Lærer brugte sex-eksempler til at forklare pensum

Det er Ligebehandlingsnævnet, der har kendt underviseren fra Københavns Universitet skyldig.

En mandlig underviser i formueret på Det Juridiske Fakultet har i en årrække piftet sin undervisning op med sjofle og anderledes eksempler.

Men det er der blevet sat en stopper for, efter han er blevet kendt skyldig i sexchikane.

Det var en kvindelig førsteårsstuderende, der fik nok af det eksplicitte sprogbrug i undervisningen. Hun indgav derfor en officiel klage til Københavns Universitet og Ligebehandlingsnævnet, som hun nu fået medhold i.

Kvinden følte sig krænket og lagde vægt på, at underviserens udtalelser skabte et miljø, hvor man som kvindelig studerende ikke følte sig tryg. Det fremgår af Ligebehandlingsnævnets afgørelse.

"Du går til luder og skal have et blæs"

Som en del af klagen fremlagde den kvindelige studerende en række eksempler fra juraundervisningen. Eksempelvis forklarede den dømte underviser juridiske begreber på følgende måde:

- Du går til en luder og skal have et blæs, hvad er henholdvis hoved- og biforpligtelse i den ydelse?

Til en anden forelæsning skulle den mandlige underviser forklare forskellen mellem fast ejendom til erhverv eller beboelse. Han spurgte han de studerende, om universitet kunne kvalificeres som beboelse, hvis nogen overnattede, og brugte spørgsmålet:

- Hvad nu hvis (en anden underviser på universitetet) boller sin sekretær på kontoret efter julefrokosten?

Underviseren er blevet fremlagt udtalelserne og har ikke afvist at skulle have sagt nogle af delene.

Ændrer tonen

Ligebehandlingsnævnet vurderer, at underviseren med sine udtalelser har udvist en adfærd, der er omfatter deres definitionen af sexchikane.

Det seksuelle indhold kunne medvirke til at krænke og skabe et ubehageligt klima, står der i begrundelsen fra nævnet.

Derfor vil den pågældende underviser fremover moderere sin undevisning og undlade de sjofle eksempler. Det er sket, efter Københavns Universitet har holdt en samtale med ham.

Samtidig har universitetet beklaget, at underviseren er kommet med udtalelser, der er blevet anset for at være krænkende.

- Vi oplever det ikke som et generelt problem, men accepterer naturligvis ikke den form for fagligt unødvendig sprogbrug i undervisningen, siger Kristian Cedervall Lauta, prodekan på Det Juridiske Fakultet, til Ekstra Bladet.

Den kvindelige studerende, der har klaget, har ikke fået medhold i, at hun blev udsat for forskelsbehandling på grund af køn, eller at underviseren skal betale hende godtgørelse.

Københavns Universitet oplyser, at underviseren har fået positive slutevalueringer af andre studerende, og at fakultetet ikke har oplevet andre grunde til at skride ind over for ham.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik