Politi foreslår kampe uden tilskuere efter fodbold-uroligheder

Fem betjente kom til skade, og 33 personer blev anholdt efter kampe i Brøndby og Esbjerg.

Søndag udløste et derby mellem FCK og Brøndby voldsomme uroligheder efter kampen.

Sten, tåregas og andet blev kastet efter politiet. Fem betjente kom til skade under tumulten, mens syv personer blev anholdt.

I den anden ende af landet måtte Sydjyllands Politi anholde 24 personer efter et opgør mellem Esbjerg og FC Midtjylland, der ligeledes endte i uroligheder. Derudover måtte politiet anholde to FC Midtjylland-fans, som havde overtrådt en karantæne.

- Status er, at der i løbet af dagen har været uro, idet to fanfraktioner søgte konfrontation med hinanden, skriver Sydjyllands Politi på Twitter. 

Det er langt fra første gang, det ender så galt efter fodboldkampe, og det får nu Politiforbundet til at reagere. Formand Claus Oxfeldt er harm over, at fans tager fodboldfrustrationerne med sig ud fra stadion.

- Jeg synes, det er tåbeligt. Der er masser af politifolk, der også er fodboldfans, men de er på job for at sikre god ro og orden og for at sikre, at folk kan være til fodboldkamp uden at miste liv og lemmer. Det er vanvittigt, at man kan rette sin vrede mod politiet, der ikke har noget som helst at gøre med det, der sker på banen, siger han til TV 2.

 
 
Foto: Presse-fotos.dk

Kampe uden tilskuere

For at komme optøjerne til livs, er det tidligere blevet besluttet, at kampe mellem de to københavnske storhold skal spilles i dagslys, ligesom politiet også sikrer, at fans fra de to hold forlader stadion ad forskellige ruter.

Men det er åbenlyst ikke nok, påpeger Claus Oxfeldt, der foreslår yderligere sanktioner.

- En mulighed kunne være, at kampene mellem FCK og Brøndby bliver spillet uden tilskuere. Det ville gøre ondt, men det er måske værd at prøve, siger han og uddyber:

- Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis man skal til at straffe kollektivt, men det dur jo ikke, at noget så fredeligt som fodbold skal ende i optøjer, siger Claus Oxfeldt og tilføjer, at han mener, man fra politisk side bør overvejer strengere straffe til dem, han betegner som ”fodboldbøller”.

En fangruppering kastede sten mod politiet og anvendte tåregas.
En fangruppering kastede sten mod politiet og anvendte tåregas.
Foto: Foto: Mathias Øgendal / Ritzau Scanpix

Beboere føler sig som gidsler

Også beboerne i området omkring Brøndby Stadion er trætte af urolighederne. 

Det skaber nemlig en trykket stemning, fortæller Anette Therkildsen, der er kasserer i Glentemosen beboerforening til TV 2.

- Det skaber utryghed og nervøsitet, især fordi her bor mange ældre og syge.

Beboerforeningen i Glentemosen har flere gange oplevet, at urolige fans har raseret området
Beboerforeningen i Glentemosen har flere gange oplevet, at urolige fans har raseret området
Foto: TV 2

Hooligans smadrer vinduer

Glentemosen ligger mellem Brøndby Stadion og Café Glenten, der er et kendt tilholdssted for Brøndby-fans, og det er især ved kampene mellem FC København og Brøndby IF, beboerne føler sig taget som gidsler i deres eget nærområde.

- Vi har fået smadret afspærringer, smadret vinduer i svalegangene, og der er generelt meget uro og mange mennesker i området, fortæller Anette Therkildsen, som selv har boet i Glentemosen de seneste seks og et halvt år.

Beboerforeningen forsøger at berolige områdets beboere og opfordrer dem til at blive indendørs og låse alt af, når der er derby.

- Det er ikke fair, og det er jo sindssygt, at det skal være sådan, siger Anette Therkildsen.

Ny lov måske på vej

Uroen er da heller ikke gået de danske politikeres næser forbi.

Tidligere søndag skrev justitsminister Søren Pape Poulsen (K) følgende på Twitter:

- Forkastelige billeder. Tanker til de betjente, der har været udsat for stenkast. Tirsdag behandles vores lovforslag, der skærper reglerne mod fodboldbøllerne. Blandt andet bliver det lettere at give karantæne, når maskeringsforbuddet overtrædes.

Hermed henviser han til det forslag, som Justitsministeriet, Divisionsforeningen, Dansk Boldspil-Union, Danske Fodbold Fanklubber og Rigspolitiet sammen har udarbejdet som konsekvens af fodbolduroligheder de seneste år.

- Denne udvikling er uacceptabel og bør bekæmpes med skrappere midler end i dag. De få skal ikke ødelægge den gode fodboldoplevelse for de mange danskere - børn som voksne - der forventningsfulde samles på stadion for at få en god og positiv oplevelse, lyder det blandt andet i udspillet.

Udspillet indeholder fem konkrete tiltag:

  • Lettere adgang til karantæne ved maskering
  • Forlænget karantæne i alvorlige tilfælde
  • Højere straf for overtrædelse af generelle karantæner
  • Krav om konkrete beredskabsplaner fra politiet og fodboldklubberne
  • Nyt dialogforum, hvor aktuelle parter løbende mødes og diskuterer udfordringer på området.
 
 
Foto: TV 2

Skal selv betale

Hos Venstre er man enige med justitsministeren i, at der må og skal gøres noget for at komme uroen omkring fodboldkampe til livs, forklarer partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Han ser dog gerne, at der også bliver kigget på det økonomiske aspekt af urolighederne. Retsordføreren mener ikke, det kan være rimeligt, at skatteborgerne skal betale for ballademagernes opførsel.

- Normalt vil jeg sige, at det er politiets udgift at opretholde lov og orden, men lige i dette tilfælde vil jeg sige, at planlægger man de pågældende uroligheder hjemmefra, vil det kun være rimeligt, at det skal være uromagerne selv, der står med udgifterne, siger han til TV 2.

Han oplyser, at han vil foreslå justitsministeren muligheden for at pålægge uromagerne ”en eller anden udgift” for at dække politiets indsats.

Alternativt mener han, at man skal hæve de bøder, der udstedes til fodboldfans.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik