Løhde varsler omfattende lockout på statens område

En lang række ministerier og styrelser vil blive berørt, hvis lockouten træder i kraft.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Konflikten mellem staten og lønmodtagerne er endnu engang blevet optrappet.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der er statens chefforhandler, har på et pressemøde varslet en omfattende lockout på hele statens område, som ventes at træde i kraft den 10. april.

- En lockout er et stort skridt. Jeg vil gerne understrege, at vi ikke ønsker konflikt, men jeg har besluttet, at vi er nødt til at svare igen, sagde hun på pressemødet i Finansministeriet. 

Læs også Lærere og pædagoger vil strejke - se om din kommune bliver ramt

Rammer store dele af samfundet

Varslet sker som del af de verserende overenskomstforhandlinger, hvor forhandlingerne mellem lønmodtagere på den ene side og kommuner, regioner og staten på den anden side, ikke ser ud til at nærme sig en løsning.

Den varslede lockout fra Sophie Løhde rammer altså "kun" de statsansatte, og vil derfor påvirke en lang række ministerier og styrelser, hvis ansatte vil blive sendt hjem uden løn.

Den vil ifølge ministeren ramme 120.000 ansatte ud af de 180.000 statsansatte. Hun nævnte for eksempel togdrift, eksport af kød og Danmarks Meteorologiske Institut som steder, der vil blive hårdt ramt af lockouten.

En af de store tvister på statsområdet er lønnen. Ifølge Politiken har statens ansatte krævet en lønstigning på otte procent, mens ministeren har tilbudt 6,7 procent. 

Læs også Ni gymnasier er strejketruede: 3.g'ere frygter for studenterhuen

Lockout også ventet på kommunalt område

Meldingen fra ministeren kommer dagen efter, at lærerne og pædagogerne udsendte et strejkevarsel, der vil sende omkring 11.000 i strejke fordelt på 12 kommuner, hvis den træder i kraft.

De to grupper er kommunalt ansatte og vil dermed ikke blive berørt af Sophie Løhdes lockout. Men også på det kommunale område ventes der at blive varslet lockout onsdag, erfarer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Bestyrelsen i Kommunernes Landsforening vil mødes senere på dagen for at træffe en beslutning. KL's chefforhandler, Michael Ziegler, har på forhånd pointeret, at man har en fast politik om at modsvare et strejkevarsel med et varsel om lockout.

Læs også Virksomhed passer medarbejderes børn hvis strejken rammer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik