Mordbølge skyllet ind over Skåne: Én person myrdes hver 14. dag

Rekordmange er blevet myrdet på den anden side af Øresund i år. Svensk politi er i knæ: - Vi har ikke drabsefterforskere nok.

Vandet drypper fra den bordeauxrøde bil, mens en kran hiver den op af havnebassinet. Det er mørkt, men lyset fra projektørerne får bilens knuste forrude til at glimte.

Bag ved skårene, på førersædet, sidder en 41-årig mand, som formentlig har siddet der i flere dage – under havoverfladen. Ligbleg.

Han har været meldt savnet i tre uger.

Bilen svinges ind over havnekanten og placeres på asfalten, hvor sortklædte betjente står klar. Ret hurtigt tegner der sig et billede af, at episoden hverken kan betragtes som en ulykke eller et selvmord.

Mandens krop er fyldt med stiksår. 

150 anmeldelser om mordforsøg

Mordet i Västra Hamnen i det sydvestlige Skåne er det 25. i den rekordlange række af drab, der er begået i Skåne i år.

I alt er 27 blevet myrdet.

quote Det er ét stort røre, så det er svært at få overblik over alle de mord, der er lige nu. Der er rigtig mange konflikter i gang, og ikke ret mange af de involverede vil tale med politiet.

Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenskan

Mange er blevet skudt, nogen er stukket ihjel, og så er der dem, der er blevet tæsket til døde.

Det viser en kortlægning, som den svenske avis Sydsvenskan har lavet, og som svensk politi bekræfter.

Antallet af mord er det højeste i mindst 15 år, forklarer Tobias Barkman, som er kriminalreporter på Sydsvenskan. Kurven er steget stille og roligt år for år - både når det gælder mord, vold og mordforsøg - men i år er politiet for alvor blevet sat på prøve, lyder det.

- Det er ét stort røre, så det er svært at få overblik over alle de mord, der er lige nu. Der er rigtig mange konflikter i gang, og ikke ret mange af de involverede vil tale med politiet, siger Tobias Barkman.

Alene i år har svensk politi modtaget 150 anmeldelser om mordforsøg i Skåne, oplyser de. Drab og drabsforsøg er ganske enkelt blevet så stor en del af hverdagen i Skåne, at mange af dem kun bliver nævnt som notitser i aviserne.

 600 skudvåben er beslaglagt i Malmø

To uger inden lystfiskere fandt bilen på havbunden ved Västra Hamnen, blev en 20-årig mand skudt og dræbt fire kilometer derfra. Og dagen efter episoden på havnen mistede en 30-årig mand livet i samme kvarter. Tre mord på to uger i Malmø.

Sydsvenskan har kortlagt alle årets skånske mord. Dem kan du se i en liste herunder:

Alene i Malmø er 12 blevet myrdet, og 58 er forsøgt dræbt. Ifølge Erik Åberg, som er områdechef hos Malmø Politi, er det ”rigtig voldsomt”. Han mener, at årsagen skal findes i, at flere våben bliver smuglet til Sverige, og at lunten for, hvornår man trækker det, er kortere:

- De fleste af mordene handler om kriminelle opgør, og i mange af de opgør bliver der skudt. Hvad enten det handler om narkotikasalg eller personlige konflikter, så griber folk hurtigere til våben, siger han.

Alene i år er der beslaglagt over 600 skydevåben i Malmø. Det svarer til, at der bliver konfiskeret ét til to om dagen. Folk gemmer dem i bukselindingen, i kældre, tasker eller biler, skriver Sydsvenskan. 

Unge vokser op med vold og våben

- Der er opstået en slags mentalitet, hvor man er klar til vold. Mange af de involverede er fyre i 20 års-alderen fra Malmøs højhusområder. De er vokset op med, at der findes organiseret vold, og at der er tilbud om våben. De har set venner dø, og måske selv været udsat for noget, og så stoler de ikke på politiet, siger Tobias Barkmann.

Den observering bakker Jerzy Sarnecki op om. Han er kriminolog ved Stockholms Universitet, og fortæller, at kriminaliteten i hele Sverige generelt er blevet meget grovere de senere år. Særligt i ghettoerne.

- Det skyldes, at der i visse dele af Sverige er opstået en subkultur, hvor unge mænd med indvandrerbaggrund lever et liv uden for det svenske samfund. De er vokset op i et meget svært underklassemiljø og søger tryghed hos kriminelle bander og netværk, siger han.

Men det er ikke traditionelle bander, som i Danmark, forklarer kriminologen.

- Det ligner lidt mere USA, hvor det er løsere grupperinger - altså gamle kammerater, som går sammen eller bryder op. Konflikterne kan handle om alt; narkotikasalg eller almindelig uvenskab, og det bliver straffet hårdt. Våben er et status- og et styrkesymbol, og det giver tryghed.

Ikke bare i Skåne - men hele Sverige

Hvad angår den "almindelige kriminalitet", minder Sverige om et gennemsnitligt europæisk land, men bandekriminaliteten har aldrig været større end nu, siger kriminologen.

For selvom antallet af ægteskabelige mord og alkohol- og stofrelaterede mord også er steget en smule, så er det knivstikkerier og skyderier i ghettoen, der har fået kurven til at gallopere.

- Det er ikke bare i Skåne, men i flere store byer i Sverige. Det bliver bare værre og værre, siger Jerzy Sarnecki.

Politiet: Vi har slet ikke efterforskere nok

Indtil videre er meget få gerningsmænd pågrebet. Heller ikke gerningsmanden bag mordet på havnen er fundet.

Ifølge en af efterforskerne, som TV 2 har talt med, skyldes det blandt andet, at man har været nødt til at skifte ud i efterforskningsholdet undervejs.

quote Det er meget anstrengt at være politibetjent i Malmø nu. Vi har i forvejen meget at lave, og nu er der kommet så mange skyderier, eksplosioner og mord, at vi slet ikke har efterforskere nok,

Erik Åberg, områdechef hos Malmø Politi

Politiet løber stærkt, men de halter langt bagefter. Og det erkender de blankt:

- Det er meget anstrengt at være politibetjent i Malmø nu. Vi har i forvejen meget at lave, og nu er der kommet så mange skyderier, eksplosioner og mord, at vi slet ikke har efterforskere nok, siger Erik Åberg.

Politiet i Skåne har hentet efterforskere ind fra resten af Sverige, men hver gang, der bliver begået et mord, skal der bruges et stort hold af efterforskere, og dem er der ganske enkelt ikke nok af.

Derfor sidder helt almindelige betjente nu med mordopklaringer:

- Vi har et stort behov for at få folk med viden og kompetence. Lige nu bruger vi folk uden erfaring til at opklare drab, og det virker til visse dele af efterforskningen, men vi har brug for flere folk, siger Erik Åberg.

Den 5. december meldte politiet ud, at de for en periode er nødt til at droppe efterforskning af indbrud og skære ned på grænsekontrollen, fordi der mangler betjente til at opklare mordene.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

Knivstikkeri ved Fields3

playMuligt knivstikkeri i Field's - her bliver 16-årig med kniv anholdt

Københavns Byret

74-årig kvinde idømt 12 år i usædvanlig drabssag

Skåne

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere