Paludans parti tæt på at være klar til valget

Partiet mangler nu under 1000 vælgererklæringer fra at komme på stemmesedlen. Kan blive en "total joker" i valget, lyder vurderingen.

Partiet Stram Kurs med den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan i spidsen er tæt på at være opstillingsberettiget ved det kommende folketingsvalg.

De seneste uger er det væltet ind med vælgererklæringer til partiet, og Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyser fredag til TV 2, at Stram Kurs nu har 19.219 vælgererklæringer.

Det kræver 20.109 godkendte vælgererklæringer at komme på stemmesedlen ved folketingsvalget, og deadline er 15 dage før valgdagen.

Med den nuværende hastighed er det derfor ikke umuligt for Stram Kurs at nå i mål.

Skulle det lykkes partiet at blive opstillingsberettiget, er det svært at spå om, hvilken rolle det vil spille, vurderer TV 2s politiske journalist Hans Redder.

- Det kan blive en total joker i valgkampen, hvis Stram Kurs bliver opstillet. Det kan man også mærke på politikerne herinde på Christiansborg, hvor der simpelthen ikke er nogen, der kan gennemskue, hvilke konsekvenser det kan få for en valgkamp.

Kan være dårlig nyt for Nye Borgerlige

Det yderligtgående islamkritiske parti beskriver på sin hjemmeside sit politiske udgangspunkt som "mest muligt lykke til flest mulige etniske danskere", og at det er partiets politik, at islam skal være forbudt i Danmark.

En vælgererklæring er ikke lig med en stemme ved valget, og Stram Kurs er ikke en del af meningsmålingerne, så det er svært at vurdere, hvor mange vælgere Rasmus Paludan og partiets politik vil kunne appellere til.

- Men det er nærliggende at tænke, at han kan appellere til nogle af de samme vælgere, som i dag overvejer at stemme på et andet nyt parti, Nye Borgerlige, forklarer Hans Redder.

Meningsmålingerne er i øjeblikket meget uenige om, hvor store Nye Borgerlige kan blive ved valget. I Berlingskes vægtede gennemsnit af flere institutters målinger står partiet aktuelt til 2,8 procent af stemmerne.

Nye Borgerlige har derfor næppe råd til at miste mange vælgere til Stram Kurs, hvis de selv skal over spærregrænsen på to procent.

Spreder vælgerne sig over flere partier, uden at nogen af dem når over grænsen, kan det resultere i stemmespild.

Stor opbakning efter Nørrebro-uro

Rasmus Paludan, der har en dom for at have overtrådt straffelovens såkaldte racismeparagraf, har vakt opsigt med en lang række demonstrationer rundt om i landet, hvor han blandt andet kaster med koranen og afbrænder den for muslimer hellige bog.

Der er stort politiopbud, når Rasmus Paludan gennemfører sine demonstrationer, hvor han ofte afbrænder eller kaster med koranen.
Der er stort politiopbud, når Rasmus Paludan gennemfører sine demonstrationer, hvor han ofte afbrænder eller kaster med koranen.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Indsamlingen af vælgererklæringer tog især fart efter 14. april, hvor en af Rasmus Paludans demonstrationer på Nørrebro udløste massive uroligheder.

De efterfølgende dage fik Paludan stor mediebevågenhed, da han fik forbud mod at demonstrere i flere politikredse.

- Det var hans vendepunkt, fordi han fik enorm opmærksomhed. Nørrebro var, når man kigger tilbage, det, som placerede ham i danskernes bevidsthed. Før det var han blot en youtuber og et fænomen på de sociale medier, der havde støtte hos et snævert segment, siger Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Københavns Universitet, til B.T.

Alene i april har Stram Kurs fået over 12.000 vælgererklæringer, herunder flere end 3000 det seneste døgn. Fortsætter tempoet, kan partiet runde den magiske grænse inden for få dage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik