Landsretten stadfæster: Rasmus Paludan dømt for racisme

Der er ikke grundlag for at se udtalelsen som led i en politisk debat, og dermed kan den ikke være straffri, mener landsretten.

Østre Landsret har netop stadfæstet byrettens dom af Rasmus Paludan, der er blevet dømt for racisme.

Rasmus Paludan blev 5. april 2019 dømt til 14 dages betinget fængsel i Retten i Glostrup, fordi han på en video ifølge rettens dom blandt andet sammenkoblede "de fleste negere i Sydafrika" med personer, der har en intelligenskvotient på under 70.

- Hvis kognitive funktionsniveau er for lavt til, at de kan styre en nation, lød det fra Rasmus Paludan.

En dom, Rasmus Paludan ankede, og hvor ankesagen torsdag har udspillet sig i Østre Landsret.

Landsretten tiltræder byrettens vurdering af, at udtalelsen er nedværdigende og krænkende for en befolkningsgruppe. Der er ikke grundlag for at se den som led i en politisk debat, og dermed kan udtalelsen ikke være straffri, mener landsretten.

RACISMEPARAGRAFFEN

Paludan ville være kendt

- Sagens kerne er, om en gruppe personer er blevet forhånet eller nedværdiget ved disse udtalelser, sagde senioranklager Rikke Jensen i landsretten i sin forelæggelse af sagen.

Rasmus Paludan afgav forklaring, efter videoen på tre minutter var blevet vist på en storskærm, og han talte meget hurtigt og fastholdt, at der efter hans overbevisning ikke var tale om racistiske ytringer.

Han lagde videoen ud på de sociale medier for at blive kendt - ikke for at påvirke meningsdannelsen, lød det.

- En hel del af partiet er jo, at folk gerne vil høre mine ting. Hvis man ikke bliver kendt, får man ikke nogen stemmer, sagde Rasmus Paludan.

Videoen var kun blevet vist 829 gange, da han fjernede den fra partiets side, efter han var blevet politianmeldt.

Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter, som oprindelig anmeldte Rasmus Paludan.
Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter, som oprindelig anmeldte Rasmus Paludan.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Havde indkaldt vidne

Desuden havde forsvaret indkaldt Rasmus Paludans partikammerat Helmuth Nyborg, der er tidligere professor i udviklingspsykologi og folketingskandidat for Stram Kurs i Østre Storkreds, som vidne.

Helmuth Nyborg argumenterede for, at sydafrikanere efter hans overbevisning har en gennemsnitlig intelligenskvotient på 77.

Senioranklager Rikke Jensen gjorde det klart, at de omstridte udtalelser ubestridt har fundet sted, og at de har været offentligt udbredt.

- De her udtalelser er forhånende og nedværdigende, og det må Rasmus Paludan have indset. De har ligget på partiets hjemmeside i måneder. Det forhold, at han nu siger, de betyder noget andet, betyder ikke, at han er straffri, procederede Rikke Jensen.

Hvad handler sagen om?

Sagen handler om, hvorvidt en afgrænset befolkningsgruppe er blevet udsat for forhånende og nedværdigende udtalelser. Og det er sket, procederede Rikke Jensen og fremhævede en række andre domme, hvor politikere er blevet dømt for brud på racismeparagraffen.

Heriblandt domme mod flere medlemmer af Dansk Folkeparti, samt en dom hvor Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, i et tv-program i 1997 udtrykte sig groft forhånende og nedværdigende om ’muhamedanere’.

- Jeg mener, at et seriøst bud er 20 dages fængsel, afsluttede Rikke Jensen sin procedure med et ønske om en lille skærpelse af byrettens dom på 14 dages betinget fængsel.

Hun ser det som formildede, at Rasmus Paludan ikke tidligere er straffet for racistiske udtalelser, mens det bør være skærpende, at han er leder og stifter af et politisk parti.

Senioranklager Rikke Jensen efter dommen.
Senioranklager Rikke Jensen efter dommen.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

En retfærdig rettergang

Forsvarer Mette Grith Stage lagde ligeledes vægt på Rasmus Paludans person i sin procedure. Vægt på, at han er en kontroversiel person, som rigtig mange har en negativ holdning til - men at det ikke må påvirke retssagen.

- Jeg er selv blevet spurgt af rigtig mange om, hvorfor jeg vil have denne sag. Men alle har krav på en retfærdig rettergang, og det har Rasmus Paludan også. Den her sag her er i sidste ende et forsvar af ytringsfriheden, indledte Mette Grith Stage sin procedure.

Hun bad de tre juridiske dommere om sammen med de tre lægdommere at glemme, at Rasmus Paludan er en kontroversiel person - ligesom de skal huske, at det ikke er ulovligt at sige 'neger', som Paludan gør det mange gange i sin video.

Rasmus Paludan ønskede ikke at tage ordet til en afsluttende kommentar.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

skat2

To mænd fandt nedgravet 'sølvskat' i skov ved Roskilde: Politiet efterlyser ejeren

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Rådhus

Borgerservice lukket efter bombetrussel

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere