Rigshospitalet lukker barselsstuer: Sådan klarer du de første dage hjemme med en nyfødt baby

Førstegangsfødende på Rigshospitalet skal fremover regne med at tage hjem senest fire timer efter fødslen. Få gode råd til de første døgn med baby.

Rigshospitalet lukker nu de sidste barselspladser for almindeligt fødende.

Om en måned vil alle førstegangsfødende, der ikke har haft komplikationer, blive sendt hjem fra hospitalet senest fire timer efter fødslen. De sidste fem barselsstuer på patienthotellet lukkes på grund af besparelser.

Læs mere om lukningen af Rigshospitalets barselsstuer her.

De forældre, der har været glade for tilbuddet om at blive på patienthotellet, er kede af Rigshospitalets beslutning:

- Vi var virkeligt glade for at kunne blive og ringe efter hjælp fra en jordemoder, hver gang jeg skulle amme. At der var én, der kunne svare på alle de dumme spørgsmål. Det gav en kæmpe tryghed. Og dagen efter var vi klar til at tage hjem, siger gymnasielærer Anne Sofie Nørrelykke, der fødte sin søn på Rigshospitalet sidste år, til TV 2.

Har man ikke den mulighed, er her en række råd til, hvad man skal være opmærksom på, når man som nybagte forældre kommer hjem med sin baby.

Barnet græder

Typiske årsager til, at barnet græder, kan være, at det er sultent, at det har behov for at få skiftet ble, at det er træt, eller at det har behov for kontakt. Hvis et nyfødt barn græder, kan det være, at det er blevet overtræt, der er for meget uro omkring barnet, eller det kan mærke, at mor er træt eller stresset.

 

Undgå alt for mange barselsgæster og giv jer tid og ro til at finde en rytme de første dage med det lille nye barn og eventuelt søskende. Hvis barnet er utrøsteligt, og det er mæt og med ren ble, kan man lægge barnet hud mod hud på brystkassen af enten far eller mor. Dette får ofte urolige og grædende nyfødte til at falde til ro.

Amning

Barnet bliver ofte lagt til brystet nogle minutter efter fødslen. Det vil alligevel tage nogle dage, før morens mælkeproduktion er i gang. Det er noget, barnet er forberedt på. Barnet har nemlig lidt næring med sig fra tiden i livmoderen og dette tærer barnet på, indtil det får nok næring fra brystmælken.

 

Barnet behøver også lidt tid, før det forstår, hvordan det skal sutte, for at amningen bliver effektiv. Den første mælk, som mor producerer, kaldes kolostrum (de første 72 timer). Den er ekstra næringsrig og værdifuld for det nyfødte barn.

 

Amning så tidligt efter fødslen fører også til, at livmoderen trækker sig sammen, og blødningen i livmoderen dermed stopper lettere.

Gulsot

Gulsot forekommer hos omtrent 40 procent af nyfødte børn. Hos de fleste forsvinder det af sig selv. Hvis du bliver usikker eller synes, at det bliver værre, så tag kontakt til sundhedsplejersken, barselsafdelingen eller din læge.

 

Vær især opmærksom på, om barnet er sløvt, sover meget og ikke tager bryst eller flaske. Man kan som hovedregel sige, at barnet skal have seks våde bleer i døgnet.

Temperaturregulering

Spædbørn regulerer temperaturen dårligt. De kan hurtigt blive kolde og hurtigt blive overophedede. Mærk på barnets ryg for at finde ud af, om barnet har en passende varme. Husk at tage tæpper og lignende af, hvis barnet har vintertøj på, og I for eksempel går ind i et varmt indkøbscenter.

 

Det er helt i orden at tage et nyfødt barn med ud på tur. Men ikke hvis det er under 10 minusgrader, eller hvis der er stærk vind. Pas på, at barnet ikke bliver for varmt og skærm det for solen. Brug myggenet om sommeren.

Udslæt

Det er helt normalt, at små børn har lidt udslæt de første uger. Knopperne ligner små bumser og kan bevæge sig rundt på kroppen. Disse kaldes også flyveknopper og er helt normale.

 

Nogle børn får knopperne i sværere grad end andre. Dette er en reaktion på, at mors hormoner - som passerer over i barnets blod i fostertiden - forsvinder. Hormonerne kan også føre til, at nogle piger får lidt blodigt udflåd.

Vitamin D

Fra barnet er to uger gammelt gives 400 enheder D-vitamin (10 mikrogram) dagligt som dråber, indtil barnet er to år. Dråberne kan købes i håndkøb i dråbeflaske. Vitamindråber skal opbevares i køleskab.

Vask af kønsorganerne

Brug rent, lunkent vand, når du vasker barnets kønsorgan. Hos piger skal kun de ydre kønslæber vaskes - vask forfra og bagover.

 

Hos drenge skal du aldrig trække forhuden tilbage med magt, forhuden kan da sprække, og det kan medføre en snæver forhud.

Modermælk

Modermælk er den bedste mad, et spædbarn kan få. Et barn, som får modermælk, spiser normalt 8-12 gange dagligt de første par måneder, mens børn, som får modermælkserstatning, spiser lidt sjældnere.

 

Indtil barnet er et år, skal det som udgangspunkt helst have modermælk/modermælkserstatning, når det tilbydes noget at drikke. Skal barnet gives noget andet, så giv barnet små mængder kogt, afkølet vand.

 

Hvis du ammer, skal du huske på, at alt det du indtager, indtager dit barn også. Undgå røg, alkohol og andre rusmidler. Før du eventuelt tager noget medicin, skal du tjekke med din læge, om medicinen kan være skadelig for dit barn.

Afføring

Brysternærede børn kan have alt fra ti bleer med afføring om dagen til en hver syvende til tiende dag. Seks eller flere våde bleer pr. dag er helt normalt. Selvom der går flere dage uden afføring, er forstoppelse meget sjælden i denne alder. Sæt derfor ikke tiltag mod forstoppelse i gang uden at have talt med sundhedsplejersken først.

 

Brug aldrig afføringsmidler, medmindre det er aftalt med lægen.

Forebyg vuggedød

Sundhedsstyrelsen anbefaler disse tre enkle råd til spædbørnsforældre:

 

1. Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen. Det sikreste sted et barn kan sove er i sin egen seng, i samme rum som forældrene

 

2. Undgå rygning i graviditeten og undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen

 

3. Undgå, at barnet får det for varmt, når det sover

Sundhedsplejerske Lena Dyhrberg uddyber over for TV 2, hvorfor den første amning er så vigtig:

- Det er den første mælk fra moren, der sætter gang i tarmsystemet. Derfor er det så vigtigt at amme, når man har født. Mange kontakter os med bekymringer om barnets afføring, men det er helt normalt, at det er tyndt og vandigt. Det er fordi barnet optager langt hovedparten af modermælken, som indeholder meget få affaldsstoffer.

Også den første kontakt er altafgørende for trivsel hos det nyfødte barn.

- Det primære for et barns livsenergi er at få kontakt med forældrene. Både fysisk kontakt og øjenkontakt. Børnene er som regel så gode til at søge øjenkontakten, at det ofte er forældrene, som først vender blikket væk. Man kan ofte føle, hvordan barnet kigger helt ind i sjælen på en. Det kan godt virke lidt skræmmende. Men den første øjenkontakt lige efter fødslen er grundlæggende for god trivsel - både for barnet og forældrene, siger Lena Dyhrberg.

Herunder kan du se, hvor lang tid du som førstegangsfødende kan forvente at kunne blive på sygehuset i landets regioner.

Så lang tid kan førstegangsfødende være indlagt i landets regioner

Region Hovedstaden

Hvidovre har tilbud til førstegangsfødende om en til to nætter alt efter, hvornår man på døgnet føder. Så har man ikke tilbud om hjemmebesøg.

 

På Herlev har man tilbud om indlæggelse i et døgn, som de fleste førstegangsfødende vælger at tage.

 

På Rigshospitalet sendes førstegangsfødende hjem fire til seks timer efter, så får man et hjemmebesøg et døgn efter.

 

På Hillerød er der ambulant tilbud til førstegangsfødende med jordemoderbesøg to gange efterfølgende.

Region Sjælland

De kører efter eget valg for både førstegangs- og flergangsfødende, om de vil blive et eller to døgn, men man får ikke tilbud om hjemmebesøg, hvis man vælger at tage hjem.

 

Jordemoderforeningen får oplyst, at de har svært ved at få det til at hænge sammen, og at man derfor motiverer dem til at tage hjem i stedet for at blive på en fortravlet barselsgang. Men det er fortsat uden hjemmebesøg til begge grupper.

Region Syd

Odense, Svendborg, Kolding, Esbjerg – de har 24 timers indlæggelse til førstegangsfødende – det kan godt være, at de får lov til at ligge længere på Esbjerg og Kolding, lyder det.

Region Midtjylland

Frivilligt om de førstegangsfødende vil gå hjem. Normalt vil de tilbyde 48 timer indlæggelse. På Skejby har man ikke tilbud om hjemmebesøg, hvis man går hjem.

 

I Herning og Holstebro forsøger man som projekt at motivere førstegangsfødende til at komme hjem ved at tilbyde hjemmebesøg to gange i døgnet efter fødslen. Det har de tilsyneladende ret meget held med; og de fødende vælger at tage hjem, fordi de får tilbuddet. Som udgangspunkt tilbydes de 48 timer.

Region Nord

Tilbyder indlæggelse til alle førstegangsfødende i to til tre dage på deres tre fødesteder. Flergangsfødende får samme tilbud, hvis de har haft ammeproblemer tidligere


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik