Mor til dræbt i tredobbelt drabssag: "Jeg har lyst til at råbe"

Retssagen mod tre mænd, der er tiltalt for drab eller medvirken til en tredobbelt likvidering på Frederiksberg, er begyndt. Alle nægter skyld i drab.

Alle tilhørerpladser er fyldt i Retten på Frederiksberg, hvor retssagen om en tredobbelt likvidering af tre unge mænd fra hovedstadens bandemiljø begynder torsdag.

Philip Rasmussen blev 19 år. Suhaib Jaffar blev 23 år. Mike Vinther blev  24 år, Alle tre blev dræbt, skudt med en revolver og et haglgevær, mens de sov, natten til den 11. november 2015.

- Der er ingen tvivl om, at det er en alvorlig sag. Og der er ingen tvivl om, at der er mange følelser involveret, siger retsformand Jacob Waage, efter han havde set ud over den fyldte retsal, hvor adskillige pårørende og venner til de dræbte og tiltalte sidder tæt bænket blandt pressefolk og andre interesserede.

- Jeg har lyst til at råbe. Jeg har lyst til at gøre sådan her, svarer én af de pårørende, Kirsten Vinther, der er mor til Mike Vinther, inden hun  viste sin langemand frem mod de tre tiltalte.

Kirsten Vinter har taget toget fra Esbjerg til København for at se de tre drabstiltalte - og for at vise sin søn en sidste ære.

Henover brystet har hun skrevet 'Mikes mor' med store, sorte bogstaver på en hvid t-shirt med et rødt hjerte.

- En af dem sidder og griner, siger Kirsten Vinther og henviser til en af de tiltalte, der har meget kort hår og tatoveringer langt op af halsen og ind over ansigtet.

- Jeg synes ikke, det er sjovt, siger Kirsten Vinther, der havde håbet, at hendes tilstedeværelse ville få de tre til at få dårlig samvittighed.

Det regner hun ikke længere med vil ske.

- Vi har svært ved at sætte os ind i, hvad I går igennem, men jeg skal bede jer om at holde den ro, der er i en retssal. At I holder jer i ro, uanset hvad I kommer til at høre, fortsatte retsformanden. 

Billeder af de dræbte vist i retten

Og roen er blevet holdt, selvom flere pårørende måtte forlade retssalen, inden anklager Jacob Buch-Jepsen kaldte billeder af de dræbte op på en storskærm i retten.

Billeder, hvor det fremgik, at de alle var blevet skudt, mens de lå og sov. Billeder, der gik tæt på de dræbte.

Også Kirsten Vinther forlod salen med en krøllet serviet i de rystende hænder. Selvom hun først havde valgt at blive under fremvisningen af billederne.

- Da jeg så Mike ligge der i sengen på den måde, som han sover på - som han har ligget hjemme hos mig - så kunne jeg ikke mere, siger Kirsten Vinther i en pause i dagens retsmøde.

Tiltrukket af bandemiljøet

- Jeg ved jo godt, at Mike var vild. Men han var også en genert dreng, der ikke kunne lide at vise sine følelser. Og i dét miljø kunne han være en rigtig mand, siger Kirsten Vinther.

Miljøet var først kredsen omkring rockergruppen Bandidos hjemme i Esbjerg og siden "Vanløse-grupperingen", som politiet først registrerede som en bandegruppering i april 2015.

En gruppering, der ifølge anklagerens forelæggelse i retten kan have ligget i konflikt med Bandidos, hvilket kan være motiv til de tre drab - en gruppering, der også kan forbindes med drabet på Jon Patorra, der mistede livet efter at være blevet ramt af flere knivstik foran et pizzeria i Vanløse i 2012.

Afdøde Jon Patorras storebror er krigsminister i Bandidos og én af de tre drabstiltalte.

Ville gerne gøre tiden om

Den dag i dag tænker Kirsten Vinther tit over, om hun kunne have gjort mere, da Mike var ung teenager og begyndte på en kriminel løbebane, der sendte ham ud og ind af flere fængsler - for trods mange skænderier og problemer holdt hun aldrig op med at elske ham.

- Jeg tænker på så meget. Jeg tænker på, hvorfor jeg ikke holdt om ham og sagde, at jeg elskede ham i stedet for, at vi skændtes, siger Kirsten Vinther.

- Mike har altid været ... han ville gerne være en mand. Jeg lod ham være det, og måske lagde jeg ansvaret fra mig dengang - det ville jeg ikke gøre i dag. Nu er jeg meget klogere, siger Kirsten Vinther og lyner sin jakke op, så en flok unge mænd med håret klippet i en korthåret frisure, som mange fra det organiserede, kriminelle miljø er glad for, kan se hendes trøje med ordene 'Mikes Mor'.

De ligner venner af de tre tiltalte, måske tilknyttet Bandidos, og Kirsten Vinther glæder sig over, at regeringen vil skærpe straffene mod bandemedlemmer og for eksempel forhindre, at rockere og bandemedlemmer ikke kan prøveløslades.

- I det mindste skal der stå nogen og hjælpe dem på den anden side, så de ikke bare vender tilbage til det hele, siger Kirsten Vinther.

Som det skete for Mike Vinther.

Alle nægter sig skyldige

De tre tiltalte nægter sig alle skyldige i sagens tiltale omend de alle erkender, at de på en eller anden måde har deltaget i overdragelsen af et våben få timer før drabebe - dog ikke, at der skulle være tale om et af de to drabsvåben, en revolver.

Anklagemyndigheden har tænkt sig at indkalde 46 forskellige vidner.

Der er afsat 22 dage til retssagen. Dommen forventes senest 18. maj.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi 112 politibil

Knivoverfald i Nordvest: Politiet efterlyser tre mænd

20191011-134929-3-1920x1280we

Mand overdænget med slag og stukket med kniv i København

Genrebillede

Gymnasie ramt af kæmpetyveri: 120 designerstole forsvandt over weekenden

politi 112 politibil

57-årig mand savnes – nu beder politiet om hjælp

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere