Ny sundhedsaftale: Partier vil oprette nærhospitaler - to kan ligge i Nordsjælland

Regioner og kommuner kan i fællesskab søge i en pulje på op til fire milliarder kroner, fremgår det af ny sundhedsaftale.

Regeringen og en lang række partier er blevet enige om at afsætte op til fire milliarder kroner til oprettelsen af op til 25 nye nærhospitaler.

Sådan lyder det i en ny og bred sundhedsaftale mellem regeringen og alle Folketingets partier.

Placeringen af nærhospitalerne er endnu ikke fastlagt, da de fire milliarder kommer til at indgå i en pulje, som regioner og kommuner kan søge fra i fællesskab.

Sygehusfunktioner, men ingen sengepladser

Pengene kan både gå til ombygning af eksisterende bygninger og nybyggeri samt investeringer i IT, udstyr til undersøgelser, behandling og lignende.

De 25 nærhospitaler skal kunne tilbyde sygehusfunktioner, der kobles til det nærmeste akutsygehus, dog ikke sengepladser.

For eksempel kan patienter, der har en kronisk sygdom eller psykisk lidelse få foretaget "ukomplicerede undersøgelser" som røntgenbilleder og blodprøver, fremgår det af aftaleteksten.

Helsingør er kommet nærhospital i forvejen

Kommunerne skal ifølge TV 2s oplysninger selv søge om midler fra puljen, men regeringen vil onsdag sætte navn på 13 områder, hvor den forestiller sig, at det ville give mening at oprette et nærhospital.

Det er blandt andet Tarm i Vestjylland, Nyborg på Fyn samt Frederikssund og Helsingør på Sjælland.

Nordsjællands Hospital har i dag en afdeling i Frederikssund, og i Helsingør har hospitalet et sundhedshus. Til årsskiftet åbner et nyt sundhedshus i Helsingør på 19.200 kvadratmeter, som borgmesteren i marts kaldte "Nærhospital de luxe".

Det kommende sundhedshus i Helsingør skal åbne ved årsskiftet.
Det kommende sundhedshus i Helsingør skal åbne ved årsskiftet.
Foto: Helsingør Kommune

TV 2 Lorry talte i marts med borgmester, Benedikte Kiær (K), der dengang sagde, at det planlagte sundhedshus minder meget om det, regeringen dengang planlagde - bortset fra at Helsingørs sundhedshus får sengepladser, så borgere, som udskrives fra sygehus, men som endnu ikke er klar til at være i eget hjem, kan indlægges der.

Helsingør Kommune har for egen regning investeret over 400 millioner kroner i sundhedshuset. Men borgmesteren så i marts en mulighed i at søge penge til projektet.

- Ministeren har sagt til mig, at der blive mulighed for at søge ind i den her pulje. Vi skal jo ikke straffes for at have været tidligt ude. Så når muligheden opstår, så vil vi søge, sagde Benedikte Kiær til TV 2 Lorry i marts.

I september 2021 var der rejsegilde på det nye sundhedshus i Helsingør.

Nærhospitaler fik hård medfart

I efteråret sidste år præsenterede regeringen sit sundhedsudspil 'Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling'.

Heraf fremgik det også, at regeringen blandt andet ville oprette en såkaldt nærhospitalspulje på op til fire milliarder kroner til bygninger, materiel og it-investeringer rundt om i landet.

Men udspillet fik allerede dengang hård medfart hos eksperter og kommentatorer, som blandt andet savnede svar på, hvad nærhospitalerne skulle kunne i forhold til landets resterende hospitaler.