Mand eftersøgt for drabet på Jonas Sekyere kræver dansk pas

Senest onsdag eftermiddag vil Københavns Byret beslutte om den eftersøgte Omer Hassan Sheik Muse kan få dansk pas.

Det er aldrig kommet frem, hvorfor Jonas Thomsen Sekyere blev stukket i hjertet med en kniv og og dræbt på diskotek Bakken i Kødbyen en novembernat i 2012.

Den formodede gerningsmand, Omer Hassan Sheik Muse, flygtede til Somaliland, hvor han på baggrund af en international efterlysning blev anholdt i juni 2014.

Han nægtede at lade sig udlevere, og selvom Danmark ikke ønskede, han skulle dømmes i udlandet, blev han af Somalilands Højesteret straffet med ti års fængsel og 33 1/3 kameler, han skulle betale i blodpenge til offerets familie.

Politiet siger nej

Nu er Omer Hassan Sheik Muse på fri fod igen i Somaliland og kræver at få et dansk pas - ifølge ham selv, så han kan vende hjem til Danmark.

Ifølge politiet reelt et fripas, der vil give ham mulighed for at krydse adskillige landes grænser.

Det er en anmodning, som først Københavns Politi og siden Rigspolitiet har afvist.

- Det har vi fra Københavns Politi sagt nej til, fordi han har været på flugt i over syv år og ikke har ønsket at samarbejde, siger senioranklager Søren Harbo til TV 2.

Det er nemlig sådan, at selvom Omer Hassan Sheik Muse er dømt for drabet i Somaliland, så kan han stadig retsforfølges i Danmark.

I udmålingen af en eventuel dom vil retten så tage højde for den tid, han allerede har afsonet i udlandet.

Jonas Sekyere hyldede Danmark

Jonas Thomsen Sekyere var 21 år gammel og jurastuderende, da han 28. november 2012 omkring klokken 04.40 blev angrebet foran toiletterne på den populære natklub Bakken i København.

De retsmedicinske undersøgelser viste senere, at Jonas Thomsen Sekyere havde flere afværgelæsioner på armene og var ramt af et knivstik i hjertet.

Trods skaderne vaklede han ud på gaden, hvor han faldt omkuld på asfalten. Flere kammerater kom hurtigt til og forsøgte at give ham førstehjælp - forgæves.

Året forinden havde han skrevet et glødende læserbrev i Politiken, hvor han hyldede det danske velfærdssamfund.

- Jeg er et produkt af de sygeplejersker, der ud over deres arbejdstimer gav mig deres kærlighed. Jeg er resultatet af hver eneste folkeskolelærer, frivillige fodboldtrænere og pædagoger, der hver dag gør noget ekstra, skrev han.

Han var var taknemmelig over alle dem, der gav hans syge mor chancen for at være sammen med sit barn; musiklæreren, der fik ham ud af en barsk klasse og ind på Sankt Annæ, hvor han fik en ekstra lang snor; kommunen, der fandt den rigtige plejefamilie, og familien, der støttede ham, så han gik ud af 3.g med næsten udelukkende 13-taller.

Han ville have givet igen til samfundet, sagde hans nærmeste.

Men han mistede livet på asfalten den nat i november.

Retssag om pas

24. juni 2020 fremlagde anklageren sagen i Københavns Byret, hvor forsvarer Poul Hauch Fenger på vegne af Omer Hassan Sheik Muse forsøgte at få retten til at omstøde politiets beslutning.

- Antagelsen om, at han ikke vil tage til Danmark, bygger på et samlet forløb. Flugten gennem Sverige til Holland og Somaliland, hvor han klarede at skjule sig i halvandet år, sagde anklager Søren Harbo i retten og påpegede, at Omer Hassan Sheik Muse gennem flere år har afvist at lade sig udlevere.

Ifølge anklageren samtykkede han først 23. januar i år til, at han gerne ville afsone resten af straffen i Danmark.

- Bare at give ham det pas og sige, at han har frit lejde, det går simpelthen ikke, lød det fra Søren Harbo.

For udsteder de danske myndigheder et dansk pas til Omer Hassan Sheik Muse, så har han mulighed for at rejse til andre lande og skjule sig dér, så han undgår yderligere fængselsstraf, forklarede anklageren.

- Omer Muse er velkommen til at rette henvendelse til dansk politi og sige, at han gerne vil hjem til Danmark. Men lige nu aner vi ikke, hvor han opholder sig, sagde Søren Harbo.

Så kunne politiet måske få en aftale med de lokale myndigheder om at komme og hente ham. Eller han kan henvende sig til en grænsepost og sige, han gerne vil hjem til Danmark, foreslog anklageren.

Har ikke andre steder

Omvendt insisterede forsvarer Poul Hauch Fenger på, at Omer Hassan Sheik Muse vil hjem til Danmark og ikke har nogen planer om at fortsætte sin årelange flugt i andre lande.

- Han har ikke andre steder at rejse hen, sagde Poul Hauch Fenger.

Og en eventuel dansk retssag om drabet har snart været otte år undervejs.

- Hensynet til min klient og til sagens andre parter bør ophæve anklagemyndighedens antagelser om, at han vil unddrage sig dansk retsforfølgelse, sagde Poul Hauch Fenger.

Jonas Thomsen Sekyeres families tidligere bistandsadvokat har orienteret de efterladte om, at Omar Hassan Sheik Muse er løsladt og kræver at få et dansk pas.

Københavns Byret afsiger kendelse i sagen senest onsdag klokken 13.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi 112 politibil

21-årig varetægtsfængslet for vanvidskørsel - væltede bil efter påkørsel

Rambuktyveri ved Illum.

Maskerede tyve stjæler ure i rambuktyveri ved Illum

cyklist albertslund 3

36-årig fængslet for narkokørsel efter alvorlig ulykke

knivstikishoej.jpg

Fem mænd dømt for voldsomt overfald på strandvej

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere