Regeringen hælder Venstres krav ned ad brættet i forhandlinger om ny udligningsreform

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil have tilført flere penge til den kommunale udligning, men det afviser finansminister Nicolaj Wammen

Ingen partier har vetoret i forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform, og regeringen er ikke umiddelbart klar til at imødekomme Venstres krav om et større statsligt bidrag.

Sådan lyder meldingen fra finansminister Nicolaj Wammen (S), der fredag gør status på sine samtaler med Folketingets partier.

- I vores model lægger vi allerede op til at flytte mange penge fra de rigeste kommuner til nogen af dem, der har det rigtig svært, siger han.

- Derudover har vi, siden vi kom i regering, lavet både en kommuneaftale og en finanslovsaftale, der har tilført kommunerne rigtig meget økonomi.

Tre krav fra Venstre

Helt konkret ønsker Venstre at hæve statens bidrag til den kommunale udligning fra de 500 millioner kroner, regeringen har foreslået, til halvanden milliard kroner, så man på den måde sikrer, at skatten ikke stiger voldsomt i nogle kommuner som følge af reformen.

Kravet er et af i alt tre, som Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, torsdag aften præsenterede i et interview i Jyllands-Posten.

Udover et større statsligt bidrag vil han her og nu have afklaret, hvad der skal ske med et midlertidige statsligt bidrag på 3,5 milliarder, som regeringen ellers først vil diskutere senere.

Og så vil han have skåret i det særlige tilskud, som kommuner i dag modtager, hvis de har mange borgere med udenlandsk baggrund. Ifølge Venstre-formanden tilgodeser det alt for entydigt de socialdemokratiske vestegnskommuner, og det mener han ikke er fair.

Wammen: Forkæler ikke vestegnskommuner

I interviewet med Jyllands-Posten understreger han, at regeringen skal flytte sig "substantielt" på de tre nævnte områder, hvis de vil have Venstre med i en endelig aftale. Og det vil regeringen. Det understregede Nicolaj Wammen endnu en gang fredag, men alligevel er han ikke umiddelbart klar til at give sig på Venstres øvrige krav:

- Mere end 30 års fejlslagen integrationspolitik på tværs af skiftende regeringer har gjort, at der er nogen kommuner, der står med nogle enorme integrationsopgaver. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Det handler ikke om at forkæle nogen kommuner, der har store integrationsudfordringer, men derimod om at vi som samfund i fællesskab gør en indsats, så de får en bedre mulighed for at give en ordentlig service til alle deres borgere.

- Det nytter ikke noget bare ignorere det, fastslår finansministeren.

Han tilføjer, at regeringen går efter at lande en bred aftale inden sommerferien allerhelst i løbet af de kommende uger.

- Vi kommer til at forhandle med de partier, der har tilkendegivet, at de er klar til at tage ansvar, men vi starter med forskelligt udgangspunkt. Det er klart, siger Nicolaj Wammen.

Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.
Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.
Foto: TV 2 Lorry - grafik

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere