæt

Vitamin D

Vask af kønsorganerne

Modermælk

Afføring

Forebyg vuggedød

Sundhedsplejerske Lena Dyhrberg uddyber over for TV 2, hvorfor den første amning er så vigtig:

- Det er den første mælk fra moren, der sætter gang i tarmsystemet. Derfor er det så vigtigt at amme, når man har født. Mange kontakter os med bekymringer om barnets afføring, men det er helt normalt, at det er tyndt og vandigt. Det er fordi barnet optager langt hovedparten af modermælken, som indeholder meget få affaldsstoffer.

Også den første kontakt er altafgørende for trivsel hos det nyfødte barn.

- Det primære for et barns livsenergi er at få kontakt med forældrene. Både fysisk kontakt og øjenkontakt. Børnene er som regel så gode til at søge øjenkontakten, at det ofte er forældrene, som først vender blikket væk. Man kan ofte føle, hvordan barnet kigger helt ind i sjælen på en. Det kan godt virke lidt skræmmende. Men den første øjenkontakt lige efter fødslen er grundlæggende for god trivsel - både for barnet og forældrene, siger Lena Dyhrberg.

Herunder kan du se, hvor lang tid du som førstegangsfødende kan forvente at kunne blive på sygehuset i landets regioner.

Så lang tid kan førstegangsfødende være indlagt i landets regioner

Region Hovedstaden

Region Sjælland

Region Syd

Region Midtjylland

Region Nord