Myndigheder advarer mod håndsprit og lys

Man skal særligt være varsom med håndsprit-sprays, skriver Miljøstyrelsen.

Vi går mørkere og koldere tider i møde, og det er for mange lig med masser af indendørshygge med levende lys.

Men fordi vi alle sammen spritter hænder og overflader, er der grund til at være ekstra forsigtig.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor de advarer mod at bruge sprays med håndsprit i nærheden af stearinlys.

De små dråber kan nemlig skabe en ildkugle. Det fortæller Peter Hald, der er kemiker og sikkerhedsleder på Institut for Kemi på Aarhus Universitet.

- Der kan blive skabt en ildkugle, hvis du for eksempel renser et bord af med en spray, og der står et stearinlys på bordet, siger Peter Hald.

Håndsprit med pumpe

Du kan også komme til skade, hvis du bruger håndsprit med pumpe. Det er dog ikke forbundet med de samme risici, understreger Peter Hald.

Her er tommelfingerreglen, at du ikke skal røre ved stearinlys eller tænde en lighter, så længe dine hænder stadig er våde af håndsprit.

- Indtil det øjeblik, hvor spritten er fordampet, og dine hænder er tørrer, er der brandbar damp rundt om dem, siger Peter Hald.

Hans råd lyder derfor:

  • Vent med at gå tæt på levende lys, indtil dine hænder er tørre
     
  • Undgå at bruge en spray med håndsprit i nærheden af levende lys

Forbrændt på værtshus

Tidligere på måneden gik det galt for en norsk kvinde, der var til konfirmation i en kirke.

Før kvinden tændte et stearinlys sprittede hun sine fingre. Det resulterede i, at hendes hånd blev forbrændt, skriver flere norske medier.

Og i juli blev en 19-årig dansk kvinde forbrændt, da hendes kæreste åbnede en lille flaske håndsprit på et værtshus i Kolding, der blev antændt af et stearinlys på bordet.

Kvinden endte med forbrændinger i store dele af ansigtet og på armen. Dengang opfordrede kvindens mor også til, at åben ild og håndsprit holdes adskilt.

Ingen nyere eksempler

Charlotta Amalia Wallensten, afsender af advarslen og kontorchef i Miljøstyrelsen, kender ikke til andre eksempler på folk, der er blevet forbrændt i forbindelse med, at de har sprittet af.

Styrelsens advarsel skal derfor ses som et udtryk for rettidig omhu.

- Håndsprit er blevet en del af vores hverdag, men det er vigtigt at huske, at det er kemikalier i, og at de er klassificerede som brandfarlige, siger Charlotta Amalia Wallensten.

Opfordring om at bruge "rigeligt" håndsprit

Miljøstyrelsen opfordrer desuden danskerne til at bruge rigeligt med håndsprit. Håndspritten skal på igen og igen og igen, lyder det.

- Det er kun indtil, at man har sat tasken på køkkenbordet eller rørt ved dørhåndtaget, så skal man bruge desinfektionen igen. Det virker med andre ord ikke forebyggende, siger Charlotta Amalia Wallensten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik