Pandademonstranter med Tibetflag blev flyttet - politiet kalder bemærkning 'tanketorsk'

Ifølge Københavns Politi var en bemærkning, der faldt under flytning af demonstranter "uheldig".

Med syv små ord kom en demonstration ved Zoologisk Have i København torsdag til at handle om meget andet end pandaer.

Årsagen var et svar, en indsatsleder fra Københavns Politi gav, da han bad seks demonstranter fra Radikal Ungdom flytte sig væk fra indgangen til haven.

- Der er alt muligt politisk i det, lød det fra indsatslederen, da demonstranterne havde spurgt, hvorfor de skulle flytte sig over på den modsatte side af vejen.

Da de bagefter spørger ham, om det er hans beslutning, at de skal over på den modsatte side af vejen, svarer han:

- Nej, nej, der er selvfølgelig også noget bagland i det.

Et knæfald for Kina

Ifølge Thomas Rohden, der var én af de seks demonstranter fra Radikal Ungdom, beviser betjentens ord deres pointe: At Danmark er så bange for at træde kineserne over tæerne, at man er villig til at tilsidesætte sin egen grundlov.

- Mine alarmklokker begynder at ringe, når jeg hører det svar fra indsatslederen. Vi har før set, at der har været nogle meget uheldige håndteringer af folk med Tibetflag, siger Thomas Rohden fredag til TV 2.

Forinden var demonstranterne blevet smidt ud af Zoologisk Have. Thomas Rohden forklarer, at de kun lige havde nået at tage et Tibetflag frem, da en ansat bad dem forlade haven. Flaget ville gøre dyrene bange og stressede, lød det fra den ansatte.

Fra Københavns Politi, der bad demonstranterne flytte sig, lyder det, at de blot efterlevede et ønske fra Zoologisk Have. Til dagbladet BT sagde den vagthavende torsdag, at Zoologisk Have ville have demonstranterne væk, da de befandt sig på privat område.

Derfor anviste politiet dem til den modsatte side af vejen, forklarede vagtchefen. Fredag siger politiinspektøren ved Københavns Politi, Steen Harpsøe, til TV 2, at demonstrationen var uanmeldt. Indsatslederen forsøgte at nå frem til en mindelig løsning, hvor hverken arrangementet eller trafikken blev generet, og demonstranterne stadig kunne ytre deres budskab.

Om de syv ord, der satte balladen i gang, siger Steen Harpsøe, at der var tale om "en tanketorsk".

- Jeg har talt med kollegaen [indsatslederen, red.], og han har ikke ment noget med det. Man må bare sige, at det er en uheldig bemærkning, men det er bare en tanketorsk, lyder det fra politiinspektøren.

- Tag flaget fra dem, kom

Netop Danmarks forhold til Kina og Tibet har i flere år været et særdeles betændt emne.

I 2012 fik demonstranter taget deres Tibetflag og forsøgt skærmet af politiet, da de ville demonstrere under et kinesisk statsbesøg i København. Det var her, den senere så berømte sætning "tag flaget fra dem, kom" blev sagt af en mellemleder i politiet.

Der var samtidig foregået en ’politisk sanering’ af København inden statsbesøget, hvor graffiti og kridttegninger var blevet fjernet. Formålet var tilsyneladende, at de kinesiske gæster skulle skånes for demonstranterne og alt, der kunne minde dem om Tibet. Men det var i strid med Grundloven, har Tibetkommissionen, der undersøgt statsbesøget, senere konkluderet.

- Flere demonstranters grundlæggende ret til ytrings- og forsamlingsfrihed er blevet nægtet. Det er meget alvorlige forhold, lød det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), da kommissionen i december 2017 aflagde sin rapport.

Forude var der gået 75 offentlige afhøringer og mere end fem år, hvor sagen kastede lange skygger over det danske demokrati.

Gennedsat

Men selvom Tibetkommissionen i 2017 fremlagde sine konklusioner, fik sagen nyt liv i løbet af foråret og sommeren efter.

Her kunne Danmarks Radio såvel som Berlingske fortælle, at statsbesøget i 2012 hverken var det første eller eneste statsbesøg fra Kina, hvor der tilsyneladende havde foregået en bøjning af de grundlovssikrede rettigheder til at ytre og forsamle sig.

Radioprogrammet P1 Orientering kunne tillige fortælle, at kommissionen aldrig havde fået udleveret alle de dokumenter, man havde bedt om. Politiet havde tilsyneladende slettet mails, inden de nåede at blive sendt til undersøgelse. I juni 2018 kulminerede afsløringerne. Politiet faldt selv over et gemt eller glemt arkiv, hvor flere potentielt vigtige mails var.

Det fik et bredt flertal til at kræve Tibetkommissionen nedsat på ny. Det skete 7. juni, hvor Søren Pape Poulsen understregede, at man nu skulle helt til bunds i sagen.

I den genåbnede Tibetkommission blev omfanget af undersøgelsen desuden udvidet, så det kom til at omfatte alle officielle kinesiske besøg i Danmark siden 1995.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik