Regeringen foreslår karantæne ved indrejse til Danmark

Baggrunden for de skærpede regler er en frygt for, at rejsende vil føre nye mutationer ind i landet.

En rejse skal kunne medføre ti dages karantæne, hvis du har været ude at rejse. Det vil kunne udløse bøde eller anden form for straf, hvis man nægter.

Det bekræfter Nick Hækkerup overfor TV 2.

- Det er en god idé og på tide at gøre isolation til et krav hos rejsende for at undgå nye smittekæder som den britiske og sydafrikanske kommer ind i landet, siger Nick Hækkerup.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil tage fat i de andre partier i Folketinget for at høre, om der er en politisk vilje til at indføre krav om karantæne.

I Norge får man bøde for at bryde isolation, og der er fra mandag obligatorisk test ved grænsen. Også Island har strengere regler end Danmark.

Også justitsministeren ser bødestraf som en redskab.

- Straffen vil nok i første omgang blive en bødestraf, som så i gentagne tilfælde vil kunne veksles til en fængselsstraf, siger Nick Hækkerup.

SF og De konservative bakker op

Både SF og de konservative har udtrykt ønske om, at test og isolation bliver et krav – og at der om nødvendigt bliver indført bødestraf som i blandt andet Norge.

Her kan brud på karantæne medføre bøder op til 20.000 norske kroner – cirka 14.400 danske kroner - eller fængselsstraf.

Siden regeringens pressemøde torsdag er antallet af smittetilfælde med den britiske B.1.1.7-mutation steget fra 208 tilfælde onsdag til 256 tilfælde lørdag. Det oplyste Sundhedsministeriet lørdag.

Også lørdag meldte Statens Serum Institut ud, at der nu er fundet ét tilfælde af en B.1.351/501Y-mutation fra Sydafrika, der – ligesom den britiske B.1.1.7-variant – er mere smitsom.

Tilfældet er fundet hos en person på Sjælland og sættes i forbindelse med en rejse til Dubai.