Lørdag kan blive årets hidtil varmeste dag - temperaturen kan nå 16 grader

Især den østlige del af Danmark får varmen at mærke.

Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Fredag nåede temperaturen op på 15,3 grader i København, og lørdag er der stor sandsynlighed for at temperaturen når op på 16 grader - eller endda en smule over.

Lun luft strømmer op over Danmark fra vest og sydvest, og med hjælp fra den effektfulde marts-sol vil temperaturen hastigt stige i løbet af formiddagstimerne.

Ud på formiddagen vil temperaturen passere ti grader flere steder, og midt på eftermiddagen vil termometrene rundt omkring i landet kunne vise mellem 10 og 15 graders varme.

Lokalt op til 16 grader

I Nordsjælland og Københavnsområdet kan temperaturen endda nå 16 graders varme eller en smule over. Det skyldes placeringen i den østlige del af de forskellige landsdele.

  Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Når vinden blæser fra vest, bliver luften nemlig varmet op, når den bevæger sig henover den solopvarmede landjord. Jo længere den bevæger sig henover den, jo mere stiger temperaturen, og derfor vil den være steget mest, når den når frem til den østlige del af landsdelene.

Kan blive årets hidtil varmeste dag

Skulle temperaturen, som nogle prognoser antyder, nå op på 16 grader, så vil lørdag blive den varmeste dag, der hidtil er målt i 2019.

Årets varmeste dag indtil videre havde vi 26. februar, hvor forårsvarmen kulminerede med 15,8 grader i Tirstrup på Djursland, hvilket var en tangering af den officielle varmerekord for februar.

I februar 1959 blev der målt en temperatur på 15,9 graders varme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik