Kommune skal undervise ansatte om social kontrol: - De er i tvivl om, hvor grænsen går

En handleguide er nødvendig, fordi der i forvejen ligger et stort pres på de offentligt ansatte, siger integrationsborgmester.

Offentligt ansatte skal have støtte til at kunne opfange tegn på social kontrol, før den når for vidt.

Sådan lyder det blandt andet fredag morgen fra begge sider af det politiske spektrum, efter Station 2-programmet 'Min farlige familie' torsdag løb over skærmene.

Og netop det emne er lige nu højt på dagsordenen i Københavns Kommune. Her har beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i december udsendt en handleguide, der skal klæde alle kommunale medarbejdere på til at spotte og reagere på tegn på social kontrol.

- Vi oplevede, at vores medarbejdere efterspurgte mere konkret vejledning på området. De er i tvivl om, hvor grænsen går, og hvornår der bare er tale om kulturelle forskelle, siger integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard.

Pres på offentligt ansatte

I handleguiden bliver de ansatte blandt andet klogere på konkrete handlemuligheder i specifikke situationer under emnerne ’sociale indskrænkninger’, ’overgreb begrundet med ære’, ’pres til eller tvunget ægteskab’ og ’ ufrivilligt udlandsophold’.

Samtidig bliver lovgivningen på det æresrelaterede område gennemgået i udgivelsen, der også rummer oplysninger om, hvor de offentligt ansatte kan søge sparring, hvis tvivlen skulle melde sig.

- Der ligger i forvejen et kæmpe ansvar på dem, og her lægger vi endnu en dimension oveni. Derfor skal de også have den her mere konkrete vejledning, siger integrationsborgmesteren.

Handleguiden, der er sendt ud til offentlige arbejdspladser med direkte kontakt til borgere i Københavns kommune, skal senere efterfølges af et undervisningsforløb, før det hele skal evalueres senere på året.

Det er primært unge med ikke-vestlig minoritetsbaggrund, der oplever social kontrol. Kontrollen kan komme til udtryk gennem alt fra krav om en bestemt påklædning og overvågning til trusler, isolation samt psykisk og fysisk vold.

Perspektiv: Ny identitet mod social kontrol