Razzia: 9 ud af 11 kiosker havde ikke styr på, hvor varer kom fra

Når der stjæles varer i supermarkeder, så ender de nogle gange på hylderne i kiosker eller små butikker.

Adskillige kiosker i Hovedstadsområdet har problemer med at forklare, hvor deres varer kommer fra.

Det afslører en razzia, som Fødevarestyrelsens rejsehold tirsdag har gennemført i 11 kiosker i Københavnsområdet.

Her fik hele ni af kioskerne bøder eller indskærpelser for ikke at kunne dokumentere, hvor nogle af deres varer kom fra. 

Beslaglagde kaffe og chokolade

Det førte også til beslaglæggelser i ti kiosker af varer som Marabou, Rittersport, pulverkaffe, almindelig kaffe og 74 flasker vodka, oplyser Fødevarestyrelsen efter dagens aktion. I fire af tilfældene har kioskerne fået 24 timer til at skaffe dokumentation på deres varer.

De seneste dage har TV 2 kunnet berette om frustrerede butiksindehavere i hele landet, der oplever, at politiet ikke tager butikstyveri alvorligt, og at flere købmænd derfor helt dropper at melde tyveri til politiet.

Et eksperiment, som TV 2 har udført i dokumentaren 'Hvor er politiet?', viser, hvordan nogle Nescafé-glas, som var blevet stjålet fra en Meny-butik i Valby, havnede i en kiosk et andet sted i København.

Og det blev altså også dokumenteret under tirsdagens razzia.

Flere varer sælges videre

Historierne overrasker ikke hos Dansk Erhverv, hvor man registrerer tyverier i systemet Crimestat.

Ifølge dem bliver mere og mere stjålet for derefter at blive solgt videre.

- Det er nærmest bander, der tager hærgende rundt i landet og stjæler. Nogle gange helt åbenlyst fra butikker, hvor de stjæler store kvantum af for eksempel Nescafe eller Marabou-chokolader, som er lette at omsætte. Og vi ved, at flere af varerne ender ude i små butikker eller kiosker, siger Henrik Lundgaard Sedemark, som er chefkonsulent og ansvarlig for Crimestat hos Dansk Erhverv. 

I dagligvarekæden Netto genkender man problematikken. Her forsøger man sig nu med en mærkningsordning på varerne, så man tydeligt kan ses, at de er købt i Netto. Det skal forhindre, at varerne stjæles og sælges videre i for eksempel kiosker.

- Det virker. Det er besværligt og selvfølgelig dyrt, men det virker, siger Brian Seemann, som er landedirektør for Netto i Danmark.

Regeringen vil sætte ind

Mandag oplyste justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at regeringen nu vil sætte ind med syv nye initiativer for at bekæmpe butikstyverier. 

For at komme de organiserede butikstyverier til livs vil regeringen blandt andet have hårdere straffe for butikstyveri, og der skal oprettes særlige zoner - eller hotspots - hvor der vil være øget patruljering.

Disse zoner skal dække områder, hvor butikstyve har været særligt aktive. Man planlægger at oprette mellem fem og ti hotspots.

FØDEVARESTYRELENS RAZZIA

  • 11 kiosker blev undersøgt
  • 9 bøder/indskærpelser blev givet for manglende dokumentation for, hvor varer er købt.
  • 6 beslaglæggelser af varer. Varegrupperne var Marabou, Rittersport, pulverkaffe, almindelig kaffe, diverse slik og 74 flasker vodka.
  • 4 afgørelser om beslaglæggelse, hvor virksomheden har fået 24 timer til at skaffe dokumentation for, hvor varer er købt.
  • 1 kioskejer har erkendt hæleri ved at erkende, at han har købt mulige hælervare fra person på gaden. 


    Kilde: Fødevarestyrelsen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik