Nu kan alle se, hvornår de skal vaccineres

Alle danskere forventes at være blevet tilbudt vaccination senest 25. juli.

Nu kan alle danskere se, hvornår de får tilbudt vaccinen mod coronavirus, fremgår det af Sundhedsstyrelsens opdaterede vaccinationskalender.

Kort efter at vaccinationskalenderen blev offentliggjort, var der problemer med hjemmesiden. Derfor var der en periode, hvor man ikke kunne komme ind på siden, men det skulle nu være rettet, oplyser Sundhedsstyrelsen til TV 2.

Ifølge den nye kalender regner Sundhedsstyrelsen med at være færdig med at vaccinere de ældste og sårbare grupper tidligt i april.

Derefter vil man vaccinere efter alder i en stor gruppe – gruppe 10, der er inddelt i syv undergrupper. Det er de målgrupper, der førhen hed 10, 11 og 12, der er smeltet sammen til én.

Således vil de næste, der får tilbudt vaccination efter de sårbare og ældste danskere, være borgere i alderen 60-64 år, herefter 55-59 år og så 50-54 år.

Bagefter er det de 16-19-årige og 45-49-årige, som er i en gruppe, bagefter de 20-24-årige og 40-44-årige, der bliver fulgt af de 25-29-årige og 35-39-årige. Til sidst ligger danskere i alderen mellem 30 og 34 år, hvis vaccinationer begynder i midten af juni.

En anden ændring i planen er, at alle danskere nu forventes at være blevet tilbudt vaccination senest 25. juli. Datoen er dermed rykket tre uger frem i forhold til den sidste version af kalenderen.

Her kan du se hele vaccinationsrækkefølgen:

Vaccinationsplan

Og en mere uddybet version for hver målgruppe:

1. Personer på plejehjem mv.

2. Folk over 65 og får hjælp i eget hjem

3. Folk på 85 år og over

4. Udvalgt personale i sundheds- og ældresektoren og dele af socialsektoren

5. Udvalgte patienter med særligt øget risiko

6. Udvalgte pårørende til folk med særligt øget risiko

7. 80-84-årige

8. 75-79-årige

9. 65-74-årige

10. 60-64-årige

11. 55-59-årige

12. 50-54-årige

13. 16-19-årige & 45-49-årige

14. 20-24-årige & 40-44-årige

15. 25-29-årige & 35-39-årige

16. 30-34-årige

En ny strategi

Beslutningen om at vaccinere efter alder frem for andre kriterier begrunder Sundhedsstyrelsen med, at strategien stadig er at vaccinere dem i størst risiko først.

- Da høj alder er en væsentlig selvstændig risikofaktor for at blive alvorligt syg med covid-19, er det afgørende, at vaccinationsindsatsen lægges om nu, sådan at alder bliver udslagsgivende for, hvornår man får tilbud om vaccination, skriver Sundhedsstyrelsen.

Tidligere har blandt andet Danske Regioner opfordret til, at man skrottede den oprindelige plan og vaccinerede efter alder, fordi det var mere simpelt.

Det blev dog mødt med bekymring fra yngre sårbare, blandt andet Gigtforeningen, der pegede på, at den ændringen kunne betyde, at unge med kroniske sygdomme såsom gigt, der nu har været selvisoleret i op mod et år, blot vil ryge endnu længere bag i køen.

AstraZeneca er med igen

Desuden er AstraZenecas vaccine indregnet i de doser, danskerne bliver tilbudt de næste måneder.

Vaccinen var ellers væk i sidste version af kalenderen, fordi den viste et worst case scenario uden den britisk-svenske vaccine, som lige nu bliver undersøgt i forbindelse med få, men alvorlige tilfælde af blodpropper. AstraZeneca-pausen er foreløbig sat til at vare til uge 13, der starter 29. marts.

Samtidig er forventningen til AstraZeneca-leverancer halveret i den nye kalender.

Sundhedsstyrelsen skriver i kalenderen, at anden dose fra AstraZeneca bliver givet gennemsnitligt 4 til 9 uger efter første stik. Tidligere var margen mellem 9 og 12 uger.

Det fremgår endnu ikke af kalenderen, men forventningen er, at der i løbet af april også vil blive rullet vacciner ud fra Johnson & Johnson. De kræver kun et enkelt stik.