Regeringen dropper fuld grænsekontrol

Grænsekontrollen vil fra dags dato overgå til en tilpasset kontrol, der skal være periodevis og stikprøvebaseret.

Den fulde grænsekontrol, regeringen indførte i forbindelse med coronakrisen marts, bliver nu droppet. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Ændringerne træder i kraft øjeblikkeligt. Det betyder, at grænsekontrollen fra dags dato vil være stikprøvebaseret og periodevis.

Dermed overgår kontrollen altså til en mere normal grænsekontrol, og politiet vil snarest muligt åbne alle grænseovergange i Syd- og Sønderjylland.

Siden grænserne blev lukket ned, har der kun været tre farbare grænseovergange i Sønderjylland, men nu vil der igen været åbnet for alle 13. Den nye stikprøvekontrol vil imidlertid være mere intensiv, end den var før coronakrisen, og derfor er forholdene altså endnu ikke helt tilbage til normalen.

Gælder ikke lufthavne

Ændringerne på vejene skal ses i lyset af, at Danmark ikke længere har rejserestriktioner til hverken Sverige eller Tyskland. Men da der stadig er restriktioner på plads for en lang række lande, vil kontrollen i de danske lufthavne ikke blive nævneværdigt ændret.

Her vil politiet fortsat være til stede, men kontrollen for ankomster fra lande i Schengen-området, der ikke er omfattet af restriktioner, vil ligesom grænsekontrollen overgå til at være periodevis. Andre ankomster vil fortsat være underlagt fuld indrejsekontrol.

Forventningen fra politiet er, at ændringerne i grænsekontrollen vil føre til kortere ventetid for rejsende ind i Danmark.

Regeringen: Rigtig positivt

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, siger til TV Syd, at ændringerne forhåbentlig kan gøre livet nemmere for grænsependlerne, der har fået forlænget deres rejsetider markant af den fulde grænsekontrol.

- Dem, der for eksempel har været vant til at bruge de mindre grænseovergange, får nu mulighed for at bruge dem igen. Det glæder mig, at vi igen kan åbne og forhåbentlig mindske generne for pendlerne i grænselandet, siger Jesper Petersen.

Dansk Folkeparti er til gengæld bekymrede for udviklingen. Partiet har i årevis kæmpet for at få indført permanent grænsekontrol, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl frygter, at nedrustningen er "første skridt til en afvikling af grænsekontrollen".

Han skriver på Twitter, at partiet vil tage et krav om permanent grænsekontrol med til forhandlingerne om det nye politiforlig.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

20110707-115149-L-1920x1078we

Falske indsamlere for Kræftens Bekæmpelse stjal med arme og ben: Organisation afviser tendens

19990321-140100-1-1000x613we

Borgere frygter falske indsamlere efter landsindsamling - nu undersøges sagen

def_thumb,50_percent

playBorgere debatterede kunstig ø med politikere ved virtuelt borgermøde om Lynetteholm

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere