Rektor stopper på Den Danske Filmskole

Eleverne på skolen har på det seneste krævet Vinca Wiedemanns afgang. Hun har siddet på posten som rektor siden marts 2014.

Vinca Wiedemann, stopper som rektor på filmskolen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Vinca Wiedemann stopper som rektor på Den Danske Filmskole.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Parterne er blevet enige om at stoppe samarbejdet, og det bliver Bo Damgaard, der overtager ledelsen som midlertidig rektor.

Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskabere

Bo Damgaard, midlertidig rektor for Den Danske Filmskole

Læs også Fra opvasker til Oscar-nomineret:"Det bliver ikke større"

Filmskolen blokeret

Vinca Wiedemann er på det seneste raget uklar med Den Danske Filmskoles elever, der mener, at undervisningen er blevet for akademisk.

Fredag i sidste uge blev skolen blokeret for ledelsen og ansatte af eleverne med krav om, at Vinca Wiedemann skulle stoppe som rektor.

Elever fra filmskolen i København blokerede indgangen til skolen sidste fredag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det skete på blandt andet på baggrund af, at lederen af filmskolens dokumentarlinje, Arne Bro, dagen før var blevet bortvist.

Støtte fra fremtrædende filmfolk

Tidligere på året udsendte de studerende på filmskolen en mistillidserklæring til Vinca Wiedemann, som 87 ud af 96 elever underskrev.

Erklæringen fik dog ikke effekt i første omgang, men i denne uge tog kritikken af den nu afgåede rektor til, da 264 filmfolk underskrev en støtteerklæring med opbakning til elevernes kritik. Heriblandt navne som Jørgen Leth, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel.

Så sent som i denne uge udtalte Vinca Wiedemann til Politiken, at hun ønskede at fortsætte i ledelsen:

- Jeg er ansat af Kulturministeriet, og det er min opgave at udvikle Filmskolen og sørge for, at den lever op til at udvikle sig, som enhver uddannelse skal.

Elever fra filmskolen i København blokerede indgangen i protest mod rektoren 15. november. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Manglende opbakning til rektor

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) kalder situationen på filmskolen for "uholdbar".

- Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor, siger Rasmus Prehn.

Kulturministeren erklærer sig "meget glad for", at Bo Damgaard tager over som midlertidig leder af Den Danske Filmskole.

Turbulent tid

Bo Damgaard erkender, at skolen har været igennem en turbulent tid, men han ønsker at forbedre forholdene på stedet - til glæde for dansk film.

- Min første opgave bliver at tage ud og mødes med lærere og elever - og få talt med alle parter, så vi kan få sat gang i skolen igen.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskabere, siger Bo Damgaard i pressemeddelelsen.

Læs også Drama på filmskolen: Elever sender mistillidserklæring til rektor

Vinca Wiedemann nåede at stå i spidsen igennem mere end fem et halvt år som rektor for Den Danske Filmskole.

Der er nu sat en proces i gang for at finde en permanent afløser på posten som rektor.

Filmskolen blev grundlagt i 1966 og har historisk set været et centralt omdrejningspunkt for udviklingen af dansk film.

TV 2 Lorry skabte i forbindelse med Filmskolens 50 års jubilæum et Søndagsmagasin, hvor den nu tidligere rektor Vinca Weidemann viste rundt på skolen. Se eller gense programmet herunder:

13:35

Søndagsmagasinet har fulgt nogle af Filmskolens unge og håbefulde talenter.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik