Politiet bekymret over lokale vagtværn

Selvom borgere i stor stil har oprettet lokale vagtværn, er politiet bekymret over udviklingen.

Følelsen af utryghed og mistillid til politiet er vokset så meget hos en del af den danske befolkning, at folk har fundet sammen i såkaldte borgerværn.

Det seneste skud på stammen er Tårnby Naboværn på Amager, der blev dannet i weekenden efter et groft hjemmerøveri mod et ældre ægtepar i sidste uge. 

Men selv om nogle borgere føler sig tryggere med de lokale vagtværn på gaden, er man i politiet bekymret over udviklingen.

- Jeg opfordrer borgerne til at lade politiet udføre de opgaver, som politiet er sat i verden til, siger Jakob Søndergaard, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

- Jeg kan jo frygte, at de kommer i en situation, som for alvor er utryg, og som de ikke er klædt på og uddannet til. Dét er politiet, forklarer han. 

Gør livet surt for kriminelle 

Trods ordensmagtens formaninger er lokale vagtværn skudt op over hele Danmark. Da TV 2 talte efter i februar, var der over 50 af slagsen.

I Tårnby Naboværn er parolen ingen selvtægt og alarmer politiet.

- Vi skal ikke ud og lege helte. Men vi vil gerne gøre livet surt for de kriminelle, siger Ali Qais, der er manden bag naboværnet.

- Skulle vi fange eller observere nogen, ringer vi straks til politiet. Og sker der noget senere, har vi de her informationer, som vi kan overdrage til politiet.

Opdeler byen i patruljeringszoner

Ali Qais og en medborger oprettede i weekenden en lukket gruppe på Facebook, der allerede har over 300 medlemmer, og første tur på gaden fandt sted mandag.

- Vi har inddelt byen i 17 zoner, og så laver vi en vagtplan, hvor man løbende kan melde sig på de forskellige zoner. Så går eller kører man en tur i sin zone og tjekker, at alt er, som det skal være, har Ali Qais tidligere forklaret til TV 2 Lorry. 

Politiet: Ser I noget - alarmer os

Selvom han erkender, at patruljering er en politiopgave, mener han, at borgerværnet er vigtigt for netop at værne om borgernes tryghed.

- Vi skal se, om der kører nogen rundt og tager billeder af vores huse eller holder øje med vores medborgere, forklarer Ali Qais fra Tårnby.

Vicepolitiinspektøren er bekymret for, om de selvudnævnte patruljer kan skelne mellem, hvad der er patruljering, og hvad der er politiets opgave.

- Det er vigtigt at slå fast, at oplever man noget ude i samfundet, alarmerer man politiet. Man tager ikke sagen i egen hånd, siger Jakob Søndergaard fra Københavns Politi. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

3

playHelga og Lars sælger Valby-villa for at bygge drømmehus på 43 kvadratmeter

def_thumb,50_percent

playHundredevis af unge samlede sig i Kongens Have - men ingen regler blev brudt

Kødbyens Fiskebar

Restaurant har fået 332 bookinger: - Vi er klar

Opholdsforbud på Christiania

playOpholdsforbud på Christiania ophæves

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere