Partier i København vil rykke minimumsnormeringer flere år frem

S og SF vil afsætte 450 millioner kroner til at ansætte flere pædagoger. I alt er der behov for op mod 950 ekstra pædagoger de næste fire år.

Allerede fra 2022 skal der i alle daginstitutioner i Københavns Kommune maksimalt være tre børn per voksen i vuggestuen og seks børn per voksen i børnehaven.

Det mener overborgmester Frank Jensen (S), sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

I så fald vil kommunen indføre minimumsnormeringer tre år før det landsdækkende minimumskrav, som blev indført i 2019, og som skal gælde fra 2025.

De tre borgmestre vil tage forslaget med til forhandlingerne om kommunens budget i slutningen af august.

- Vi har sat målrettet ind for at løfte kvaliteten i byens børnehaver og vuggestuer, og indsatsen har båret frugt. Næste skridt er at sikre flere pædagoger allerede fra næste år, så der bliver mere tid til det enkelte barn - og mere ro omkring vores dygtige pædagogers arbejde, udtaler Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at indførelse af minimumsnormeringer fra 2022 vil betyde, at prisen på en daginstitutionsplads vil stige mellem 18 og 46 kroner for en vuggestueplads og 21 og 38 kroner for en børnehaveplads om måneden.

Skal finde 950 ekstra pædagoger

Konkret foreslår socialdemokraterne og SF, at der afsættes 450 millioner kroner på kommunens budget over de næste fire år til at ansætte flere pædagoger og pædagogmedhjælpere.

- Alle børn i vuggestuer og børnehaver har brug for voksenkontakt og nærvær, og forældre skal kunne aflevere deres børn uden at få ondt i maven. Derfor er det min hovedprioritet at sikre flere pædagoger ved årets budgetforhandlinger, lyder det fra Sisse Marie Welling.

København har i dag lidt over 30.000 børn, der går i en af byens knap 400 daginstitutioner. Over de næste 20 år forventes antallet af børn i alderen nul til fem år at stige med 11.000. Det svarer til 550 børn ekstra om året, der har brug for en daginstitutionsplads.

Det stigende antal børn betyder, at København skal rekruttere op mod 950 pædagoger over de næste fire år, hvis ambitionen om minimumsnormeringer skal kunne blive indfriet, fremgår det af pressemeddelelsen.

Men netop rekrutteringen kan blive en udfordring både i København og andre steder i landet, da de seneste tal for de videregående uddannelser viser, at antallet af ansøgere til pædagoguddannelserne er faldet for femte år i træk.

Skjulte optagelser viste svigt i børnepasning

Det var som led i den finanslovsaftale, som S-regeringen i december indgik med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, at der blev indført lovbundne minimumsnormeringer i de danske daginstitutioner.

Inden da var kommet fornyet debat om minimumsnormeringer på baggrund af TV 2-programmerne ’Daginstitutioner bag facaden’ og ’Eksperimentet med vores børn’, der satte fokus på kritisable forhold i børnepasningen.

Skjulte optagelser viste blandt andet små børn, der var overladt til sig selv og personale, der ikke tog sig godt af børnene.

Efterfølgende var der store demonstrationer landet over, hvor forældre krævede minimumsnormeringer.