Købmænd: Det er ikke umagen værd at anmelde butikstyve

Mange butiksejere forventer ikke, at politiet gør noget ved butikstyverier. Men det er en farlig tankegang, svarer politiet.

Mange butiksejere har helt opgivet at anmelde butikstyverier til politiet.

TV 2 kunne søndag fortælle, at butiksejerne oplever, at antallet af organiserede butikstyverier er eksploderet, men at politiet sjældent møder op. Nu fortæller butiksejere, at de som konsekvens af det fravælger helt at anmelde tyverierne, fordi der ifølge dem alligevel ikke sker noget med anmeldelserne. 

- Da vi startede for ti år siden, troede jeg jo, politiet kom og hjalp, når vi ringede til dem. Når vi enten havde en tyv tilbageholdt, eller man så det på kameraet bagefter.

- Der tog jeg helt fejl. Det skete aldrig. Så efter en periode stoppede vi med det igen, siger eksempelvis Henrik Asmussen, der ejer kosmetikfirmaet BeautyCos i Odense.

Det samme siger købmand Carsten Würtz fra Roskilde. Han er holdt op med at anmelde butikstyverier til politiet, fordi det efter hans opfattelse er spild af tid.

- Jeg vurderer, at det er en bedre investering af min tid simpelthen at være i butikken i stedet for at sidde ude bagved ved computeren og lave en elektronisk anmeldelse.

- For jeg føler ikke, den bliver behandlet. Hvis jeg følte, at anmeldelserne blev behandlet godt og taget seriøst, ville jeg gøre det, siger Carsten Würtz, der er bestyrer hos Min Købmand i Roskilde.

To ud af tre

En rundspørge, som TV 2 og brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd har foretaget, viser, at to ud af tre af de 200 købmænd, der har besvaret undersøgelsens spørgsmål, har haft det på samme måde.

De har en eller flere gange i løbet af det seneste år undladt at anmelde butikstyve. 42 procent af købmændene forklarer deres manglende anmeldelse med, "at man ikke får noget ud af det".

Andre 26 procent svarer endda, at de ikke vil have ulejlighed med at anmelde butikstyve, fordi "politiet alligevel ikke reagerer".

Flere butiksejere har en oplevelse af, at politiet sjældent rykker ud for at stoppe butikstyvene. Video: Rikke Museth Janniche

- Det er grotesk

Hos Meny i Valby overværede TV 2, hvordan personalet tilbageholdt en butikstyv og valgte at ringe til politiet. Beskeden fra politiet var, at man ikke havde tid til at komme, og derfor måtte personalet til deres store frustration lade butikstyven gå.

- Det her er altså ikke en engangsting. Det er vores hverdag. Det er det, der foregår ude i butikkerne. Det er et klassisk eksempel. Man føler sig magtesløs og fuldstændig tilsidesat i det her system. Det er grotesk, siger købmand Brian Rosenstand fra Meny i Valby.

Politiet advarer mod den tendens, at butiksejerne bare lader være med at anmelde butikstyverier.

- Jeg kan godt forstå, at der er en frustration, når man oplever butikstyveri. Men det er vigtigt at sige, at vi også gør noget ved det. Det er vigtigt, at man anmelder det, for vi rejser altså rigtig mange sigtelser i de her sager, siger John Vestergaard, der er politidirektør hos Rigspolitiet.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2017 rejst 13.800 sigtelser for butikstyveri. Det er det laveste tal i ti år, hvor tallet har svinget mellem 14.000 og 17.000 sigtelser.

- Nu får de leveret alt

Hos BeautyCos i Odense har man stadig ingen tiltro til, at anmeldelser vil gøre en forskel.

- Vi prøvede flere gange at tilbageholde tyvene, men det er jo begrænset, hvad vi må gøre. Vi må ikke røre dem, vi må ingenting. Vi kan kun bede om informationer, som vi kan fylde ind i en pdf-fil. Det er svært for personalet at stå med, og det er heller ikke deres opgave, fortæller Henrik Asmussen fra BeautyCos.

Alligevel prøver butikken nu en ny taktik. Man har valgt at tage politiet på ordet og anmelde alle sager, selv de mindste tyverier af hårbånd.

 - Nu bombarderer vi politiet med anmeldelser. Nu får de leveret alt, siger Henrik Asmussen.

 

'Hvor er politiet?' sendes mandag den 19. og torsdag den 22. november klokken 20.00 på TV 2. Første del af dokumentaren kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.