Kunstner forargede i guds hus - nu får maleri lov til at blive

Kunstneren er blevet inspireret af Venstres Inger Støjberg i et større maleri, der hænger i en kirke.

Et maleri, der viser en hvid kvinde sparke en mørk dreng væk fra sit hus, har den seneste tid prydet Skovlunde Kirke i Nordsjælland.

Dét skabte så stor debat, at biskoppen over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, gik ind i sagen og bad om, at der blev taget stilling til, om det to gange to meter store kunstværk kunne blive hængende.

Og nu er der kommet en afgørelse, bekræfter hun.

- Menighedsrådet (der har anskaffet kunstværket, red.) fastholder, at det har handlet i god tro, og at værket omhandler almene etiske problemstillinger, lyder det fra biskoppen i en skriftlig udtalelse.

Dermed får maleriet, der blandt andet har fået kritik for at blande politik og religion, lov til at blive i Skovlunde Kirke.

Inspireret af Støjberg

Det er især et lille udsnit af maleriet, der har vakt opsigt. Her ses den bibelske lignelse om den rige mand, der ikke hjælper den fattige Lazarus.

På værket i kirken, der er lavet af kunstneren Erik Hagens, er historien gengivet som en familie, hvis teenagedatter i blå kjole sparker en sort mand væk, uden der bliver grebet ind.

Ifølge kunstneren selv er det direkte inspireret af Venstres Inger Støjberg.

- Det svarer fuldstændig til, hvordan vi danskere for et par år siden lod en integrationsminister opføre sig, mens de vælgere, der valgte hende ind, bare passivt klappede i hænderne, siger han.

Forstår frustration

Som udgangspunkt er det menigheden selv, der beslutter, hvad der skal hænge i kirken.

Og i afgørelsen er der lagt vægt på, at maleriet er kommet op i forbindelse med udskiftning af andre kunstværker i kirken, og at menighedsrådet er blevet vejledt af Akademirådets udvalg for Kirkekunst inden.

Motivet, der er inspireret af Inger Støjberg, er blot en af flere mindre fortællinger i maleriet.
Motivet, der er inspireret af Inger Støjberg, er blot en af flere mindre fortællinger i maleriet.
Foto: TV 2
Maleriet måler to gange to meter.
Maleriet måler to gange to meter.
Foto: TV 2

Motivet, der er inspireret af Inger Støjberg, er blot en af flere mindre fortællinger i maleriet.Biskoppen Lise-Lotte Rebel bakker op om afgørelsen. Men hun kan dog godt forstå, at menighedsrådet kan "føle sig overrasket og frustreret" over kunstneren, efter billedet er kommet op, har udtalt, at han har fundet inspiration i den politiske verden.

Hører ikke hjemme i en kirke

Af samme grund hører maleriet ikke hjemme i en kirke, mener Lisbeth Smedegaard, der er teolog og forfatter til flere bøger om kirkekunst.

- I en kirke skal man ikke udstille enkeltpersoner. Og jeg synes heller ikke, man skal have partipolitik ind i kirken, fordi det gør, at der er nogen, der ikke ville have lyst til at komme, siger hun.

Lisbeth Smedegaard medgiver, at kunst har vide rammer, men ikke i en kirke, fordi den skal rumme mange forskellige mennesker med forskellige opfattelser af tingene.

Hovedpersonen er beæret

Inger Støjberg selv er først og fremmest beæret over at være en del af et stort værk i en kirke.

- Jeg er selvfølgelig godt klar over, at det ikke er venligt ment fra kunstnerens side. Omvendt så er kirkekunst jo noget, der hænger i mange hundrede år, så måske sidder der et menneske i Skovlunde Kirke om 400 år og undrer sig over, hvem i alverden den rødhårede dame på maleriet egentlig er, siger hun.

Politikeren vil ikke blande sig i, hvad der skal ske med kunstværket, da det ikke er op til hende alligevel, lyder det.

- Men normalt holder vi jo kirkerum fri for politik, og jeg ville faktisk selv være lidt træt af at sidde og kigge på en af mine politiske kollegaer juleaften, når jeg er i kirke, siger Inger Støjberg.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget