Ny lov glæder Godhavnsdreng: "Vi kæmper nok videre"

Flertal i Folketinget vil fjerne forældelsesfristen i sager om overgreb mod børn, og det betyder, at omtalt misbrugssag fra børnehjem kan fortsætte.

Seksuelle overgreb, medicinske forsøg og så mange tæsk, at både knogler og tænder gik i stykker, var hverdagskost på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland i 1960'erne.

Det har flere tidligere beboere fortalt, og en rapport har understøttet historierne. Derfor har en forening af mænd, der boede der som børn, i flere omgange forsøgt at få en officiel undskyldning og en symbolsk erstatning fra staten.

quote Det her bevirker nok, at vi fortsætter i Højesteret. Det giver lys for enden af tunnellen

Poul Erik Rasmussen, fmd. Godhavnsforeningen

Hidtil uden held - både byretten og landsretten afgjorde, at sagerne var forældede og derfor ikke kunne føres. Godhavnsdrengene forsøgte uden held at få sagen ført som en tortursag, der ikke kan forældes.

Lovændring baner vejen

Men nu ser der ud til at være en lovændring på vej, der kan gøre det muligt for Godhavnsdrengene at fortsætte kampen.

Et flertal i Folketinget lægger op til at fjerne forældelsesfristen på sager om misbrug af børn, og det betyder, at det kan være muligt at få godhavnssagen i Højesteret.

- Det her bevirker nok, at vi fortsætter i Højesteret. Det giver lys for enden af tunnellen, siger Poul Erik Rasmussen, der er formand for Godhavnsforeningen. 

Hidtil har de opgivet at forsøge at få sagen i Højesteret, da forældelsesfristen var overskredet. Og uagtet om den nye lov kommer til at påvirke hans egen sag, er Poul Erik Rasmussen glad for den.

- Alene det, at forældelsesfristen forsvinder, er positivt. Det er jo det, vi har kæmpet for, siger han. 

Vil ikke undskylde

En række socialministre har over det seneste årti afvist at give Godhavnsdrengene deres undskyldning. 

Poul Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, har tidligere sagt, at staten er bange for, hvor mange sager, der kan komme, hvis den første sag kommer igennem.

- Hvis Poul Erik skulle ende med at vinde sagen og få medhold i, at han ikke blev behandlet ordentligt, vil flere af de tidligere elever også lægge sag an, og det tror jeg, at staten er rigtig bange for. For så kan det godt gå hen og blive dyrt, siger Bjørn Elmquist.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere