Mette Frederiksen bliver statsminister uden et regeringsgrundlag

Den forrige socialdemokratiske regering blev kritiseret for løftebrud, fordi den ikke fulgte sit regeringsgrundlag. Denne gang kommer der ikke et.

Mette Frederiksen har ikke tænkt sig at lave et regeringsgrundlag for sin kommende socialdemokratiske mindretalsregering.

Det slår hun fast på et pressemøde natten til onsdag, efter hendes parti sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten sent tirsdag aften indgik en politisk aftale om en ny politisk retning for den kommende S-regering.

- Det her er ikke et regeringsgrundlag, og der kommer ikke et. Jeg kommer til at præsentere regeringens idéer og det arbejde, vi sætter os for. Det her er en politisk forståelse mellem de fire partier, og det er grundlaget for, at vi kan danne en regering, siger Mette Frederiksen.

Tradition for regeringsgrundlag

Der er ellers tradition for, at nye regeringer præsenterer et regeringsgrundlag, som klart angiver, hvad den kommende regering vil gøre de kommende år.

quote Jeg føler mig meget forpligtet over for det her papir

Mette Frederiksen

Lars Løkke Rasmussens smalle Venstre-regering præsenterede et, og Helle Thornings-Schmidt lavede også et, da hun i 2011 stillede sig i spidsen for en regering bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.

Helle Thorning-Schmidts regering havde dog svært ved at leve op til alle punkterne i regeringsgrundlaget og blev beskyldt for løftebrud, da eksempelvis en bebudet betalingsring og øremærket barsel til mænd ikke blev til noget.

Frederiksen føler sig forpligtet

Den politiske aftale, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har indgået, betegnes af partierne selv som en ”politisk forståelse”. Her er nogle initiativer konkrete, mens der andre steder er tale om mere løse formuleringer. Eksempelvis i forhold til spørgsmålet om, hvad der skal ske med den omdiskuterede ø Lindholm.

Men uanset hvor konkrete formuleringerne er, kommer Mette Frederiksens socialdemokratiske mindretalsregering til at følge aftalen, siger den kommende statsminister.

- Det er selvfølgelig det grundlag, vi kommer til at arbejde på. Jeg føler mig meget forpligtet over for det her papir og kommer til at være tro over for både dets ord og intention hele vejen igennem, siger Mette Frederiksen uden at uddybe, hvad hun mener med ordet ”intention”.

Flere udeståender

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen kommer den nye socialdemokratiske regering formentlig til at fremlægge et såkaldt lovkatalog, når Folketinget åbner i oktober.

Det vil formentlig give en mere detaljeret beskrivelse af, hvad regeringen vil lave af ny lovgivning det kommende år, for lige nu er der flere udeståender.

For selvom Radikale Venstre og Enhedslisten siger, at øen Lindholm, der efter planen skal huse udvisningsdømte kriminelle, droppes, står det ikke konkret beskrevet i aftalen.

Der står til gengæld, at der kommer målrettede skattestigninger, men foruden en tilbagerulning af lempelsen af bo- og gaveafgiften for virksomhedsarvinger, er det ikke præcist beskrevet hvilke.

Peter Lautrup-Larsen hæfter sig dog også ved, at der er sat konkrete mål inden for eksempelvis minimumsnormeringer og klima, og derfor er det langt fra alt, der er ukonkret og op til fortolkning, siger han.

- På en lang række områder kan vi se, hvad der skal ske, og hvad meningen er, siger Peter Lautrup-Larsen.

Det er partierne nået til enighed om

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

penge skat

Gaveregn: Alle ansatte i kommune belønnes med 1000 kroner

20201019-130444-2-1920x1280we

Tidligere overborgmester Frank Jensen starter konsulentfirma

20200122-103312-A-1920x1281we

Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

20190704-114409-5-1920x1338we

Politikere vil have lattergas på forbudsliste

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere