Noma kåret til verdens bedste restaurant

Det er femte gang, at Noma vinder den prestigefyldte pris. Geranium bliver nummer to på listen.

Noma er tirsdag blevet kåret til verdens bedste restaurant ved prisuddelingen World's 50 Best Restaurants i Antwerpen i Belgien.

Ved den seneste prisuddeling i 2019 kom Noma på andenpladsen.

I alt er restauranten blevet tildelt førstepladsen fire gange siden den først åbnede: I 2010, 2011, 2012 og 2014.

Det var dog før Noma i 2017 skiftede lokation. Ifølge prisuddelingens regler kategoriseres den nye lokation som en helt ny restaurant. Da Noma i 2019 vandt andenpladsen, fik den derfor også prisen for den restaurant, der har formået at få den højeste placering, første gang den kom på listen.

Geranium bliver nummer to

Andre danske restauranter har fået opmærksomhed af den kulinariske version af oscar-uddelingen.

Københavnerrestauranten Geranium blev kåret til den anden bedste restaurant i verden.

Den populære restaurant Alchemist blev kåret til nummer 58 på listen over verdens bedste restauranter.

Derudover blev den norske restaurant, Maaemo, med en dansk chefkok, Esben Holmboe Bang, nummer 47 på listen.

Corona har påvirket stemmerne

Prisuddelingen World's 50 Best Restaurants afholdes hvert år for at hylde de bedste kokke i den kulinariske verden.

Listen er oprettet ud fra stemmerne fra prisuddelingens akademi, der består af over 1000 internationale restaurantindustrieksperter, med en kønsbalance på 50/50. Akademiet er opdelt i 26 separate regioner rundt om i verden. Mindst 25% af paneldeltagerne fra hver region ændrer sig hvert år.

Panelet i hver region består af madskribenter og kritikere, kokke, restauratører og velbesøgte gourmeter, der hver har 10 stemmer.

Ligesom mange andre store begivenheder, holdt prisuddelingen en pause i 2020 på grund af corona-pandemien. Derfor er stemmeafgivelserne også anderledes i år.

Listen over de 50 bedste restauranter i 2021 er lavet på grundlag af en kombination af afgivne stemmer i januar 2020 – som aldrig er blevet offentliggjort – og en ”afstemningsopdatering”, der fandt sted i marts 2021.

Hver vælger havde chancen for at opdatere deres valg i løbet af de 14 måneder mellem afstemningsrunderne, dog kun baseret på restauranter i deres egen region for at afspejle den øgede betydning af lokal spisning.