Politiet advarer om snyd med lejeboliger

Lejernes Landsorganisation fortæller, at snyden ofte sker, fordi de unge kæmper om de samme, billige lejligheder.

Antallet af kvote 2-ansøgere til årets videregående uddannelser er rekordhøjt, og mange af de nye studerende ventes at drage mod de store studiebyer inden studiestart i september.

Med de mange nye borgere er der behov for lejeboliger, og det tiltrækker svindlere.

Sådan lyder det fra politiet forud for sensommerens mange flytninger.

- Mere og mere kriminalitet rykker online, og det gælder også boligudlejning. Man har mere korrespondance over nettet, og nogle indgår også en aftale, og så er der altså en større risiko for at blive snydt, siger Jens Skovbjerg Wagner, der er politikommissær hos politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK).

Politiet oplyser, at de i 2019 fik 324 anmeldelser om boligsvindel – langt de fleste i forbindelse med studiestart.

Svindel, der blandt andet drejer sig om lejere, der ikke får den lejlighed, de fik stillet i udsigt, indskud, der bliver inddraget eller husleje, der stiger markant efter få dage.

I 2020 er tallet indtil videre 149.

Venindepar snydt for 39.000

Nogle af dem, der allerede har oplevet den kedelige situation og har mistet tusindvis af kroner er venindeparret Dagmar Larsen og Laura Hansted Friderichsen.

De fik tilbudt en lejlighed på Frederiksberg i København, som de havde fundet via en boliggruppe på Facebook, og selv til åbent hus fattede de ikke mistanke.

En sød kvinde viste lejligheden frem, og resten af korrespondancen foregik med den mandlige udlejer over mail. Og efter få dage overførte veninderne 39.100 kroner til en bankkonto, og så holdt udlejeren op med at svare.

- Det gør ondt helt ud i fingerspidserne, for man føler sig så dum. Man skulle have tænkt sig bedre om, og jeg synes endda, at vi tænkte os virkelig godt om, siger Dagmar Larsen.

Politiet efterforsker venindernes sag og kan ikke kommentere på den specifikt, men oplyser, at det sker over hele landet.

- Det er hovedsageligt i de store byer. Og det er primært lejligheder, vi ser svindlen med, så det er både København, Aarhus, Odense og andre storbyer rundt om i landet, siger Jens Skovbjerg Wagner.

Nye boliger er for dyre

Det kan Lejernes Landsorganisation godt genkende. Ifølge organisationen sker snyderiet ofte, fordi de unge kæmper om de samme lejligheder.

quote Der er blevet bygget mange nye lejelejligheder i de store byer, men de er som regel i en højere prisklasse, end de unge har råd til

Helene Toxværd, Lejernes Landsorganisation

- Der er blevet bygget mange nye lejelejligheder i de store byer, men de er som regel i en højere prisklasse, end de unge har råd til.

- Derfor kæmper de unge om de relativt få billige lejligheder, der findes, og desværre er det sådan, at jo mere kamp og efterspørgsel, der er på de billige lejligheder, des flere fristes til at svindle på området, siger Helene Toxværd, der er formand for Lejernes Landsorganisation.

Ifølge Helene Toxværd skal man forsøge ikke at lade sig presse, selvom udlejeren siger, at der er andre i kø.

Og så kan man komme tæt på en god aftale, hvis man ser lejligheden, inden man skriver under på noget som helst.

Det gjorde venindeparret allerede, da de så lejligheden på Frederiksberg. Lige lidt hjalp det.

- Jeg tror, at jeg var meget båret af, at vi havde skrevet under på en kontrakt og var sikret, og så viser det sig, at vi på ingen måder var sikret. Han har baret taget vores penge, og nu står vi uden penge og lejlighed, siger Laura Hansted Friderichsen.

Veninderne har kontakt med tre andre, der er blevet svindlet af den samme udlejer på den samme adresse.

Dansk Studerendes Fællesråd opfordrer til, at der bygges flere billige boliger, så udbuddet er større.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik