Lars Mikkelsen læser henrettets brev til mor: - Jeg begyndte at tude

I en celle i Vestre Fængsel skrev frihedskæmper Svend Otto Nielsen en sidste hilsen til sine kære kort før sin henrettelse under Anden Verdenskrig.

01:28

I anledning af 75-året for Befrielsen kommer der en særudgave af bogen ’De Sidste Timer', hvor der er samlet 112 breve skrevet af dødsdømte danske frihedskæmpere.

I samarbejde med tv2.dk

- Hidtil har jeg taget det mærkværdigt roligt, nærmest med antydningen af et smil. Om Gud vil, går jeg i døden på samme måde.

Sådan skrev 35-årige Svend Otto Nielsen, få timer før han blev henrettet i 1944.

Han er en af mange danske patrioter, der ikke nåede at opleve, da meldingen om Danmarks befrielse tonede ud i æteren kun lidt over et år efter.

Læs også Derfor sætter man lys i vinduerne om aftenen for at mindes befrielsen

I anledning af 75-året for Befrielsen kommer der en særudgave af bogen ’De Sidste Timer', hvor der er samlet 112 breve skrevet af dødsdømte danske frihedskæmpere.

Brevene er skrevet til deres kære kort før mændenes henrettelse i årene 1943-1945, og på initiativ fra Henrik Hartvig Jørgensen i samarbejde med lydbogstjenesten Mofibo bliver de nu til en lydbog.

Svend Otto Nielsen var modstandmand og gik under navnet 'John'. Hans sidste ord bliver læst højt i lydbogen med titlen 'De Sidste Timer - et digitalt monument' Foto: ukendt - Ritzau Scanpix

Sad såret i en celle i fire måneder

Svend Otto Nielsen blev i 1908 født i Herfølge på Sjælland og uddannede sig i 1930 til lærer. Senere blev han ansat ved Gentofte Kommunes skolevæsen.

Under krigen blev han medlem af modstandsgruppen Holger Danske, der med sine omkring 350 medlemmer var Danmarks største.

Grethepige, sørg ikke over mig, vær fornuftig, du kan ikke ændre i det skete

Svend Otto Nielsen, modstandsmand

Her ledede han under navnet ’John’ en gruppe, indtil han i december 1943 blev anholdt efter en ildkamp på Østerbrogade i København. Trods sine svære skader blev Svend Otto Nielsen anbragt i en celle i Vestre Fængsel uden behandling.

Her opholdt han sig til 27. april 1944, hvor han blev henrettet af tyskerne for sabotage og mord.

Mange af brevskriverne i bogen var også blevet udsat for tortur, men nævner det ikke i brevene af hensyn til deres efterladte. Foto: "De sidste timer"

Udover de 112 breve fra bogen 'De Sidste Timer' er der yderligere tre nye med i lydbogsformatet. Foto: "De sidste timer"

Læs resten af Svend Ottos Nielsens breve længere nede i artiklen.

Inden henrettelsen nåede Svend Otto Nielsen at skrive tre breve. Ét til sin mor, ét til sin bror og hans familie og ét til sin kone og lille pige, Kirsten.

Her beder han dem om ikke at sørge for meget over ham, da det skete alligevel ikke kan ændres. Tag jer godt af min kone og datter, lyder bønnen til broren.

Læs også 75-året for Osted-massakren: Modstandsfolk troede de fik en tissepause

- Jeg ønsker inderligt, at hun måtte opleve lykken. Bare hun måtte finde en mand, der kan være noget for hende og min lille datter, skrev Svend Otto Nielsen til sin bror og hans familie.

Lars Mikkelsen bliver den henrettedes stemme

Ideen med lydbogsudgaven er i bogstaveligste forstand at give en stemme til hver enkelt dødsdømte. Derfor bliver brevene også læst højt af en med samme geografisk oprindelse som den dødsdømte for at give mest mulig autenticitet.

Svend Otte Nielsens sjællandske ophav bliver repræsenteret af skuespilleren Lars Mikkelsen. Og det var ikke nogen nem opgave, afslører skuespilleren.

Læs også Hør hans historie: Modstandsmand blev mirakuløst reddet i KZ-lejr

- Det er meget bevægende breve, og jeg begyndte at tude. For at komme igennem dem endte jeg med at tage fat i noget af det, Svend selv ønskede i brevet, siger han.

- Lad nu være med at føle for meget, for jeg er afklaret. Dét beder han sine nærmeste om, så det må også være det, han beder mig om.

Svend Otto Nielsen blev under anholdelsen skudt i hoften og har på det tidspunkt, han skriver brevene, siddet i fængsel i fire måneder uden at få behandling. Foto: "De sidste timer"

Et år og én uge efter Svend Otto Nielsens brev blev Danmark befriet. Foto Foto: "De sidste timer"

Blandt oplæserne af de andre breve er også andre danske skuespillere som Cyron Melville, Niels Olsen, Claes Bang og Jens Jørn Spottag, mens Bodil Jørgensen lægger stemme til biografierne.

Vil fortælle historien til de unge

Lydbogen er et frivilligt projekt og en gave til Frihedsmuseet i København, et museum for Danmarks modstandskamp.

Selve bogen med brevene er dog allerede blevet udgivet flere gange. Men med det nye lydformat håber initiativtageren Henrik Hartvig Jørgensen at nå ud til de unge.

Læs også Jonathan gør vildt nazi-fund med magnet

- Det er enormt vigtigt at vide og forstå og erkende, at det samfund, vi har i dag, det er ikke et, vi har trukket i en automat - det koster noget. Der er flere af dem, der skriver, at de dør for Danmarks sag, og det er jo store ord. Men det gjorde de, siger han.

Henrik Hartvig Jørgensen opfordrer samtidig til, at man tager kontakt til ham gennem Facebook-siden 'De Sidste Timer – et digitalt monument', hvis man som efterkommer sidder med et lignende brev og gerne vil dele det.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik