Lad ukrudtet gro: En velfriseret have gør dig ikke til et ordentligt menneske

Én million plante- og dyrearter er truede. Derfor lader flere kommuner nu ukrudtet gro for at skabe bedre vilkår for bier og andre insekter.

Jesper Johnsens kone er ikke helt tilfreds. Naboerne skæver vist også lidt undrende, når de går forbi hans have i Tårnby.

Den er tilgroet, badet i ukrudt og planterne efterladt til at vokse, som de vil.

Til gengæld er insekterne glade. Det samme er de bier, der beboer hans have. Hvilket er cirka 250.000.

quote Jeg har da også haft svært ved at overtale min kone til, at det hele bare skal stå vildt

Jesper Johnsen

- Insekterne kan godt lide ukrudt, hvilket betyder, at haven ikke er så friseret som mange andre haver, siger Jesper Johnsen.

- Vi skal væk fra den tankegang, at når man har en velslået have, så er man også et ordentligt menneske, slår Jesper Johnsen, der er formand for Amager Biavlerforening, fast.

Biodiversiteten er truet

Ligesom Jesper Johnsen er flere kommuner begyndt at lade ukrudt og vilde planter gro i vejkanter og grøfter i stedet for at klippe dem ned.

Det sker for at skabe bedre levemuligheder for bier og andre insekter, hvilket er nødvendigt, for biodiversiteten er ifølge FN truet.

Mængden af forskellige dyr og planter dykker historisk hurtigt i hele verden, fordi naturen er trængt. Det slog en FN-rapport for nyligt fast.

Den kunne samtidig fortælle, at ud af klodens tilbageværende otte millioner dyre- og plantearter er én million truet af udryddelse.

 
 
Foto: TV 2

Og det er især bier og andre insekter, der er under pres, hvilket er kritisk for alle mennesker.

For 75 procent af alle verdens afgrøder skal bruge insekter eller andre dyr for at blive bestøvet. Ingen insekter, ingen afgrøder, der kan spises.

Derfor har kommuner som Ishøj, Stevns, Herning, Sorø, Herlev, Kolding og Skanderborg ladet naturen få frit spil i grøfter, midterrabatter og andre steder, hvor det kan lade sig gøre.

Et mylder af bier og sommerfugle

Og også i Tårnby får valmuer, kornblomster og andre planter lov til at te sig, som de vil.

Hvilket Jesper Johnsen har hjulpet til med.

- Der er kommet et kæmpe mylder af bier og sommerfugle. Det er den vilde måde at gøre det på, at lade tingene gro. Vi ser, hvad der sker, og ser, hvad der kommer, siger Jesper Johnsen.

- Der er mange, der nok tænker, at man ikke vil have min have, når der er ukrudt over det hele. Jeg har da også haft svært ved at overtale min kone til, at det hele bare skal stå vildt, siger han.

Men hans have er nu rå og urørt, og han håber, at andre vil blive inspireret til at gøre det samme. For hvis ikke biodiversiteten øges, går det ud over os selv, mener han.

- Det kan ramme os selv. Vi sidder på den gren, vi selv saver i.

Ikke nok

EU har vedtaget en målsætning om at stoppe nedgange i biodiversitet i 2020. Tidligere hed fristen 2010, men det nåede man ikke, så man forlængede fristen med ti år.

Ifølge en ekspert er vilde blomster og højt græs i grøfterne langt fra nok, hvis naturen skal hjælpes.

Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, efterlyser, at politikerne sikrer større områder, hvor det er naturen, som får lov til at herske, som den vil.

Og at der bliver sat penge af til at genoprette naturen, eksempelvis vandløb.

- Vi lever i et land, hvor naturen ikke har førsteret nogen steder, men hvor mennesket har førsteret alle steder. Det er det helt store problem, siger Rasmus Ejrnæs.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik