Mange bliver syge af influenza - og det er desværre den forkerte slags

Influenzaen har nu ramt Danmark, og i år er sygdommen af en type, som influenza-vaccinen ikke beskytter mod.

Danmark bliver i disse uger ramt en influenza-epidemi. Ifølge Seruminstituttet, hvor man nøje overvåger influenzaudbruddet, er antallet af registrerede tilfælde det højeste i de seneste fem år.

Og ikke nok med, at der er mange syge. 

Årets influenza-epidemi skiller sig samtidig ud fra det normale:

- Sæsonen er startet forholdsvist sent i år. Og så har den været domineret af influenza B, mens vi de fleste år ser flere tilfælde af influenza A-typen. Og nok så vigtigt: Vores influenza-vaccine dækker desværre ikke denne form for influenza, fortæller overlæge Thea Kølben Fischer fra Statens Serum Institut.

Til gengæld er det en trøst, at influenza B typisk er mildere end influenza A.

- Generelt er B mildere, men de kan sagtens ligne hinanden, og den enkelte patient kan ikke selv skelne på symptomerne, om det er den ene eller den anden type. Symptomerne er de samme – man føler sig tung i hovedet, har ondt i musklerne og feber. Men influenza A er nok den, der er størst risiko for at dø af. Den giver nok i de fleste tilfælde alvorligere sygdom, fortæller overlæge Gitte Kronborg fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre hospital. 

'Man skal blive ved'

På Statens Seruminstitut ærgrer man sig over, at årets dominerende influenza-type ikke er en del af årets vaccine. Ikke bare fordi flere bliver syge, når vaccinen ikke virker, men også fordi det kan rokke ved folks lyst til at lade sig vaccinere.

- Det er vigtigt for den store gruppe i risikogruppen, at de stadig lader sig vaccinere. Men det kan være svært at holde gejsten oppe, hvis man flere år i træk oplever, at vaccinen ikke dækker så godt, som den var tiltænkt. Men det er altså vigtigt, for der kan pludseligt komme en sæson med en influenza A, som man ville være beskyttet mod, hvis man var vaccineret, siger overlæge Thea Kølben Fischer. 

Den opfordring gælder alle i risikogruppen, som består af ældre, svækkede, gravide og små børn.

- Influenza rammer typisk alle. Alle kan få influenza. Men dem, som bliver mest syge af influenza, er dem, der er gamle og svækkede i forvejen. Eller bittesmå børn. Og så er der også en tendens til, at gravide kvinder kan blive mere syge af influenza, end de ville blive, hvis de ikke var gravide, siger overlæge Gitte Kronborg fra Hvidovre Hospital.

Anderledes næste år

For de danskere, der bliver syge i år, kan det måske være en trøst, at den aktuelle influenza B forventes at være med i vaccinen allerede til næste år.

I år bliver danskerne kun vaccineret mod én type influenza B – og det er desværre den anden type influenza B, der hærger i år. 

- Oprindeligt var influenza B kun én type. Så har den over tid udviklet sig til to subtyper, som med tiden er blevet mere og mere forskellige. Det er der, problemet er. Den oprindelige tanke med vaccinen har været god nok. Men fra man opdager det, til man kan udvikle en ny vaccine, går der altså lang tid. Men næste år håber vi bestemt, at vi også kan vaccinere os mod den anden subtype, siger Thea Kølben Fischer fra Statens Serum Institut.