Kollega anmeldte betjente for bestikkelse: "Det ødelagde vores venskab"

Det var en anmeldelse fra politikommissær Henrik Gunst, der førte til en retssag mod to betjente, som nu er tiltalt for at modtage bestikkelse.

- Du har godt nok bragt mig i en vanskelig situation. Ville meget gerne have været uvidende om jeres tur. Skuffet over jeres dømmekraft. I Misbruger min dømmekraft.

Det er ordlyden i en sms-besked, som er sendt af politikommissær Henrik Gunst den 27. november 2015.

Beskeden har han sendt til sin tidligere gode ven og underordnede, en 61-årig betjent, som nu er tiltalt for sammen med en 56-årig kollega at modtage bestikkelse fra finansmanden Karsten Ree i form af luksuriøse ophold i Kenya og på Zanzibar.

Kort efter beskeden valgte Henrik Gunst at fortælle sine egne overordnede om turen. Det førte i sidste ende til retssagen mod de to betjente, hvor de er anklaget for at modtage bestikkelse for mere end 26.000 kroner. 

- Jeg kunne ikke gøre andet. Jeg synes ikke, man skal blande tjeneste og fritid sammen. Det er almindelig sund fornuft, lyder forklaringen fra Henrik Gunst, da han mandag vidner fra Retten i Helsingør, mens han har blikket fast rettet mod anklageren.

Efterforskede Ree for menneskehandel

De to tiltalte betjente mødte første gang Karsten Ree i efteråret 2014. Her efterforskede de en sag, hvor finansmanden var mistænkt for menneskehandel.

Karsten Ree var sigtet for at hente en kenyansk kvinde til Danmark, som skulle lave mad og gøre rent for ham. Sigtelsen mod ham frafaldt senere, da der ikke var begrundet mistanke om, at han havde begået noget ulovligt.

Året efter - i november 2015 - var de to betjente dog på luksuriøse ophold på hoteller, som er ejet af netop Karsten Ree, og anklagemyndigheden mener derfor, at der kan være tale om en form for bestikkelse.

Selv nægter betjentene sig skyldige, da de mener, at rejsen fandt sted i det private og intet har med deres arbejde hos Nordsjællands Politi at gøre.

Tiltalte fortalte selv om turen 

Dette er Henrik Gunst dog ikke enig i, fortæller han i retten.

Selv hørte han først om turen til Afrika, dagen inden de tiltalte tog af sted. Her fik han besøg af den 61-årige betjent på sin hjemmeadresse, som glædeligt fortalte ham om den kommende rejse. 

- Jeg blev bekymret, da han fortalte mig, at turen havde noget med Karsten Ree at gøre, siger han og fortsætter:

- Han sagde til mig, at de havde betalt for det hele selv, og jeg kan se på ham, at han ikke kan forstå min bekymring. Jeg siger direkte til ham, at han på ingen måde skal gøre det her, da det kan ende i en sag.

Ødelagde deres venskab

At den 61-årige alligevel endte med at tage af sted, ødelagde venskabet til Henrik Gunst.

Fra vidnesskranken oplyser en tydeligt berørt politikommissær, at de før sagen sås privat, men at de ikke længere taler sammen.

- Vi har kendt hinanden i ti år, spist middag sammen og inviteret hinanden med til store fester som sølvbryllup, siger han.

De tiltalte betjente har siden sagens begyndelse været suspenderet fra deres arbejde hos Nordsjællands Politi. Der falder dom i sagen på fredag den 1. september.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

20_percent

playÉn person anholdt ved demonstration i København

Hærværk overvågningsbilleder Kagefryd Helsingør 112 politi

Politi efterlyser gerningsmand bag politisk motiveret hærværk mod kagebutik

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere