Københavner smittet med mæslinger - myndigheder efterlyser flypassagerer

Efter et par dages sygdom fik patienten et udslæt 27. januar 2020, mens han var på vej hjem fra Asien.

Arkivfoto af person smittet med mæslinger. Foto: Statens Serum Institut

I samarbejde med tv2.dk

En mand fra København er blevet syg med mæslinger. Det oplyser Statens Serum Institut.

Manden er med stor sandsynlighed blevet smittet under en rejse i Asien.

Efter et par dages sygdom fik patienten et udslæt 27. januar 2020, mens han var på vej hjem fra Asien. Han skiftede fly i Doha, Qatar og fløj videre til København samme dag.

Læs også Endnu en person fra Hovedstadsområdet har fået mæslinger

Da mæslingevirus er meget smitsomt, vurderes det, at alle ikke-immune passagerer i dette fly kan være blevet udsat for smitte. Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med at sikre information om smitterisiko til relevante berørte personer.

Det drejer sig om passagerer, som var med Qatar Airways, flynummer QR 0163, fra Doha til Kastrup med planlagt ankomst mandag den 27. januar 2020 kl. 20.25.

SSI vil nu på baggrund af passagerlisten fra flyet kontakte sundhedsmyndighederne i de lande, hvor passagererne i flyet kom fra.

Kontakt egen læge ved symptomer

Ifølge Statens Serum Institut er inkubationstiden for mæslinger på 18 dage - dog er det mest almindeligt, at sygdommen bryder ud 10 - 11 dage efter, man er blevet smittet.

- Hvis personen inden for dette tidsrum får symptomer svarende til mæslinger, er det vigtigt at ringe til egen læge eller lægevagten og fortælle, at man har været udsat for smitte med mæslinger, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut (SSI).

Læs også To personer fra Nordsjælland smittet med mæslinger - læger bør være opmærksomme

Mæslinger er en yderst smitsom sygdom. Derfor hjælper det ikke meget at vaske hænder og holde en god hygiejne. Smitten er luftbåren og kan hænge i luften i op til to timer efter en inficeret person har været i rummet. Man kan altså ikke gøre meget selv for ikke at udsætte sig selv og sine børn for smitte.

Hold øje med disse symptomer

Symptomerne på sygdommen kan være: temperatur på omkring 39 grader, snue. hoste, der kan komme til at lyde som en søløve, røde øjne og lysfølsomhed. Der kan også komme store ømme, hævede lymfeknuder på halsen og ondt i halsen. Der kan også vise sig grålige pletter på mundslimhinden ud for undermundens kindtænder. Det er de såkaldt koptiske pletter som ses på dette tidspunkt, før udslættet viser sig.

Efter tre-fire dage kommer udslættet, som starter som ganske små pletter - typisk omkring ørerne. I løbet af et par dage spredes pletterne ud over resten af kroppen.

Sygdommen varer som regel omkring en uge.

Fakta om mæslinger  - den mest smitsomme børnesygdom

 • Mæslinger skyldes smitte med et morbillivirus.
   
 • Virusset er meget smitsomt og kan overføres gennem luften og ved direkte kontakt med kropsvæsker som for eksempel snot.
   
 • Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig komplikationer med betændelse i hjernehinderne.
   
 • Ved smitte minder de første sygdomstegn om en svær forkølelse med hoste og høj feber. Efter tre-fire dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.
   
 • Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af udslæt. Det er i forbindelse med den anden fase, at der kan komme komplikationer.
   
 • Der findes ikke en specifik behandling rettet mod mæslingevirusset. Behandlingen består i lindring af symptomerne samt behandling af komplikationer.
   
 • I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en betydelig årsag til dødsfald blandt børn.
   
 • I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.

 

Kilde: Statens Serum Institut.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik