Kommuner klar til nye restriktioner: Ensretning på Strøget i København og massetest af unge

Region Hovedstaden er også klar til at teste 200.000 unge op mod jul.

Både i Københavns Kommune og i Frederiksberg Kommune er man klar til at tage de nye restriktioner, der blev annonceret på et pressemøde tirsdag, i brug. I Københavns Kommune vil de nye restriktioner blandt andet medføre, at fodgængertrafikken på Strøget bliver ensrettet.

- Vi gør det ved at ensrette Strøget. Og vi skal være overalt i byen. Vi er i boligforeningerne, vi er der i de etniske grupperinger og blandt unge på kollegierne. Vi skal ud med budskabet om, at nu er tiden for alvor kommet til at passe på hinanden, sagde Lars Weiss (S), fungerende overborgmester i København, på pressemødet.

De nye restriktioner vil gælde fra 7. december og indtil 2. januar 2021, og foruden nye landsdækkende gælder særlige restriktioner i 17 kommuner i hovedstadsområdet. Blandt andet indføres der krav om ensretning i alle landets butikker over 2000 kvadratmeter, og alle opfordres til at klare julegave-indkøbene alene.

De 17 kommuner med skærpede restriktioner

Også i Frederiksberg Kommune er man klar til at tage de nye restriktioner i brug.

- Frederiksberg Kommune er Nordeuropas tættest befolkede område, og på Frederiksberg må man indstille sig på en anderledes jul i år. Vi vil se P-vagter og kommunale medarbejdere, der hjælper til med at overholde reglerne. Jeg opfordrer til, at man spreder julegave-indkøbene ud - og at vi mænd ikke, som vi plejer, mødes i forretningerne 23. december, sagde Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune.

Region klar til at teste 200.000 unge

Regeringen har også opfordret alle unge mellem 15 og 25 år i de 17 kommuner til at blive testet for coronavirus inden jul.

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, siger, at man er klar til at løfte den opgave.

- Vi er i Region Hovedstaden klar til den store opgave, det er at teste de her 200.000 unge op til jul. Halvdelen af dem bor i Københavns Kommune, den anden halvdel bor i omegnskommunerne. Vi tester lige nu 35-40.000 borgere dagligt i Region Hovedstaden, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Den foreløbige plan for massetest i de 17 kommuner


Opfylder Helsingørs ønske

På pressemødet annoncerede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) også en ny teststrategi med test af flere i Helsingør Kommune. Her er smitten med coronavirus steget eksplosivt i de seneste dage. Mandag havde Helsingør Kommune landets næsthøjeste tal for andelen af smittede per 100.000 indbyggere med 314.

Det betyder blandt andet, at Region Hovedstaden nu - efter i fredags at have trukket et tilsagn tilbage - opfylder kommunens ønske om at sende en podebil til kommunen hver dag resten af ugen fra onsdag.

- Der er forståeligt nok en bekymring for den høje smitte i Helsingør Kommune. Vi har i Region Hovedstaden i første omgang haft fokus på at få lavet en testplan, der levede op til de nationale myndigheders krav om massetest af de unge i 17 kommuner – og den inkluderede ikke Helsingør, forklarer Sophie Hæstorp Andersen i en mail til TV 2.

- Nu er regionens akutberedskab klar med en plan, som betyder, at vi også kan være til stede i Helsingør Kommune. Vi er glade for, at vi kan efterkomme Helsingør Kommunes ønske og sende en podebil fra i morgen til og med søndag, siger hun i mailen.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, er glad for, at ønsket er blevet opfyldt.

- Vi er glade for at være kommet med i loopet nu i forhold til testning. Og vi er også glade for, at vi nu får del i de kampagner, sundhedsmyndighederne laver, siger Benedikte Kiær til TV 2.

Borgmester: Giver god mening

De nye coronarestriktioner giver god mening, og rammer kun dem de skal, mener borgmester i Albertslund Kommune Steen Christiansen (S).

- Vi står med et stigende smittetryk især blandt de 15-25-årige. Her må man sige, at de restriktioner, der nu kommer, rammer ret præcist.

- Erhvervslivet bliver kun ramt meget begrænset. De store dagligvarebutikker bliver ramt af, at der skal være færre i butikkerne ad gangen, men jeg tror, det bliver minimalt, hvad man kan opleve af forskel.

Steen Christiansen borgmesterkollega fra Herlev, Thomas Gyldal Petersen (S), siger til TV 2 News, at man i kommunen er villige til at gøre alt, hvad man kan.

I Herlev Kommune er man allerede i gang med at forberede sig på de nye restriktioner inden jul.

- Vi er villige til at gøre alt, hvad vi kan, for nu at få knækket kurven og se frem til et nyt år, uden virussen løber løbsk, siger han.

Herlev Kommune har været særdeles hårdt ramt af stigende smitte gennem efteråret og har blandt andet været den kommune med det højeste antal smittede per 100.000 indbyggere. Men i sidste uge faldt smittettallet betragteligt.