Ombudsmanden på uanmeldt besøg - bekymret for børn på Sjælsmark

Ombudsmanden vurderer efter besøg på udrejsecenter Sjælsmark, at børnene på centret trives dårligt. - Vi kan ikke være det bekendt, lyder kritikken.

Selv om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark ikke er i strid med internationale konventioner, er de langt fra ideelle for de børn, der bor der med deres familier.

Tværtimod er asylbørnenes hverdag præget af "uro", "ensomhed" og "uoverskuelighed".

Det konkluderer Folketingets Ombudsmand efter at have foretaget uanmeldte besøg i centret.

Han kalder forholdene for børnene svære:

- Det centrale spørgsmål om deres trivsel er, om de skal bo i Udrejsecenter Sjælsmark, eller om de skal have mulighed for at bo i det almindelige samfund, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en kommentar til sin redegørelse.

Her påpeger han, at netop opholdskravet har betydning for børnenes velbefindende.

- Jeg bygger det også på det almindeligt indlysende i, at børn gennemgående vil trives og udvikle sig langt bedre i en almindelig hverdag i det omkringliggende samfund end i en hverdag præget af institutionsforhold, hvor det vil være meget vanskeligt at etablere og opretholde en normal tilværelse.

Kan komme i strid med konventionerne

Pt. bor der omkring 90 børn på centret i alderen 0 - 17 år. De er der, fordi en eller begge forældre ikke vil forlade Danmark efter at have fået afslag på asyl.

Over halvdelen af børnene har boet på Sjælsmark i mere end et halvt år, og jo længere tid, børnene bor der, jo sværere bliver det, fremgår det af rapporten:

- Det anførte vil selvsagt i almindelighed gøre sig gældende med større styrke, jo længere opholdet i udrejsecentret varer, skriver Jørgen Steen Sørensen.

Og selvom der ifølge Ombudsmanden på nuværende tidspunkt ikke brydes nogen konventioner, kan det ske med tiden:

- Det er ikke muligt at fastslå, at der ikke med tiden i forhold til konkrete børn - formentlig særligt børn med meget langvarige ophold i centeret - kan blive tale om vilkår i strid med de nævnte konventioner.

 
 

 Børn Vilkår: - Det er politikernes ansvar

Børns Vilkår kalder Ombudsmandens redegørelse opsigtsvækkende, fordi den, ifølge direktør Rasmus Kjeldahl, understreger alvorligheden af "det svigt", Danmark tilbyder børn på Sjælsmark:

- Vi kan ikke være det bekendt. Sjælsmark er et perspektivløst og ødelæggende sted for børn at vokse op. Børnene lever i uvished, er angste og kan ikke sove.

Direktør ved Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, mener ikke, at nogen asylbørn skal bo på den gamle kaserne.
Direktør ved Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, mener ikke, at nogen asylbørn skal bo på den gamle kaserne.
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Han mener ikke, at nogen børn skal bo på Sjælsmark, og understreger, at det er politikerne, der har ansvaret:

- Hvis børn skal opholde sig på Sjælsmark, skal der være en konkret plan for udsendelse, og der skal være udsigt til, at denne kan gennemføres. Hvis udsendelses-situationen er fastlåst, skal børnene og deres familier ikke flyttes til Sjælsmark, skriver han i en mail til TV 2.

Det samme mener mange danskere. På få måneder har Børns Vilkår indsamlet knap 30.000 underskrifter fra borgere, der mener, at børnene skal ud af kasernen.

Urolige og hvileløse børn 

Ombudsmanden har ikke nogen indvendinger mod faciliteterne i centret, men påpeger, at man kunne gøre mere for at fremme børnenes trivsel der.

Det gælder blandt andet udvidede åbningstider i cafeteriet, særlige madtilbud til børn og etablering af flere aktivitetstilbud.

quote Vi kan ikke være det bekendt. Sjælsmark er et perspektivløst og ødelæggende sted for børn at vokse op.

Rasmus Kjeldahl, Direktør for Børns Vilkår

Flere af børnene har, inden de flyttede til Sjælsmark, gået i danske børnehaver og skoler, og ifølge Røde Kors oplever børnene derfor, at deres kendte hverdag, bliver taget fra dem, når de flytter ind på den tidligere kaserne:

- Børnene fortæller, at de føler sig ensomme og savner deres tidligere skole, venner og fritidsklub, og at de oplever, at det hele er uoverskueligt. De forstår ofte ikke, hvorfor de er flyttet til Udrejsecenter Sjælsmark, og de er ofte urolige, aggressive og hvilkeløse og udtrykker stor bekymring for deres egen og deres familiers fremtid, står der i rapporten.

De mange flytninger mellem centre spiller også ind:

- De mister med tiden lysten eller evnen til at knytte sig til kammerater eller personale, da de måske snart skal sige farvel til dem igen, lyder kommentaren fra Røde Kors i rapporten.

Mange af børnene kan ikke sendes ud 

Udrejsecenter Sjælsmark blev oprettet under S-R-SF-regeringen i 2013 med det formål at styrke indsatsen med at "motivere" afviste asylansøgere til at vende hjem - eller udsende dem med tvang, skriver Information. 

Dengang var aftalen, at myndighederne skulle tage hensyn til børnene, så de fik lov til at fortsætte deres skolegang og først blev overført til Sjælsmark kort før udrejse.

Det er efter regeringsskiftet i 2015 blevet droppet, og derfor kan afviste børnefamilier nu anbringes i Sjælsmark på ubestemt tid.

Sjælsmark - Børnenes alder 

 
 

Den 9. september 2018 opholdt der sig 93 børn i udrejsecentret, og 70 af dem kom fra lande, som politiet kategoriserer som "fastlåste" udsendelsesdestinationer.

Det vil sige lande, som det ikke er muligt at tvangsudsende til; Irak, Iran, Kuwait og Indien.

Ombudsmanden har ikke mandat til at gribe ind, når det gælder lovgivning, men Jørgen Steen Sørensen mener, at det vil være "hensigtsmæssigt", at myndighederne ser nærmere på forholdene.

Enhedslisten, SF, Alternativet og De Radikale har tidligere insisteret på, at forholdene for Sjælsmark-børnene forbedres. I kølvandet på Ombudsmandens rapport, har Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, meddelt på Twitter, at de nu vil genfremsætte beslutningsforslag om, at børnene skal ud af kasernen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik