Løhde varsler omfattende lockout på statens område

En lang række ministerier og styrelser vil blive berørt, hvis lockouten træder i kraft.

Konflikten mellem staten og lønmodtagerne er endnu engang blevet optrappet.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der er statens chefforhandler, har på et pressemøde varslet en omfattende lockout på hele statens område, som ventes at træde i kraft den 10. april.

- En lockout er et stort skridt. Jeg vil gerne understrege, at vi ikke ønsker konflikt, men jeg har besluttet, at vi er nødt til at svare igen, sagde hun på pressemødet i Finansministeriet. 

Rammer store dele af samfundet

Varslet sker som del af de verserende overenskomstforhandlinger, hvor forhandlingerne mellem lønmodtagere på den ene side og kommuner, regioner og staten på den anden side, ikke ser ud til at nærme sig en løsning.

Den varslede lockout fra Sophie Løhde rammer altså "kun" de statsansatte, og vil derfor påvirke en lang række ministerier og styrelser, hvis ansatte vil blive sendt hjem uden løn.

Den vil ifølge ministeren ramme 120.000 ansatte ud af de 180.000 statsansatte. Hun nævnte for eksempel togdrift, eksport af kød og Danmarks Meteorologiske Institut som steder, der vil blive hårdt ramt af lockouten.

En af de store tvister på statsområdet er lønnen. Ifølge Politiken har statens ansatte krævet en lønstigning på otte procent, mens ministeren har tilbudt 6,7 procent. 

Lockout også ventet på kommunalt område

Meldingen fra ministeren kommer dagen efter, at lærerne og pædagogerne udsendte et strejkevarsel, der vil sende omkring 11.000 i strejke fordelt på 12 kommuner, hvis den træder i kraft.

De to grupper er kommunalt ansatte og vil dermed ikke blive berørt af Sophie Løhdes lockout. Men også på det kommunale område ventes der at blive varslet lockout onsdag, erfarer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Bestyrelsen i Kommunernes Landsforening vil mødes senere på dagen for at træffe en beslutning. KL's chefforhandler, Michael Ziegler, har på forhånd pointeret, at man har en fast politik om at modsvare et strejkevarsel med et varsel om lockout.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere