Nu står kampen om LTF i Københavns byret

En kontroversiel retssag om forbud mod bandegrupperingen Loyal To Familia handler om grundlovssikrede rettigheder.

I fem måneder har det været forbudt for medlemmer af bandegrupperingen Loyal to Familia at bære trøjer, kasketter eller andre synlige kendetegn, der viser tilknytningen til LTF - i det hele taget er ethvert tilhørsforhold til grupperingen strafbart.

LTF blev kendt ulovlig af Københavns Politi ved et straksforbud 4.september 2018, men i sidste ende er forbuddet alene en forløber for en egentlige retssag, der begynder i Københavns Byret onsdag morgen.

En retssag, der i sidste ende handler om, hvorvidt LTF er en ulovlig forening, der er omfattet af Grundlovens paragraf 78 stk 2: 

 

Foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.

Men kan grundloven overhovedet bruges til at forbyde LTF? Det vil bandegrupperingens forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen bestride.

- Hovedspørgsmålet er jo, om LTF overhovedet opfylder kriterierne til at være en forening. Det vil vi gøre gældende, at de ikke gør, siger Michael Juul Eriksen.

Ifølge ham har det næppe været lovgivers tanke, at Grundlovens paragraf 78, stk. 2 skulle bruges mod en bande. Han henviser til, at bestemmelsen blev indført i 1953 efter besættelsen.

- Grundloven er jo mere noget, som beskytter staten mod for eksempel et politisk parti, der vil lave en revolution, siger Michael Juul Eriksen.

Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LTF) foran Københavns Byret på Nytorv ved en retssag den 9. oktober 2017.
Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LTF) foran Københavns Byret på Nytorv ved en retssag den 9. oktober 2017.
Foto: Ritzau Scanpix

Hverken anklagemyndigheden eller politiet har ønsket at sætte tal på grupperingens nuværende størrelse eller udbredelse, der ifølge TV 2s oplysninger i hovedsagen er koncentreret omkring udspringet ved Blågårds Plads på Nørrebro og i Storkøbenhavn - men Rigspolitiet oplyser til TV 2, at der er i perioden fra den 4. september 2018 til den 28. januar 2019 er oprettet 39 sager på baggrund af forbuddet.

Heraf 16 sigtelser for 'deltagelse i forbudt forening' og 5 sigtelser for at 'besidde/anvende forbudt forenings kendetegn', mens tre personer er sigtet for overtrædelse af opholdsforbud, der er udstedt for at forhindre bandemedlemmer i at opholde sig på grupperingens kendte tilholdssteder.

Historisk retssag

- Sagen mod LTF bliver den første sag i dansk retshistorie, hvor domstolene skal tage stilling til, om en kriminel bande kan opløses. Så det er et historisk skridt, sagde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i juni 2018, da han sammen med Rigsadvokaten meddelte, at der skulle rejses en sag om forbud af LTF ved domstolene.

En udmelding, der blev orkestreret som en solohistorie til udvalgte medier, uden at Loyal To Familias egen forsvarsadvokat blev orienteret. En udmelding, der i sidste uge førte til, at Ombudsmanden rejste alvorlig kritik af Justitsministeriet for at tilsidesætte principperne om objektivitet og ligebehandling til at fremhæve ministerens dagsorden.

Og der er da heller ingen tvivl om, at justitsmisteren plejer en politisk dagsorden ved at give grønt lys for en sag om opløsning af LTF, vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard:

- Det kan man imidlertid ikke fortænke ham i, for efter loven er han øverste chef for anklagemyndigheden. Det betyder, at der i visse tilfælde godt kan tages politiske hensyn i forbindelse med anklagemyndighedens virksomhed. Men juraen skal selvfølgelig også være i orden, og domstolene har jo heldigvis rollen som bagstopper, siger Jørn Vestergaard.

Sagen mod LTF bliver den første sag i dansk retshistorie, hvor domstolene skal tage stilling til, om en kriminel bande kan opløses.
Sagen mod LTF bliver den første sag i dansk retshistorie, hvor domstolene skal tage stilling til, om en kriminel bande kan opløses.
Foto: Scanpix Danmark STF/Scanpix 2018

Helt overordnet vurderer han, at Anklagemyndigheden har en langt bedre sag denne gang end ved tidligere lejligheder, hvor bandeforbud har været overvejet.

- Det skyldes, at der nu er indført omfattende lovgivning om betydningen af bandetilknytning og våbenovertrædelser. På grundlag af de nye regler er der truffet afgørelser, som vil være af væsentlig betydning i sagen mod LTF. Der er blandt andet lovgivet om strafskærpelse for overtrædelser begået i forbindelse med bandeopgør, forbud mod rockerborge, visitationszoner med mere. I alle disse sammenhænge har det vist sig, at bevisproblemerne kan håndteres, så det ville være overraskende, hvis det ikke også kan lade sig gøre i forhold til et forbud banden som sådan, siger Jørn Vestergård.

Retssagen bliver i det store hele afviklet som en almindelig straffesag med en juridisk dommer og to lægdommere. der er afsat 36 dage til sagen, der forventes afsluttet ved udgangen af august.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik