Ny bred aftale sikrer markant skærpede straffe for vanvidsbilisme

Uagtet om føreren ejer bilen, vil den fremover blive konfiskeret på stedet, hvis den er blevet brugt til vanvidsbilisme, fastslår ny aftale.

Markant højere straffe og konfiskering af køretøjet.

Det er midlerne, der fremover skal komme vanvidsbilisme på de danske landeveje til livs. Det har et bredt flertal på Christiansborg netop besluttet:

- Det er en rigtig god aftale, som virkelig vil betyde, at vi får sat ind overfor vanvidskørsel, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

- Hvis der bliver kørt vanvidskørsel, vil vi fremover kunne tage bilerne fra folk og bortsælge dem. Derudover hæver vi straffen. Der, hvor man før fik bøde for at køre for stærkt, vil man nu skulle i fængsel, og der hvor man lige frem slår folk ihjel eller på anden måde skader dem, skal man i fængsel i lang tid.

Skærpet straf

Det er samtlige partier i Folketinget på nær Alternativet og Liberal Alliance, der står bag aftalen.

Konkret betyder den blandt andet, at straffen for uagtsomt manddrab som følge af vanvidsbilisme skærpes med 150 procent fra et udgangspunkt på 16-18 måneder fængsel til et udgangspunkt på mellem tre år og fire måneder og tre år og ni måneder.

Straffen bliver også skærpet, hvis man på anden måde skader andre, eller flygter fra stedet, og endelig vil en række mindre forseelser fremover ikke blot udløse en bøde, men også 20 dages ubetinget fængsel.

Adgang til straffeattest

Endelig tager aftalen ifølge justitsminister Nick Hækkerup også hånd om en af de store udfordringer, der hidtil har været med vanvidsbilisme. Nemlig, at forbrydelsen bliver begået, som ikke er føreren, og derfor ikke kan konfiskeres.

Med de nye regler har politiet i udgangspunkt ret til at beslaglægge køretøjet og siden sælge det videre. Initiativet har tidligere mødt kritik fra leasingselskaberne, som mener, at det netop er dem, som reelle ejere, der bliver ramt af det tiltag, men ifølge Nick Hækkerup, indeholder aftalen også initiativer, der kommer dem til gode.

Blandt andet vil leasingselskaberne fremover - med samtykke fra kunden - kunne få adgang til kundens økonomiske forhold direkte fra Skatteforvaltningen, så de på den måde kan tjekke, om kunden reelt har økonomien til at indgå en leasingaftale. Og derudover vil de kunne få adgang til kundens private straffeattest:

- På den måde kan et leasingselskab se, om der er noget, de skal være særligt opmærksomme på, når de leaser en bil ud, siger Nick Hækkerup.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik