Minister i samråd efter ydmygende plejehjemsvideo: - Noget er grundlæggende galt

Venstre er skuffet over ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke, der ifølge partiets ordfører ikke tager ældres udfordringer alvorligt.

- Sagen fra Helsingør er med til at bidrage til et billede af, at der er noget grundlæggende galt med vores ældrepleje.

Sådan lød det tirsdag eftermiddag fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) under et samråd i Folketinget om den seneste tids eksempler på udfordringerne i den danske ældrepleje.

Den omtalte sag handler om en social- og sundhedshjælper, der i maj optog en video af en demensramt 83-årig kvinde, som han taler ydmygende og hånende til for derefter at sende videoen videre til minimum en bekendt.

Samtidig understregede ministeren på samrådet dog, at netop denne sag ifølge ham er et enkeltstående tilfælde:

- Den sag handler ikke om manglende faglighed. Den handler grundlæggende om menneskelig afstumpethed fra en enkelt medarbejder, sagde Magnus Heunicke.

Minister lover plan i efteråret

Samrådet var indkaldt, efter at TV 2 i dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ i juli afslørede flere tilfælde af groft omsorgssvigt, sundhedsskadelig behandling og uværdig tale på to plejehjem.

Og med det seneste eksempel fra Helsingør in mente erklærede Magnus Heuncike under samrådet sig endnu engang enig med de andre partier i, at der er behov for store ændringer på ældreområdet.

Han forventer at kunne præsentere en samlet plan i løbet af de kommende måneder, forklarede han.

quote Sagen fra Helsingør er med til at bidrage til et billede af, at der er noget grundlæggende galt med vores ældrepleje

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)

- Mit klare mål er, at vi skal levere et politisk svar på de udfordringer, vi har, her i efteråret. Noget kan handle om struktur og kultur, noget kan være nye ideer, og noget kan være at rydde op i gamle ideer, lød det fra ministeren.

Grundstenene til planen skal lægges på et såkaldt ældretopmøde i slutningen af denne måned, hvor regeringen indkalder Folketingets partier og en lang række interessenter til at give deres besyv med.

- Jeg er helt åben for at diskutere alle gode forslag og ideer, der kan trække ældreplejen i en ny og bedre retning, sagde Magnus Heunicke.

Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, hvor en medarbejder er anmeldt for at lave krænkende og ydmygende videoer af en beboer.
Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, hvor en medarbejder er anmeldt for at lave krænkende og ydmygende videoer af en beboer.
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Venstre dybt, dybt skuffet over minister

På samrådet bad flere af ældreordførerne ministeren om at være mere konkret i forhold til, hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at højne kvaliteten og sikre omsorg og nærvær i ældreplejen.

Magnus Heunicke nævnte flere tiltag; heriblandt at regeringen i sit finanslovsudspil har sat penge af til at forbedre tilsynene med de danske plejehjem samt til at højne medarbejdernes kompetencer.

Men formanden for sundheds- og ældreudvalget, Jane Heitmann (V), var langt fra tilfreds med ministerens svar.

- Jeg er dybt, dybt skuffet over landets ældreminister. At han i den grad tilsyneladende ikke tager ældres udfordringer alvorligt. Jeg anerkender fuldt ud, at han har indkaldt til topmøde, men vi har haft snak nok, og jeg kan også være bekymret for, at topmødet heller ikke bliver til mere en sniksnak, siger hun til TV 2 efter samrådet.

Jane Heitmann ønskede blandt andet svar på, om regeringen bakker op om Venstres forslag om mere medbestemmelse ved indførelse af lokalbestyrelser på plejehjem samt at skabe et mere frit valg til at kunne vælge private plejehjem.

quote Jeg er dybt, dybt skuffet over landets ældreminister

Jane Heitmann (V)

Det mente Jane Heitmann ikke, ministeren gav et klart svar på.

Magnus Heunicke var dog ikke helt afvisende overfor ideen om lokalbestyrelser:

- Det kan godt være, det kan lade sig gøre at lave lokalbestyrelser nogen steder. Men vi skal være ærlige og sige, at det ikke er sikkert, at det alene er afgørende, sagde han på samrådet.

Minister om brodne kar: - Vi skal foregribe problemet

Som følge af sagen fra Helsingør ønskede både Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige desuden svar på, om Magnus Heunicke støtter et forslag om at autorisere social- og sundhedshjælpere på samme måde som blandt andre social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker er i dag.

Målet med forslaget er ifølge partierne at sørge for, at brodne kar ikke kan blive ansat i ældreplejen et andet sted, hvis de får frataget deres autorisation.

Men heller ikke dette svarede ministeren klart på, mener Jane Heitmann.

- Han havde travlt med at svare på, at social- og sundhedshjælperne ikke har ansvar nok til at kunne blive autoriserede. Så han var ikke imødekommende over for forslaget i hvert fald, siger Jane Heitmann.

Ifølge ministeren er regeringen åben for at se på, hvordan man undgår gengangere, og han erklærede sig villig til at se på, om det kan gøres nemmere for arbejdsgivere at indhente referencer fra tidligere arbejdsgivere.

- Men der er vi allerede bagud igen. Vi skal foregribe problemet. Hvordan kan vi forebygge? Ved at styrke kvaliteten, styrke den læring fra det, der går godt, siger Magnus Heunicke.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) får kritik fra oppositionspartier.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) får kritik fra oppositionspartier.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minister: Der findes ikke et kvikfiks

Også Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl havde en bunke ideer med til samrådet, som hun ønskede ministerens holdning til.

De handler blandt andet om, at det skal være obligatorisk for arbejdsgivere at indhente straffeattester på kandidater til job i ældreplejen, indførelsen af en ældrelov og minimumsnormeringer i ældreplejen på lige fod med daginstitutioner.

- Jeg synes faktisk ikke, han rigtig kom med nogen svar. Han kører lidt på frihjul og vil gerne høre vores idéer, men har ikke nogen med selv, siger Karina Adsbøl til TV 2 efter samrådet.

Under samrådet gentog Magnus Heunicke, at han og regeringen er åbne for ”alle gode forslag”, men påpegede samtidig, at det kræver en samlet indsats at hæve kvaliteten i ældreplejen.

- Der skal ses på flere løsninger. Det vil være naivt at tro, at der findes én løsning, et kvikfiks, sagde han.

Ældretopmødet, der er et samarbejde mellem regeringen, KL, FOA og Ældre Sagen, forventes afholdt 31. september og 1. oktober.

På grund af de nuværende forsamlingsregler vil topmødet muligvis blive afholdt via internettet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik