Natteliv, mundbind og coronapas: Her er partiernes ønsker til mere genåbning

De fleste af Folketingets partier går i dag til forhandlingsbordet for at aftale næste skridt af Danmarks genåbning.

Du skal være ude af vagten klokken 23, hvis du sætter dig for at få en øl på et værtshus. Du skal vise coronapas. Og du skal gå med mundbind, når du sidder ned. Og mundbindet skal du også bruge alle mulige andre steder. Men hvor længe skal det blive ved? Værtshuse og restauranter i hovedstadsområdet er hårdt presset, og i takt med at flere og flere danskere får de eftertragtede vaccinestik, stiger kravene om lempelser af de restriktioner, vi stadig lever med.

I dag mødes de politiske partier i Folketinget for at diskutere genåbning. Nye Borgerlige er ikke med, da de har valgt at stå uden for de overordnede genåbningsplaner. Det samme gælder Kristendemokraterne, der først fik en plads i Folketinget efter den oprindelige genåbningsaftale. Men resten af Folketinget er klar til forhandlinger, og TV2.dk har spurgt partierne om, hvilke ønsker de har med til forhandlingerne.

Socialdemokratiet

Færre tests og færre mundbind: TV 2 har forgæves forsøgt at få et interview med partiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff, om de konkrete ønsker til næste fase af genåbningen.

Tirsdag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke, at behovet for tests vil falde i takt med, at flere i løbet af juli måned får tilbudt vaccination. Derudover er det regeringens holdning, at krav om mundbind skal væk så hurtigt, det kan lade sig gøre, siger han. Men det vil være "utopi" at tro, at det forsvinder helt allerede ved denne genåbningsfase.

Krav om coronapas ved udlandsrejser vil ifølge sundhedsministeren være en realitet i "noget tid endnu", mens han langt fra er afvisende overfor at slække på kravene inden for landets egne grænser.

Ministeren ønskede tirsdag ikke at komme ind på regeringens holdning til at forlænge blandt andet restauranternes åbningstider.

Venstre

Udvidede åbningstider og udfasning af coronapas og mundbind: Hos sundhedsordfører Martin Geertsen (V) står længere åbningstider på barer, caféer og restauranter højt på listen. Et ønske der tirsdag tegner sig et politisk flertal for.

Derudover efterlyser Venstre en udfasningsplan for coronapas og mundbind, der ifølge ordføreren som minimum ikke længere bør være påkrævet for vaccinerede.

Hvilken lempelse, Venstre prioriterer højest, ønsker sundhedsordføreren ikke at løfte sløret for forud for forhandlingerne.

Socialistisk Folkeparti

Udfasning af mundbind nogle steder og færre testkrav: SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann, er også klar til at lempe på restriktionerne.

Hun nævner specifikt at fjerne mundbind nogle steder, for eksempel på plejehjem eller på fødegangene. Men en total udfasning er ifølge ordføreren først realistisk, når alle danskere har fået tilbudt deres første stik med en coronavaccine. I skrivende stund har lidt flere end 40 procent af den danske befolkning fået tilbudt vaccinen.

Støttepartiet går også til onsdagens forhandlinger med et ønske om at slække på testkravene – måske endda fjerne det helt i dele af landet, siger Kirsten Normann.

Det vil altså betyde et dødsstød til coronapasset med undtagelse af rejser til udlandet, der kræver bevis for, at man er nytestet eller vaccineret.

Det Radikale Venstre

Udvidet åbningstid og udfasning af mundbind: Sundhedsordfører Stinus Lindgren er ikke afvisende over for blå bloks samlede ønske om, at restauranter og barer skal kunne holde længere åben. Han fortæller til TV 2, at de radikale er klar til at udvide åbningstiden, men at de ikke har lagt sig fast på præcis hvor meget.

Det kunne være et par timer, foreslår sundhedsordføreren, for i så fald vil restauranterne kunne have to hold gæster inde på en aften.

De radikale er også klar til at se på, om ikke mundbindene kan fjernes i løbet af "et par måneder".

Stinus Lindgreen foreslår en model, hvor kravet fjernes i omvendt rækkefølge af, hvordan de i sin tid blev indført. På den måde vil kravet først blive fjernet i detailbranchen og sidst i den kollektive trafik.

Liberal Alliance

Lemp alle restriktioner: Hos Liberal Alliance ønsker formanden, Alex Vanopslagh, en sommer med færre restriktioner end i 2020, siger han til TV 2.

Det vil blandt andet sige, at restauranter og barer skal have lov at holde længere åben, at krav om mundbind fjernes, og at forsamlingsloftet sættes op.

Som minimum bør vaccinerede ikke være underlagt krav om mundbund og bør heller ikke tælle med i forsamlingsloftet, siger LA-formanden.

Derudover mener LA, at det nu er tid til, at nattelivet åbner – dog med krav om brug af coronapas.

Enhedslisten

Udfasning af coronapas og mundbind: Hos Enhedslisten er coronaordfører Peder Hvelplund en anelse mere tilbageholdende – eller som han formulerer det, er han "sådan set klar på det hele, bare ikke på én gang".

Partiet går til forhandlingerne onsdag med udfasning af mundbind og coronapas øverst på deres prioriteringsliste, fortæller Peder Hvelplund til TV 2.

Udfasningen bør gå i gang med det samme, mener han. Og når vi rammer august, skal genåbningen være total.

Dansk Folkeparti

Fjern alle krav om mundbind:  Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, går til onsdagens forhandlinger med et ønske om helt at fjerne kravet om mundbind.

Han mener, at det er på tide at stille spørgsmålstegn ved, hvilken effekt det i virkeligheden har.

Ifølge DF er der dog stadig behov for en massiv testning, så myndighederne har den bedst mulige forudsætning for at spore smitten og sætte ind med lokale nedlukninger.

Partiet tilslutter sig desuden kollegaerne i blå blok med ønsket om at lempe restriktionerne, så restauranter, caféer og barer kan holde længere åben end til klokken 23. Det skal ifølge sundhedsordfører Liselott Blixt ske gradvist.

Alternativet

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, som endnu ikke er vendt tilbage.