Region klar med kreativ løsning til fyrede SAS-folk: - For godt til at være sandt

SAS meddelte tirsdag, at op mod 5000 medarbejdere skal fyres, herunder 1700 i Danmark. Men nu ser det ud til, at nogle af dem bliver tilbudt løsning.

Noget tyder på, at omkring 200 administrative SAS-medarbejdere kan slippe for en fyreseddel.

Selskabet annoncerede ellers tirsdag, at 1700 danske medarbejdere skal fyres, men Region Hovedstaden er nu klar med en livline. Regionen og SAS forhandler nemlig om en aftale, hvor "et par hundrede" medarbejdere i stedet lånes ud til regionen på et seks måneders orlov fra SAS.

Det drejer sig om HK'ere ansat i SAS og vil altså ikke inkludere piloter eller kabinepersonale. Såfremt aftalen falder endeligt på plads, så skal de løse administrative opgaver i forbindelse med testning af danskerne i de hvide testtelte, der er sat op fem steder i Region Hovedstaden - Hillerød, Hvidovre, Ballerup, Rønne og i Fælledparken i København.

- Vi kan hjælpe hinanden her. Vi har brug for at kunne registrere de mange, der bliver testet, men vi mangler personer med den rigtige viden og erfaring til at løse den opgave, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for Region Hovedstaden.

SAS er meget positive

De administrative opgaver bliver i øjeblikket løst af medarbejdere fra Beredskabsstyrelsen eller sundhedspersonale. Men dels er det ikke deres spidskompetence, og dels er der brug for dem i andre dele af sundshedsvæsenet.

- Vi skal jo til at teste flere og flere i forbindelse med genåbningen af Danmark, og vi vil meget gerne friholde vores sundhedspersonale fra den administrative del, så de kan løse andre opgaver, både i forbindelse med corona og andre behandlinger, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen.

Faktisk er alle parter meget positive omkring forslaget fra regionen, og meget tyder på, at en endelig aftale kan annonceres snart. Hos SAS vender man i hvert fald tommelfingeren opad.

- Vi ser meget positivt på det og vil meget gerne være med til at få det til at lykkes, siger Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS i Danmark.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Sådan ser testcenteret ved Rønne på Bornholm ud. Da Bornholm administrativt er en del af Region Hovedstaden, kan det blive en ny arbejdsplads for udlånte SAS-ansatte.
Sådan ser testcenteret ved Rønne på Bornholm ud. Da Bornholm administrativt er en del af Region Hovedstaden, kan det blive en ny arbejdsplads for udlånte SAS-ansatte.
Foto: Pelle Rink / Ritzau Scanpix

- For godt til at være sandt

Eftersom aftalen endnu ikke er færdigforhandlet, er tilbuddet endnu ikke lagt ud til de enkelte medarbejdere, så det er endnu uvist, om tilpas mange medarbejdere vil tage imod muligheden for helt at skifte job i et halvt år for måske at kunne vende tilbage til SAS på den anden side.

Men det håber og tror Henrik Meiner på. Han er fællestillidsmand i HK Luftfart og repræsenterer de godt 750 HK-medarbejdere i SAS. Han har dagen igennem opfordret de fyrede medlemmer til at slå til på den nye mulighed.

- Jeg ved det ikke nøjagtigt, men jeg tror, at mange vil benytte sig af det her. Vi skal selvfølgelig lige synke det, der er sket i dag, men når det har lagt sig, tror jeg, folk vil melde sig.

Han fortæller selv, at han er meget glad for, at regionen har taget kontakt til SAS og forsøger at give en hjælpende hånd til nogle af de fyrede.

- Da jeg hørte om det her første gang, tænkte jeg, at det er for godt til at være sandt. Det kommer på det helt rigtige tidspunkt, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet...

HK'erne skal fortrinsvis lave administrativt arbejde, men de kan også komme til at hjælpe med podningerne.
HK'erne skal fortrinsvis lave administrativt arbejde, men de kan også komme til at hjælpe med podningerne.
Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Køber lidt tid

Henrik Meiner ved ikke, hvordan der vil blive udvalgt, hvis regionen får flere henvendelser, end de har brug for. Og der er selvfølgelig ingen garanti for, at SAS er på fode igen om et halvt år, når udlånet til regionen står til at slutte. Faktisk menes det fra flyselskabets side, at vi skal helt ind i 2022, før alt vil være normalt igen på luftfartsområdet.

- Men det køber os lidt tid det her. Og det er det, vi har brug for. Vi ved jo ikke endnu, hvornår bagkanten er, men tingene kan se meget anderledes ud allerede til januar. Det er ikke en chance, vi må spilde, siger han.

Sophie Hæstorp Andersen oplyser, at de udlånte ansatte vil arbejde til overenskomstmæssig løn, men hun er ikke klar over, om de vil beholde deres lønniveau fra SAS.

- Der er vi ude i spørgsmål, jeg ikke kender svaret på som regionsrådsformand, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik