Politiet med opfordring: Klods ikke bremsen ved fartkontrol

Rigtig mange bilister bremser voldsomt op ved fartkontroller - enten fordi de kører for stærkt, eller fordi de ikke er opmærksomme på egen fart.

Du må ikke klodse bremsen, når du ser en fartkontrol.

Sådan lød det søndag fra Nordsjællands Politi i et tweet efter en fartmåling i Værløse. Her oplevede politiet nemlig flere gange, at bilister klodsede bremsen og kørte forbi fartkontrollen med 23 kilometer i timen.

Men ligesom det skaber farlige situationer at køre for stærkt, så er det også farligt at bremse voldsomt op, fordi man er bange for at få en bøde.

- Det er noget, vi generelt oplever, når vi holder med vores fartkontroller. Nogen reagerer meget eksplosivt ved at træde på bremsen. Det viser, at de er meget uopmærksomme på egen hastighed og tror, de kører for stærkt. Samtidig orienterer de sig ikke bagud, og det skaber farlige situationer, hvilket de bagvedkørende også ofte signalerer ved at bruge det lange lys, siger Kim Bruun, der er leder af færdsels- og hundeafdelingen ved Nordsjællands Politi, til TV 2.

Han understreger, at når man først ser en fartkontrol, så er det allerede for sent, og man behøver derfor ikke klodse bremsen, hvis man enten kører for hurtigt eller er bange for, at man har kørt for stærkt.

- Nye opfindelser advarer mod fartkontroller

Politiet kender ikke omfanget af de nye opfindelser, som advarer bilister mod kommende fartkontroller, men Kim Bruun mener, at de også kan spille ind. Det samme gælder de mange apps, som advarer om politiets fartkontroller.

- De nye apparater og de mange apps er vi for så vidt ikke imod, for det får folk til at overholde reglerne og holde hastigheden. Men man skal jo stadig ikke klodse bremsen, hvis man nu kører for stærkt.

- Tag bøden som en mandfrue

Kim Bruun mener dog også, at tendensen lige så meget gælder bilister, der faktisk holder farthastigheden, men er uopmærksomme på deres egen fart og er bange for at få en bøde.

Han fremhæver desuden, at politiet ikke har tal på, om der faktisk er sket reelle færdselsuheld på grund af, at bilisterne bremser op ved fartkontroller.

- Det kan godt være, der er en større tendens til at bremse voldsomt op blandt dem, der har anskaffet sig de her nye apparater – dem som bevidst ikke overholder spillereglerne i trafikken. Vi kommer nok aldrig ud over det, for dem, der bevidst kører for stærkt, vil fortsætte med det.

Uanset årsagen – om man har apparater i bilen eller ikke er opmærksom på egen fart - lyder rådet:

- Hold løbende øje med speedometeret, så du ved, om du kører for stærkt eller ej. Og tag det som en mandfrue og tag bøden, hvis du kører for stærkt i stedet for at bremse op og skabe farlige situationer på vejen. Og ret så ind, og følg hastighedsgrænsen.

Kim Bruun oplyser, at hvis det ved en nærmere undersøgelse af anvendelsen af de nye advarselsordninger viser sig, at der er en sammenhæng mellem apparaterne og færdselsuheld på grund af opbremsninger, så vil politiet "helt sikkert overveje at lovgive imod dem."

- Men det vil tage en del år, før man når der til. Der vil først blive gennemført forebyggende kampagner, dernæst politikontrol, analyser af omfanget af anvendelse sammenholdt med ulykker forårsaget af dette med mere, før lovgivning kommer på tale, siger han. 

Opfordring til nytårsforsæt til bilister

Han benytter samtidig lejligheden til at komme med en opfordring til et nytårsforsæt: Vis mere hensyn i trafikken.

- Trafikanterne skal i det hele taget have en bedre adfærd i trafikken og vise omsorg for andre. Dét at vise tegn i trafikken svigter en hel del, så jeg vil gerne opfordre til, at alle er lidt mere hjælpsomme med trafikafviklingen, for der kommer kun mere trafik, og det er en god ting en gang i mellem at lukke folk ud eller ind, hvis der for eksempel er kødannelse.

Han peger desuden på, at for mange stadig sidder med mobiltelefonen i hånden, når de kører bil, ligesom bilister i nyere biler glemmer at tænde for baglygterne, hvilket ikke sker automatisk som i gamle biler.

- Det er stadig et problem, og bilisterne skal være mere opmærksomme på det. I vores politikreds har vi lavet små klistermærker, som man kan sætte på rattet. Det bedste råd er at køre til det nærmeste værksted og få det ordnet, så lyset tænder hver gang, man tænder bilen. Det koster ikke særlig meget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik