Ny kritik af Sundhedsplatformen fra flere overlæger

Flere læger melder sig nu i koret af kritikere af sundhedsplatformen. En kritik, der bakkes op af en ny rundspørge blandt læger, som TV 2 har lavet.

Sundhedsplatformen er det største danske it-projekt nogensinde og skal i sin endelige form anvendes af 44.000 ansatte i det danske sundhedsvæsen. Den 25. november begynder de at implementere systemet på de første hospitaler i Region Sjælland. 

Men selvom it-systemet nu har været i brug i halvandet år i Region Hovedstaden, så er der stadig udfordringer på hospitalerne.

quote At arbejde i det her system, føles lidt som at løbe i vand.

Ulrik Bak Dragsted, Overlæge, Nordsjællands Hospital i Hillerød

Det mener i hvert fald Ulrik Bak Dragsted, der er overlæge på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Han har nu brugt Sundhedsplatformen i otte måneder.

Alligevel oplever han, at systemet fortsat er tungt at arbejde i, hvorfor han ikke kan nå at se så mange patienter som tidligere. 

- Når jeg skal bruge 50-100 procent længere tid på hver enkelt patient, betyder det, at jeg enten ikke kan se helt så mange patienter, eller at jeg skal være kortere tid sammen med dem. At arbejde i det her system, føles lidt som at løbe i vand, siger han.

Ulrik Bak Dragsteds kritik bakkes op i en ny rundspørge blandt medlemmer af Overlægeforeningen og Yngre Læger i Hovedstaden, som godt 2400 læger har besvaret. 

78 procent af de læger, der har svaret, mener, at de har fået mindre patientkontakt efter indførelsen af Sundhedsplatformen. Det svarer til knap fire ud af fem læger. Og det er problematisk, lyder det fra formanden for Yngre Læger. 

FAKTA OM TV2S RUNDSPØRGE

  • Rundspørgen er sendt ud til over 6000 læger i region hovedstaden. 
  • I alt 2403 respondenter har svaret. 
  • Det er Overlægeforeningen og Yngre Læger, der har sendt rundspørgen ud til deres medlemmer på vegne af TV 2. 
  • Det link, der er udsendt af Overlægeforeningen og Yngre Læger, er ikke unikt og kan derfor i teorien besvares flere gange. Men TV 2 har med baggrund i de data, vi har modtaget ingen grund til at tro, at dette skulle være tilfældet.
  •  I alt 1713 læger har personligt kommenteret deres erfaringer med sundhedsplatformen.

 - Jeg synes, det er et graverende tal. Patienterne skal opleve en læge, der er tilstede, og det får de ikke lige nu. Men det er også bekymrende i en større sammenhæng, hvis lægerne ikke ser ligeså mange patienter som tidligere. For hvem skal så se patienterne? siger Camille Noelle Rathcke, der er formand for Yngre Læger. 

Plan for implementering var for optimistisk

Sophie Hæstorp Andersen, den Socialdemokratiske formand i Region Hovedstaden, erkender, at situationen er uholdbar.

- Det er indlysende for mig, at det, at lægerne bruger for meget tid foran computeren og for lidt hos patienterne, handler om, at den plan, der er lagt for implementeringen af Sundhedsplatformen, har været alt for optimistisk, skriver hun i en skriftlig kommentar til TV 2. 

Hun er desuden åben over for, at lægesekretærerne igen skal assistere lægerne, indtil systemerne virker. 

- Fik ikke det, vi blev lovet

Jørn Helmuth Pachler er kirurg på Hvidovre Hospital, og han undrer sig over, at nogle af de fejl, der er blevet meldt ind fra start, stadig ikke er rettet. Han har flere gange oplevet at prøvesvar eller røntgensvar, der ellers skulle komme automatisk, ikke er dukket op.

quote Jeg siger ikke, at det gamle system var fejlfrit. Og vi ikke havde problemer. Men her blev vi lovet, at vi ville få et system, hvor den her slags ikke kunne ske. Og det har vi altså ikke fået.

Jørn Helmuth Pachler, Gastrokirurg, Hvidovre Hospital

- Jeg har meldt en del af de her manglende røntgensvar ind via systemet for utilsigtede hændelser, men det tager altså tid. Og hvad får jeg? Jeg får et autosvar om, at de har modtaget det, og så har jeg intet hørt siden. Og på et eller andet tidspunkt bliver frustrationen så stor, at man orker ikke at blive ved med at melde det ind, siger Jørn Helmuth Pachler. 

Men kunne det ikke også ske i det gamle system?

- Det kunne det sagtens. Jeg siger ikke, at det gamle system var fejlfrit. Og vi ikke havde problemer. Men her blev vi lovet, at vi ville få et system, hvor den her slags ikke kunne ske. Og det har vi altså ikke fået, siger Jørn Helmuth Pachler, gastrokirurg på Hvidovre Hospital.

Ulrik Bak Dragsted er enig. Han mener ikke, at Sundhedsplatformen lever op til det, han og hans kollegaer blev stillet i udsigt. 

- Som læger, sygeplejersker og klinikere har vi meget svært ved at acceptere konsekvenserne ved systemet, nemlig, at det går ud over patienterne, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik