Peter Madsens advokat: "Derfor vil vi have åbne døre ved retsmøde"

​Anklagemyndigheden vil have den drabssigtede ubådskaptajn Peter Madsen fængslet i yderligere fire uger for drabet på svenske Kim Wall.

Får offentligheden lov at høre Peter Madsen give sin forklaring, når han tirsdag igen fremstilles i Københavns Byret?

Forklaringen på, hvad som skete ombord på ubåden Nautilus, da den svenske journalist Kim Wall ifølge den danske opfinder døde i en ulykke. Forklaringen på, hvorfor og hvordan han ifølge eget udsagn efterfølgende ”begravede hende til søs”?

Det håber hans forsvarer, Betina Hald Engmark. 

- Så kan det være, at der kan blive løftet noget af det her røgslør, som ligger over sagen lige nu, siger hun til TV 2.

- Der er alene en ganske kort sætning eller to små sætninger, som er blevet offentliggjort. Andet af hans meget lange forklaring er ikke blevet offentliggjort.

Anklager vil have dørene lukket

I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige, så almindelige danskere og repræsentanter fra pressen har adgang til retssalene, men der er undtagelser. Eksempelvis hvis der kan komme oplysninger frem, som kan være stærkt krænkende eller skade politiets videre efterforskning.

Og står det til specialanklager Jakob Buch-Jepsen skal retsmødet i forbindelse med fristforlængelsen af Peter Madsen fængsling også holdes for lukkede døre af sidstnævnte årsag.

- Ved genfremstillingen vil anklagemyndigheden anmode om lukkede døre af hensyn til efterforskning af sagen. Den nærmere begrundelse for det vil jeg ikke kommentere på forhånd, siger Jakob Buch-Jepsen til TV 2. 

"Unødig krænkelse"

Da Peter Madsen første gang stod foran en dommer for 23 dage siden, måtte offentligheden og pressen ikke høre hans forklaring.

Dommeren vurderede, at de pårørende til Kim Wall ville lide ”unødig krænkelse”, hvis sagen skulle behandles i et åbent retsmøde, og at politiets efterforskning af sagen kunne risikere at lide skade.

Men Peter Madsen og hans forsvarer vil altså protestere, hvis dørene igen bliver lukket.

- Det har fra første færd været min klients ønske, at der var en åbenhed i sagen, forklarer Betina Hald Engmark og uddyber:

- Det er ikke sådan, at der skal være en forståelse for forklaringen. Det har min klient ikke et behov for. Min klient har alene et ønske og et håb om, at alle oplysninger kommer ud og bliver offentliggjort.

Forsvareren stiller spørgsmålstegn ved behovet for at lukke offentligheden ude. 

- Politiet går selv ud dagligt og fodrer små oplysninger om, hvad de gør i deres efterforskning, og det kunne jo tale for, at behovet for lukkede døre ikke er så stort, siger Betina Hald Engmark.

Men er det ikke vigtigt, at politiet kommer til bunds i efterforskningen?

- Min klient har hele tiden tilkendegivet, at han kun har det største ønske om, at politiet får efterforsket sagen fuldstændig til bunds og får vendt hver eneste sten. Heri ligger også, at man skal efterforske og finde de oplysninger, som muligvis kan tale til gunst for min klient, siger forsvaren og understreger, at politiet altid skal efterforske objektivt og kigge på sagen fra begge sider.

Anklager kræver ham fængslet

Når Peter Madsen tirsdag møder i retten vil anklagemyndigheden anmode om, at han igen bliver varetægtsfængslet fire uger – dog denne gang med begrundelse i politiets primære sigtelse: En sigtelse om overlagt drab på journalisten Kim Wall.

Efter fundet af Kim Walls torso – altså en krop uden arme, ben og hoved, der var skyllet ind i vandkanten ved det sydøstlige Amager – har anklageren nu konkrete beviser. 

Under grundlovsforhøret den 12. august, dagen efter ubåden Nautilus var gået til bunds, blev Peter Madsen varetægtsfængslet efter politiets sekundære sigtelse, der blev rejst i løbet af retsmødet. En sigtelse for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig i de rejste sigtelser, og netop derfor vil han bede om at blive løsladt fra politiets varetægt, når han fremstilles i byretten. Det fortæller hans forsvarer.

Anklagemyndigheden vil desuden bede retten afsige en kendelse om, at Peter Madsen skal mentalundersøges.

- Det er helt naturligt i en sag af den her karakter, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen. 

Direkte fra Ishøj Strand, hvor der i aften er arrangeret fakkeltog for den dræbte svenske journalist Kim Wall.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere