Politiker kaldt 'klam luder' - nu hænger hun manden ud

Mette Abildgaard, gruppeformand hos De Konservative, var ved at pakke julegaver ind fredag aften, da en mand ringede til hende.

Julefreden havde sænket sig fredag aften hjemme hos Mette Abildgaard, politisk ordfører hos de Konservative. Kort efter klokken 19 var hun ved at pakke julegaver ind, da telefonen ringede.

- Der stod hemmeligt nummer, men det gør der ofte, når der er ministre, der ringer. Og der sker jo en del politisk i disse dage, så jeg regnede med, det var en af dem, der ringede, siger hun til TV 2.

Men i den anden ende af telefonen var en mandestemme, der uden at præsentere sig kaldte Mette Abildgaard 'en klam luder'.

- Så spurgte han mig, hvad 'sådan en klam luder skulle koste i timen'. Jeg spurgte, hvem jeg talte med, men han spurgte igen, 'hvad det skulle koste'. Jeg spurgte, om han havde brugt lang tid på at samle mod til at ringe og spørge mig om det, og så blev røret smækket på, siger Mette Abildgaard.

Skræmt af opkaldet

Selv om hun er vant til en hård tone på de sociale medier, blev hun skræmt.

- Jeg er vant til at folk skriver mindre pæne ting om mig på Facebook. Men det er grænseoverskridende, når én mand pludselig ringer. Jeg er et menneske - jeg er ingen politisk maskine, jeg blev skræmt. Hvad ville der ske, hvis jeg mødte ham, hvad kunne han så finde på? Jeg skal til julefrokost i aften, og jeg tænkte 'hvad hvis jeg møder ham', siger Mette Abildgaard.

Hun havde egentlig opgivet at finde ud af, hvem der stod bag den anonyme chikane-opringning, da en ven sendte hende en tråd fra Facebook, hvor en person pralede med at stå bag opringningen til Mette Abildgaard.

Hun lagde tråden ud på Facebook med personens profilbillede.

- Jeg gjorde det, fordi han er en voksen mand, og efterfølgende praler han af at have gjort det på Facebook. Han må tage ansvaret for sine handlinger. Og så kan det måske forhindre, at andre gør det samme, siger Mette Abildgaard. Hun oplyser til TV 2, at hun overvejer at melde manden til politiet.

Manden afviser opkaldet

TV 2 har været i forbindelse med manden via hans Facebook-profil. Han afviser at stå bag opringningen til Mette Abildgaard fredag aften.

- Hahaha, det vil jeg slet ikke udtale mig om, men kan jo tydeligt se, nummeret står på hendes egen profil, skriver han i besked til TV 2 på Facebook.

Men hvorfor kaldte du hende 'en klam luder', hvis det er rigtigt, du ringede?

- Der er vist nogle, der laver noget fis. Kan du have en god dag, svarede manden..

Vi har valgt at anonymisere manden, fordi han over for TV 2 afviser at stå bag opringningen til Mette Abildgaard.

Kvinfo-direktør: Vi kan tage afstand fra det

For nylig kunne TV 2 fortælle om en undersøgelse fra Amnesty International, der viste, at specielt kvinder i kommunalpolitik er udsat for chikane på de sociale medier. Undersøgelsen blev til efter interviews med 18 kvinder i lokalpolitik.

Tidligere har fremtrædende, kvindelige politikere som Mette Frederiksen, Özlem Cekic, Johanne Schimdt-Nielsen og Mette Gjerskov kunnet fortælle om grov chikane på både de sociale medier og i form af breve med trusler og graffiti på nabohuset.

- Det er en tendens, der har været de senere år - og i det her tilfælde er det altså gået et skridt videre, og man har ringet til Mette Abildgaard. Undersøgelsen fra Amnesty viser, at i politik er især kvinder - og specielt kvinder med anden etnisk baggrund - udsat for chikane på de sociale medier. Og for nogle bliver det så hårdt, at de ikke længere ønsker at deltage i politik, siger Henriette Laursen, som er direktør i Kvinfo.

Hun mener, at den bedste måde at bekæmpe det på er ved, at man tager afstand fra det.

- Vi kan tage afstand fra det, når vi oplever det på de sociale medier. Vi kan jo eksmepelvis skrive i vores opslag, at vi ikke accepterer den slags ytringer i vores feed, siger Henriette Laursen.

Hun mener også, at både medier og myndigheder bør tage ansvar.

- Medierne bør tage ansvar for at redigere deres kommentarspor, og myndighederne bør tage anmeldelser alvorligt, siger hun.