Måtte ikke få stegt flæsk på sit dankort: - Kan virke anstødelig på andre kulturer

Nets forstår undren, men understreger, at reglerne er ganske klare.

Jesper Glerup fra Hvidovre ville egentligt bare have et billede på sit dankort, så han kunne kende forskel på sit almindelige dankort, og det han bruger til sin madkonto.

Men så let skulle det ikke blive.

- Fra start var det et tæt løb mellem to af mine livretter, nemlig stegt flæsk og wienerschnitzel, og jeg valgte i sidste ende at gå med billedet af stegt flæsk med kartofler og persillesovs, siger Jesper Glerup til TV 2.

Jesper Glerup undrede sig, da han kortdesign blev afvist, fordi det var stødende.
Jesper Glerup undrede sig, da han kortdesign blev afvist, fordi det var stødende.
Foto: Estate

Men han skulle nok have valgt det andet billede, for den klassiske griseret, der i 2014 blev kåret som Danmarks nationalret, var tilsyneladende for meget for Nets, der i en mail afslog billedvalget.

- Kortet må ikke indeholde anstødelige eller provokerende billeder eller religiøse, racistiske eller politiske budskaber/personer i form af billeder, symboler eller grafik (f.eks. militær, jagt, voldelige situationer, kampsport m.v.). Det valgte kortdesign kan virke anstødelig på andre kulturer internationalt. Risikoen er f.eks., at du får inddraget dit kort, stod der blandt andet i mailen fra Nets.

Misforstået hensyn

For Jesper Glerup er der på ingen måde tale om en kampagne, hvor han vil harcelere mod Nets, fordi han ikke må få gris på sit madkort, men han synes, det er skørt, det blev afslået.

- Det er et misforstået hensyn, der bliver taget. Det virker som en form for symbolpolitik, hvor man hellere vil være otte meter på den rigtige side, siger han.

Nu vil han forsøge at få den anden livret – wienerschnitzlen - på kortet i stedet.

- Jeg må hellere huske at skrive i ansøgningen, at der er tale om wienerschnitzel, der laves på kalv, og ikke en skinkeschnitzel. Og så er der bare at krydse fingre, siger han.

Nets: Reglerne er ganske klare

I et mailsvar til TV 2 forklarer Nets, at det ikke er dem, der beslutter, hvilke regler der gælder for kortdesigns, men at de vurderer dem ud fra regler, som bankerne udstikker. Reglerne er dog ganske klare.

- Vi håndterer reglerne direkte for bankerne. De er i direkte anvisning fra Visa og Mastercard, som danske kortudstedere skal leve op til, skriver Søren Winge, der er pressechef i Nets.

De regler indbefatter altså, at både billeder af grise og køer ikke godkendes, fordi de kan have en særlig betydning i visse lande.

- Jeg forstår sagtens den pågældende kortholders reaktion ud fra afvisningsårsagen, særligt hvis der er tale om et madkort. Det er dog også et internationalt betalingskort, som kan anvendes i hele verden, hvor et kort med et givent motiv kan opfattes forskelligt, når man befinder sig i andre kulturer, skriver pressechefen.

Så Jesper Glerup skal nok ikke sætte næsen alt for højt op efter et motiv med en wienerschnitzel heller.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Hvidovre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere