Nu skal 'Lyden af Danmark' kortlægges

I dag blev et nyt forskningsprojektet lanceret. Her opfordres danskerne til at optage lyden af hverdagen.

Hele Danmark skal være med, når forskere fra Københavns Universitet for første gang nogensinde vil kortlægge lydene af et helt land.

Projektet 'Lyden af Danmark' blev i dag lanceret i forbindelse med Forskningens Døgn i Dyrehaven i Klampenborg, hvor kronprinsesse Mary lavede den første officielle optagelse til forskningsprojektet.

Ambitionen er, at danskere over hele landet via deres mobiltelefon skal ud og optage lyde på 30 sekunder fra deres nærområde i en app. Lydfilerne bliver sendt til en kunstig intelligens, som analyserer lydene og med tiden lærer at skelne natur- og menneskeskabte lyde fra hinanden.

Fremtidens lydmiljø

Resultatet kan ifølge lederen af forskningsprojektet, professor Carsten Rahbek, få stor betydning for fremtidens lydmiljø i Danmark.

Håbet er, at projektet kan få den enkelte dansker til at reflektere over, hvordan lyde påvirker os i hverdagen, og hvilket lydmiljø vi ønsker fremadrettet.

Carsten Rahbek ønsker, at projektet kan blive afsættet til en samfundsdiskussion om, hvor vi bor, arbejder og har fritid i forhold til samspillet mellem byplanlægning, samfundet og naturen.

- Men projektet giver ikke svar på, hvad der er rigtigt og forkert, understreger han.

Alting har et lydbillede

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) glæder sig til at få kortlagt de danske lyde. Han håber, at projektet vil pirre til børns nysgerrighed, så de bliver involverede i forskning.

- Du kan lukke øjnene og høre, om du er i en by eller en skov. Eller du er i Tokyo, New York eller København. For alle ting har et lydbillede. Det har vi bare ikke forsket så meget i. Og vi forstår måske heller ikke, hvad det gør ved os. Hvad høje lyde gør ved stress, eller hvad meget larm gør. Der er en masse, vi kan bruge det til, siger han.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).
Foto: TV 2 Lorry

- Det smukke ved forskningen er, at vi ikke i udgangspunktet behøver at vide, hvad vi skal bruge det til. Men vi synes, det er interessant, og vi er nysgerrige, og derfor går vi ind i det, tilføjer Tommy Ahlers.

Kronprinsessens optagelse er nummer seks i videoen. Her kan et fly høres i luften, og de fremmødte pressefotografers blitz kan høres i baggrunden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere