Mette Frederiksen: Jeg har aldrig været så meget i tvivl

Mette Frederiksen brugte sin grundlovstale til at besvare kritikken af hende og regeringen, lyder det fra analytiker.

01:00

I samarbejde med tv2.dk

Statsminister Mette Frederiksen (S) var i tvivl til det sidste, da hun lukkede Danmark ned 11. marts på grund af coronavirus.

Det slog hun fast i sin tale på grundlovsdag.

- Jeg har aldrig nogensinde i mit liv været så meget i tvivl som i det her forår - som i denne her krise, vi har været igennem. Dilemmaerne har været enorme. Og det er de faktisk stadigvæk, lød det fra statsministeren.

Læs også Regioner vil give tre ud af fire corona-svar inden 24 timer

Mette Frederiksen har i den seneste tid oplevet stigende kritik fra oppositionen for sin håndtering af coronakrisen. Blandt andet for at have åbnet Danmark for langsomt, og Venstre har beskyldt hende for at tale usandt i forbindelse med nedlukningen af Danmark.

LYN-ANALYSE

Hans Redder

Journalist og analytiker, TV 2

 

Kritikken af Mette Frederiksen og regeringen er taget til henover de seneste uger i forhold de beslutninger, der er blevet taget i forbindelse med nedlukningen af Danmark. Det her er Mette Frederiksens forsøg på at svare på den kritik, der har været af hende. På at præge fortællingen om, hvordan denne her krise er blevet håndteret. Hun siger også, at hun grundlæggende mener, at hun har håndteret denne her krise rigtigt, og at de her historiske beslutninger har været rigtige.

Se mere

I sin tale affejede Mette Frederiksen kritikken.

- Det er som om, at sandheden er blevet lidt ubekvem, selvom vi vel egentlig alle sammen kendte den. Der var ikke en manual. Der var ikke evidens. Der var ikke ét korrekt svar. Der var ikke nogen at følge i fodsporene. Det var tværtimod ubetrådt land. Det var bedste mands bedste bud. Og det var mig, og det var dig. Og summen af de beslutninger vi tog som samfund – enkeltvis og som familier. Beslutninger, som jeg synes, vi kan være stolte over, sagde Mette Frederiksen.

Læs også Regeringens begrænsede grænseåbning kvæler hovedstaden

I løbet af de seneste uger er der også blevet sat spørgsmålstegn ved, på hvilket grundlag Mette Frederiksen lukkede Danmark ned.

I sin tale 11. marts sagde Mette Frederiksen, at hun gjorde det på baggrund af myndighedernes anbefalinger, men flere medier har afdækket, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede en nedlukning få dage før det historiske pressemøde, og statsministeren har ikke ville sige, hvilke myndigheder, som anbefalede hende at lukke landet ned.

Fredag kom hun ikke nærmere ind på, hvem der stod for anbefalingen, men hun gentog, at der var tale om et politisk valg.

- Vi overlader det ikke til eksperter at træffe de svære valg. Vi lytter til deres rådgivning. Det gør beslutningsgrundlaget bedre – det er klart. Men det ændrer ikke på, at det er os som politikere, det er vores opgave at stille os forrest og dermed påtage os ansvaret.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik