Over 30 grader syv dage i august i København - ikke set før i 160 år

Set over hele sommeren har kun ét år budt på flere tropedage i København end i år.

Det var svært at forestille sig efter den koldeste juli i 22 år. Men fra 5. august strømmede varm sommerluft op over Danmark fra øst og syd, og siden har vi nu haft 14 sommerdage på stribe.

SOMMERDAGE 2020 - DEL TO

Af dem har ni af dem været regulære tropedage, hvor temperaturen når mindst 30 grader. Det er samme antal tropedage, som vi fik sidste år, og blot fire færre end i den rekordvarme sommer i 2018, der bød på 13 tropedage.

København har aldrig haft så mange tropedage i august

Sommervarmen - der i perioder har været regulær, landsdækkende hedebølge - har også haft strammet sit greb om København.

Ved Landbohøjskolen i København er der målt vejrforhold på daglig basis siden juni 1860 - og det er den ældste nuværende vejrstation i Danmark. Derfor er der nu 160 års data alene fra dét sted i Frederiksberg, som giver et unikt indblik i klimaet.

På baggrund af disse mange målinger, står det nu klart, at vi ikke - siden målingernes start - har haft så mange dage i august i København med 30 grader eller derover.

Den højeste temperatur i forbindelse med hedebølgen blev målt til 32,4 grader - netop i København.
Den højeste temperatur i forbindelse med hedebølgen blev målt til 32,4 grader - netop i København.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Den tidligere august-rekord blev sat i forbindelse med den historiske hedebølge i starten af august 1975, hvor den danske varmerekord blev sat. Her blev der målt fem tropedage i København i august (endda i træk), men den rekord er nu henvist til en andenplads.

Kun én gang før har man oplevet at have syv tropedage i samme måned i København. Det skete i juli 2018, hvor københavnerne også svedte i over 30 graders varme syv gange i juli. Derudover var der yderligere tre tropedage i august, som tilsammen gav et rekordhøjt antal tropedage på ét år i København med 10.

På landsplan har vi, som nævnt, haft ni tropedage i august i år. Det er det højeste antal tropedage i en august måned siden 1997, og skulle vi på fredag få endnu en tropedag, hvilket ikke er umuligt, så skal vi tilbage til juli 2006 for at finde en kalendermåned med flere tropedage i samme måned.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Vejr

vejrartikel

Find din kommune: Her er der varmest og koldest i hovedstadsområdet

forårsvejr

Fra frost til forårsfornemmelser: Usædvanlig varme rammer i dag

vejrartikel

Kæmpe overblik: Her er 10 års vejr i din kommune

Københavnere på Peblinge Sø

Slut med skøjteløb: Kommuner forbyder igen færdsel på isen

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere