Leder i københavnsk fritidsklub købte rideudstyr til sin datter på klubbens regning

Svindel med offentlige midler kan nemt gå under radaren. Men de seneste fem år er der faldet dom i mindst 20 sager.

I en rideklub i den sjællandske by Hedehusene begyndte flere at undre sig. Det var sidste sommer, og en pony ved navn Sebastian var netop rykket ind. Det var der sådan set ikke noget mærkeligt i.

Men med den nye pony fulgte bemærkelsesværdigt dyrt rideudstyr.

Rytteren Sarah Ferbing så sjældent udstyr af den kaliber. Det var både de dyreste og mest populære mærker, der fandt vej til stalden, hvor hun også selv havde haft hest.

Hun blev nysgerrig. Det samme gjorde en anden kvinde i hestemiljøet, og sammen begyndte de at holde øje med den familie, der passede hesten. En mor, en far og en datter. På Instagram fulgte de den 14-årige datter, som var hende, der red Sebastian.

Her kunne de blandt likes, emojis og glade hestevideoer se talrige billeder af nyt og eksklusivt rideudstyr. Ofte ledsaget af en pris.

En stævnejakke til 2999 kroner. Ny taske, nyt underlag, nyt stævneskab. Sarah Ferbing fik det til, at familien inden for kort tid brugte flere hundrede tusinde kroner.

Billede fra datterens Instagram.
Billede fra datterens Instagram.
Foto: Screenshot/Privatfoto

- Vi studsede over det. Kan de have vundet i Lotto? Kan de have arvet nogle penge? Så begyndte vi at følge lidt mere med, siger hun.

- Det var mystisk

Langt derfra, i Hvide Sande i Vestjylland, undrede også Ole Christensen sig.

Kort tid forinden, i maj 2020, havde han sammen med sin familie besluttet, at deres hest Sebastian skulle sælges, og de lagde salgsannoncer på nettet.

Familien fik mange henvendelser, men der var flere vigtige kriterier, der skulle opfyldes. Sebastian krævede en mere erfaren rytter, end Ole Christensens familie kunne tilbyde, og det betød, at hesten skulle sælges til en dygtig, privat rytter. Derfor blev også flere potentielle købere frasorteret.

Men en dag skrev en kvinde fra Sjælland, at hun og hendes datter var interesseret. Og efter at have været på besøg på den rideskole i Hvide Sande, hvor Sebastian stod opstaldet, blev det besluttet, at datteren levede op til kravene. Hun var dygtig nok til at ride Sebastian.

Ole Christensen fra Hvide Sande var noget overrasket, da han skulle skrive et fritidscenter på som køber af Sebastian.
Ole Christensen fra Hvide Sande var noget overrasket, da han skulle skrive et fritidscenter på som køber af Sebastian.
Foto: Station 2 / TV 2

Herefter blev Ole Christensen og moren fra Sjælland enige om en pris, og på den måde endte Sebastian i rideklubben i Hedehusene hos familien med den 14-årige datter.

Men selvom køberen af Sebastian levede op til forventningerne i Ole Christensens familie, var der noget, der ikke stemte. For da han skulle underskrive kontrakten for salget af Sebastian, oplyste moren i den sjællandske familie ham over telefon, at han skulle notere et fritidscenter som køber.

- Jeg tænkte, at det var mystisk, og jeg kendte ikke lige til, at man kunne bruge sådan en konstellation, når man skulle købe en pony til privat brug, siger Ole Christensen.

Moren forklarede, at det var noget midlertidigt og noget praktisk, der gjorde, at det i første omgang skulle være et fritidscenter, der stod noteret. For det var jo meningen, at hesten skulle bruges privat af datteren, forsikrede hun. Og så skrev Ole Christensen under.

Nederst på købekontrakten for Sebastian skulle Ole Christensen notere et fritidscenter som køber.
Nederst på købekontrakten for Sebastian skulle Ole Christensen notere et fritidscenter som køber.
Foto: Privat / TV 2

Et afslørende klubregnskab

Fritidscenteret, han skulle notere, ligger i København. Det er et klubtilbud, hvor op mod 880 børn i alderen 10 til 18 år kan komme efter skole og lave forskellige aktiviteter. Klubbens leder er far til den 14-årige pige, der rider Sebastian, og på Instagram viser billederne af det nye rideudstyr.

I klubben er der et tilbud til de mange børn om at komme på hesteryg. Spørgsmålet er derfor, om Sebastian og udstyret er indkøbt til klubben eller datteren?

Billede af hesten Sebastian fra datterens instagram
Billede af hesten Sebastian fra datterens instagram
Foto: Screenshot/Privatfoto

Og hvis Sebastian er indkøbt til klubbens ridetilbud og dermed betalt af kommunale midler - hvorfor rider familiens 14-årige pige så på den i privat sammenhæng?

På videoen herunder rider datteren på Sebastian og skriver: "Seb var SÅ GOD i går!!!":

Station 2 har fået aktindsigt i klubbens regnskab for ridetilbuddet. Det afslører, at Sebastian er blevet betalt af klubben. Det samme er flere andre heste.

Men i regnskabet viser der sig også noget andet. For blandt udgifterne er der sammenfald med det udstyr, som datteren har lagt op på sin Instagram-profil og præsenteret som sit eget.

Således har klubben eksempelvis både betalt for en ny stævnejakke og et nyt stævneskab. Begge i prisleje og mærke, der stemmer overens med billederne og informationerne fra Instagram-profilen.

Et udpluk fra klubbens regnskab. Her er prisen på nyindkøbt stævneskab
Et udpluk fra klubbens regnskab. Her er prisen på nyindkøbt stævneskab
Foto: Screenshot/Privatfoto
Billede fra datterens Instagram.
Billede fra datterens Instagram.
Foto: Screenshot/Privatfoto

I alt har klubben købt heste og udstyr for over en halv million kroner i løbet af en periode på syv måneder, viser regnskabet.

Blandt de dyreste udskrivninger er en hestetrailer af mærket Mustang Elite til omkring 154.000 kroner. Ifølge en erfaren sælger af hestetrailere Michael Jakobsgaard starter prislejet for nye trailere omkring 60.000 kroner. Det er ham, der har solgt traileren til fritidsklubben, og modellen er en decideret ”Rolls Royce”, lyder det. Den bedste af de bedste.

Men hvad skal en kommunal fritidsklub med en af de dyreste hestetrailere, der er på markedet? Og bliver den brugt af familien?

Helt åbenlyst uacceptabelt for kommunen

Hvis familien bruger den luksuriøse trailer købt for kommunens penge, er det ulovligt. Det fortæller Roger Buch, der er centerleder ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole og kommunalforsker. For det er under alle omstændigheder forbudt at bruge offentlige midler til private formål, siger han.

Roger Buch præstenteres både for klubbens regnskab og klip fra datterens Instagram.

- Det her burde på ingen måde kunne lade sig gøre, lyder reaktionen.

Han fortæller, at der i den offentlige sektor er strikse regler for at undgå, at offentlige ressourcer bliver brugt i privat sammenhæng. Det skyldes blandt andet et forsøg på at undgå korruption. Også derfor må du som offentligt ansat ikke købe en computer fra kontoret, der alligevel skulle smides ud, eller betale for en iPad på rabatordning. Du må knap modtage en gratis kuglepen, siger Roger Buch.

Roger Buch ser både fordele og ulemper ved kommunernes tiltag for at tiltrække varme hænder.
Roger Buch ser både fordele og ulemper ved kommunernes tiltag for at tiltrække varme hænder.
Foto: Station 2 / TV 2

- Hvis det her var en offentlig ansat i et offentligt tilbud, ville reaktionen umiddelbart være bortvisning, fyring og politianmeldelse. Det skyldes, at der er så åbenlyst privat brug af ting, der er indkøbt til et klubtilbud, siger Roger Buch.

Den pågældende fritidsklub er en selvejende, kommunal institution og altså ikke direkte ejet af det offentlige. Men den modtager penge fra kommunen, præcis som en offentligt ejet klub, og den skal derfor leve op til samme stramme regler, vurderer Roger Buch.

- Hvis kommunen får kendskab til det her, er det helt åbenlyst noget, den ikke kan acceptere, siger han.

Svindelnummeret kunne ”fortsætte i det uendelige”

I løbet af de seneste fem år er der faldet dom i mindst 20 sager om misbrug af offentlige midler. Det viser en gennemgang lavet af Station 2.

Sagerne fordeler sig over hele landet, og mest kendt er sagen om Britta Nielsen. Sagsbehandleren i Socialstyrelsen, som hele Danmark kom på fornavn med, da hun tilranede sig over 117 millioner af statens kroner.

Her i kortet kan du trykke dig rundt blandt svindelnumre med offentlige midler rundt omkring i landet. I nogle kommuner er der flere sager.

Ifølge Roger Buch kan det være svært at afsløre og optrevle ulovlig omgang med de kommunale pengeposer. Kommunerne råder over meget store budgetter, og fusk med tusinder eller titusinder kan derfor nemt gå ubemærket hen. Derfor vurderer han også, at hestesvindelen i fritidsklubben kunne være ”fortsat i det uendelige”.

Ifølge forskeren fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er sagen alvorlig for både fritidsklubbens bestyrelse og kommunen, der finansierer den. Generelt mener han, at svindelsager kan have langvarig betydning for en kommune:

- Den kan få et rygte i resten af Danmark som sådan et sted, hvor der måske er lidt småkorrupt, siger Roger Buch.

Derudover gør svindel med offentlige midler ekstra ondt, sammenlignet med bedrageri i den private afdeling.

- Det er jo på en måde os alle, der bliver svindlet, fordi vi alle sammen er med til at betale skat.

Klassisk ballet og hestetrailer

Svaret på, om hestetraileren var indkøbt til klubben eller familien, skulle vise sig i Odsherred Rideklub. En klub med grøntmalede bygninger og konkurrenceklare ridebaner i det nordvestlige Sjælland.

Her stillede klublederens datter op til et dressurstævne en lørdag i december 2020. Iklædt hvide ridebukser, elegante handsker, sort stævnejakke og med mor og far på tilskuerpladserne.

Og alt imens hun på ridebanen blev bedømt i disciplinen, der ofte sammenlignes med klassisk ballet og fremhæves for særligt samspil mellem hest og rytter, stod familiens blå bil parkeret i nærheden.

Med en Mustang Elite hestetrailer til omkring 154.000 kroner.

Traileren er igen med familien til stævne.
Traileren er igen med familien til stævne.
Foto: Screenshot fra Station 2-programmet / Privatfoto

Konfrontationen

Station 2 har adskillige gange forsøgt at ringe til klublederen for at spørge ham ind til købet af Sebastian, rideudstyret og hestetraileren. Lige så mange gange er det mislykkedes.

For at komme i tale med klublederen opsøgte Station 2s journalist Anders Lomholt ham derfor en martsdag i år i en rideklub i det østlige Sjælland, hvor datteren stillede op til stævne.

Klublederen stod i vinterjakke og sort hue med blikket rettet mod den oplyste ridebane. Bag ham stod en lang række hestestrailere parkeret. Heriblandt en Mustang Elite.

Anders Lomholt tog kontakt til klublederen for at få svar på sine spørgsmål. Men samtalen blev kort:

Er det rigtigt, at Sebastian er købt for klubmidler, og at din datter bruger den?

- Jeg har ingen kommentarer. Du skal henvende dig til min chef, som er bestyrelsesformand, siger klublederen.

Du skal have mulighed for at give din replik. Traileren til 150.000 kroner står lige der. Har du ikke lyst til at forklare dig?

- Nej, det har jeg ikke. Ellers tak.

Det skal bare stå uimodsagt?

- Ja. Jeg er her privat, så jeg skal ikke noget som helst.

Se hele konfrontationen her:

Station 2 har kontaktet fritidsklubbens bestyrelse, men ingen har ønsket at stille op til interview. Dog oplyser bestyrelsen, at de har igangsat en ekstern undersøgelse.

Ligeledes har heller ingen fra kommunen stillet op til interview. Men økonomichef i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Rikke Clausen Hasenfuss, skriver i en mail, at kommunen er oplyst om den påbegyndte undersøgelse.

- Det er det helt rigtige skridt at tage, og vi ser frem til at modtage undersøgelsen og vil derefter vurdere, hvad det videre forløb skal være, skriver hun.

Se hele Station 2-programmet på TV 2 Play her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik