Læge: Luk hovedstadsområdet helt ned

Syv ud af de 10 kommuner med højst smitte er på den københavnske vestegn.

Høje smittetal for coronavirus, særligt på den københavnske vestegn, får nu formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, til at foreslå, at man laver en fuldstændig nedlukning af hovedstadsområdet.

Samtidig mener Joachim Hoffmann-Petersen, der også er konservativ folketingskandidat, at man bør kigge på at genåbne regionalt i resten af landet.

Forslaget er kommet til verden efter finsk forbillede. Her slog man nemlig en jernring rundt om hovedstaden Helsinki i april 2020 med hjælp fra militær og politi, så alt trafik til og fra hovedstaden ophørte i en periode.

Eneste undtagelser var personer med acceptable formål som eksempelvis samvær med deres børn.

Joachim Hoffmann-Petersen mener, at man bør gøre det samme i Danmark. Han fortæller, at det lykkedes Finland at få nedkæmpet smitten med metoden.

- Jeg tror, det er der, vi skal hen af nu. Der er en ret betydelig træthed i Danmark over restriktionerne, og jeg tror, det bliver vanskeligt at opretholde restriktionerne med en bare nogenlunde folkelig opbakning.

Syv ud af 10 værst ramte kommuner er på vestegnen

Han peger på, at de tiltag, der er blevet foretaget fra myndighedernes side, ikke har haft tilstrækkelig effekt på især Københavns Vestegn. Syv ud af de ti kommuner i Danmark, der har højest smittetal, befinder sig her.

- Det er de samme kommuner, der har været problemet i et år nu. Så de ting, vi gør nu, virker ikke særlig godt. Jeg tror, man skal til at se lidt dybere i værktøjskassen, siger han.

Han mener, at man kan overveje at lukke Køge Bugt- og Roskildemotorvejen i en periode og kun lade folk køre ind og ud af hovedstadsområdet, hvis de har et værdigt formål. Han understreger, at det er en politisk beslutning, hvad der præcis skal lukkes.

Ligesom i resten af landet er incidenstallene faldende i kommunerne på vestegnen. Men det er ikke nok ifølge Joachim Hoffmann-Petersen.

- Vi må forvente, at de her forskellige mutationer på et tidspunkt begynder at røre på sig og få smittetallet til at stige. Og så skal det gerne være en stigning fra et meget lavt niveau. Det niveau er endnu ikke indtrådt i de her vestegnskommuner.

Ishøj er den kommune, der har landets absolut højeste incidenstal – altså antal smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Det ligger på 275 og lå sidste uge på over 300. Nummer to på listen, Greve Kommune, ligger på 144.

I Finland har omkring 700 af de cirka 5,5 millioner indbyggere mistet livet med covid-19, mens cirka 50.000 er konstateret smittede. I Danmark, hvor der er cirka 5,8 millioner indbyggere, er næsten 2300 døde med corona, mens over 200.000 er blevet konstateret smittet med covid-19.

- Beskeden effekt

Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kan godt forstå motivationen for forslaget om at lukke områder med højt smittetal ned.

- Jeg tror bare, at anstrengelserne vil være ret store for at få en beskeden effekt ud af det. Smitten er jo også i de kommuner, der har lavt smittetryk, siger han.

Han mener i stedet man skal fokusere på yderligere støtte til de hårdest ramte kommuner som eksempelvis Ishøj.

- At man får nogle faciliteter til rådighed, så man kan isolere folk i de store familier dernede og de tætte boligforhold. Og at man får endnu mere testapparat til rådighed.

- Jeg tror, vi alle sammen får meget besvær, hvis man skal lægge grænseposter ned rundt omkring i landet. Så bliver det meget besværligt at være dansker og komme frem og tilbage mellem de her grænser. Så jeg tror ikke på, det er en løsning, siger han.

I Finland har omkring 700 af de cirka 5,5 millioner indbyggere mistet livet med covid-19, mens cirka 50.000 er konstateret smittede. I Danmark, hvor der er cirka 5,8 millioner indbyggere, er næsten 2300 døde med corona, mens over 200.000 er blevet konstateret smittet med covid-19.